Un guvern de tehnofrați

de Spartakus , 05 mai 2016
Un guvern de tehnofrați

Atunci când a venit la putere, propulsat de valul de indignare și revoltă numit ”Colectiv”, nimeni nu-i dădea prea mari șanse guvernului Cioloș. La o adică, într-o țară unde politica își bagă nasul și-n pamperșii bebelușilor, ca să tragă și de-acolo folos, ce șanse ar fi avut un guvern de tehnocrați? Însă au trecut deja câteva luni, guvernul Cioloș a crescut cât alte guverne într-un an și nu doar că supraviețuiește de minune, dar s-a și adaptat mediului, mai bine ca un virus oportunist. Dar, încet-încet, oamenii ăia cinstiți, supergalonați de realizări profesionale, oamenii de care ar avea nevoie ca de aer țara asta și pe care în sfârșit ne bucuram să-i avem în fruntea ei, s-au dat deoparte. Încet-încet, caracatița intereselor de partid și de stat, năucită de pumnul în plex care-l trimise pe Ponta la nani, și-a revenit.

Așa se face, bunăoară, că un om care a încercat să se opună sistemului, ca ministrul Culturii, Alexandrescu, a fost demis, în vreme ce niște oameni care fac parte din sistem (și făceau și când a fost numit Cioloș premier, dar erau sub acoperire și nu-i știam noi) au rămas. Domnul de la Interne e Tobă, dar nu de carte, ci de plagiate, și totuși nu i-a spus nimeni nici dă-te mai încolo. Ministrul Sănătății, Achimaș-Cadariu are nu doar un nume, ci și obiceiuri interesante: abia la câteva zile după izbucnirea scandalului Hexi-Pharma, adică timp berechet ca mafioții din sistemul public de sănătate să-și șteargă amprentele de la locul crimei, ministrul a decis să facă o verificare ”la sânge”. Care verificare normal că n-a găsit prea mari nereguli: mai bine de 95% dintre dezinfectantele de prin spitale sunt în standarde, iar la restul abaterea e atât de mică încât nici nu merită luată în seamă. Deci totul e minunat în România, prin spitale e o curățenie bec, dezinfectantele sunt perfecte, doctorii nu iau șpagă, pe asistente îți vine să le iei și acasă de amabile ce sunt. Inclusiv la Institutul Oncologic din Cluj, unde, pe când era manager, domnul Achimaș-băiat-de-oraș a făcut contracte bănoase cu măcelarii în halat alb de la Hexi-pHarma, totul e minunat. Cică, zice ministrul, singura probă neconformă a rezultat fiindcă persoana care s-a spălat cu dezinfectant după ce pusese, probabil, mâna pe puțică, la baie, nu s-a frecat ca lumea și i-au mai rămas microbi.  Când auzi asemenea lucruri, mai că-ți pare rău că firma asta minune nu a făcut contracte și cu compania Brădet, să dea dezinfectant la toți doreii din fabrică și să nu mai bage bacterii în brânză.

În fața scandalului declanșat, Cioloș e mai solidar ca niciodată cu miniștrii lui. Analizele sunt bune, nu s-a sesizat nicio neregulă, totul e perfect transparent. Achimaș-greieraș nu s-a pișat contra vântului, ca Alexandrescu, așa că nu-l amenință nimeni cu demisia, deci n-ar fi exclus să rămână ministru și după alegeri, că ăsta minte mai bine și decât un politician profi! Procedând astfel, guvernul Cioloș a încetat să mai fie unul de tehnocrați. A devenit un guvern de tehnofrați care nu se lasă la greu unii pe alții și, când sunt acuzați de ceva, sar cu toții la bătaie, mai ceva decât clanurile Sportivilor, Cămătarilor, Sadovenilor.

O să fie, probabil, nevoie, de un alt caz Colectiv ca furia populară să-i măture de la putere și pe acești frățiori, cu nimic mai prejos în ale minciunii, manipulării și mușamalizării, decât frățiorii lui Ponta. Doar că într-o privință putem sta liniștiți: chiar dacă ar ajunge să fie toată națiunea mistuită de flăcări, are cine să se ocupe de dezinfectanți.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+