HomeActualitateUnde ești tu, Reagan, Doamne?

Unde ești tu, Reagan, Doamne?

Acum două secole și ceva, Părinții Fondatori concepeau cu America oameni politici pe bandă rulantă, chiar dacă banda rulantă nu se inventase încă. Acum, fiindcă America o fi ajuns și ea, săraca, la menopauză, nu se mai nasc oameni politici, ci, ce mult, politicieni, dacă nu politicieni de-a dreptul. Ronald Reagan a fost ultima zvâcnire maternă a Americii, căci de-atunci n-am mai văzut plod de-al ei întreg la minte cocoțat la Casa Albă. Ori c-a fost pezevenghi de-a dreptul, ca alde Bush, ori c-a fost rău de muscă, precum Clinton, ori că mai mult a cântat pe la sindrofii decât să vorbească prin Congres, ca Obama, niciun președinte american nu s-a ridicat la înălțimea predecesorilor și n-a condus țara cu mâna lui.

Bush a condus-o cu mâna producătorilor de tancuri, Clinton a condus-o cu mâna pe Monica spre prohabul prezidențial și, ca să scape basma curată când a fost prins cu chiloții-n vine, a bombardat niște spitale și niște ambasade prin Belgrad, iar Obama a condus-o cu mâna lui aia flască, ridicată ca pe mâna lui Pinocchio de Castro ăl mic, fratele dictatorului. Niște papițoi, veți spune, mânați pe sfori de alții și asta au ajuns să creadă și americanii, care s-au săturat de asemenea blegi. De aceea a apărut Trump, acest Vadim sfertodoct despre care nu m-ar mira să creadă că Pământul e plat ca tava.

Fără niște papă-lapte ca Obama, Trump n-ar fi existat. Iar dacă nu apare la timp vreun Iliescu, fie el și în fustă, ca să-l contracareze, Vadimul lor va ajunge președinte și atunci o să iasă rău. Nu mai târziu de ieri, nenea Trump ăsta, dilimanul de serviciu al Americii, amenința că, dacă iese el președinte, bagă America în izolaționism și-și ia adio de la NATO, că-i prea mare cheltuiala. Cum ar arăta o lume fără NATO, nu cred că ați fi curioși să aflați, deși Rusia și China abia așteaptă.

Dar Trumpeta asta americană s-ar putea să nu mai fie atât de bătăios când o ajunge – dacă o ajunge la Casa Albă. S-ar putea ca niște băieți de băieți să-i explice cum stă treaba cu ordinea globală și că nu-i frumos să iasă din NATO când vrea mușchii lui sau fofeaza Primei Doamne. Și, dacă nu pricepe, n-ar fi exclus să se găsească vreun Oswald și pentru el, cum s-a găsit și pentru căposul ăla de Kennedy, căruia nici acum nu se știe cine i-a zburat, de fapt, creierii. Deși s-ar putea ca Trump să scape nevătămat și dintr-o mie de atentate: păi ați văzut la ăsta vreo urmă de creier?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare