HomeActualitateVictor Ponta pentru noi este Eminescu doi!

Victor Ponta pentru noi este Eminescu doi!

Dispărut ca plagiatorul în ceață din lumina reflectoarelor, când n-apucase, săracul, să fure nici măcar o zecime din miliardul de coco propus, ca țintă, de toți premierii PSD, Victor Ponta a lăsat în urmă un mare gol. De fapt, un vid, după chipul și asemănarea sa. Multă vreme nu s-a mai auzit absolut nimic de el, decât că e ceva consilier prin China, prin Uzbekistan sau prin alte țări de buzbeci care încă nu se prinseseră ce șarlă e omul.

Pentru ca ieri, abia ce le dădură judecătorii un concediu de 30 de zile la beci lui Onțanu și Loredanei Radu, să iasă pe piață un sondaj IRES din care reieșea, negru pe alb, că Victor Ponta e cel mai mare intelectual român în viață, scuipând semințe în cap de foarte de sus următorilor clasați: Vadim Tudor, Iohannis (inventatorul tăcerii savante), Pleșu, Băsescu (creatorul unui procedeu revoluționar de băut cerneala când era mic) și… Eminescu! Bine, dacă ne uităm în continuare pe listă avem impresia că sondajul a fost făcut la bășcălie, din moment ce la capitolul ”intelectuali români de remarcă” (apud Vanghelie) îl întâlnim și pe ilustrul Mirci Badea. Știe toată lumea că Badea a avut niște ”Fugi” (din ring) mai tari ca ale lui Bach și face șpagatul mai bine ca Stephen Hawking, dar de aici până la a-l socoti cel mai mare intelectual e mare distanță. Nu mai vorbesc de faptul că mulți dintre respondenți îl consideră pe cizmarul Ceaușescu, cu cele două clase mai mult ca trenul ale lui, ca fiind ”cel mai inteligent român”.

Nu știu dacă sondajul a fost realizat în autobuzul 336, la ora 9 dimineața, pe un lot reprezentativ de pensionari nostalgici, la vreo promoție la tigăi în Cora, sau în vreun local din Vaslui ticsit de mușterii, tot la ora 9 dimineața, dar rezultatele lui cam asta sugerează. Și totuși, ca în orice chestiune, înainte de a ne hlizi copios de sondajul ăsta care ne recomandă cu încredere Europei drept o țară de cretini da capo al fine, trebuie să ne punem întrebarea: cui prodest? Cine are de tras foloase dintr-un asemenea sondaj caraghios?

Ca să răspundem la întrebare, trebuie să vedem, mai întâi, cine a realizat sondajul: institutul IRES, condus de domnul Vasile Dâncu, membru de bază al guvernului de tehnocrați. Dacă ne uităm puțin în trecut, vedem că institutul ăsta pare mai curând de dezinformare decât de sondare, fiindcă la toate alegerile a dat niște rezultate taman pe dos. E greu de crezut că, într-o țară care i-a dat lumii pe Eliade, Cioran sau Eugen Ionescu, pe Nichita Stănescu sau de Arghezi, intelectualul cel mai rafinat să fie considerat un plagiator dovedit, un mitoman bun de internat la Obregia, un miștocar mai prost ca noaptea, care declara, cândva, cu seninătate că ”Băsescu a câștigat fiindcă a furat mai bine ca noi”. Unii spun că respondenții ar fi înțeles greșit întrebarea, considerând că intelectual e ăla care apare la televizor. Dar o asemenea abordare e falsă, pentru că așa ar fi trebuit să-i regăsim în sondaje pe Capatos, Guță, adevărata amantă necunoscută a lui Guță și pe sosia lui Măruță din Băicoi. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.

Mult mai curând mi se pare că sondajul ăsta trâmbițează o întoarcere pe cai mari a lui Ponta. Tot mai mulți români, văzând  că, după Colectiv, Ponta a fost singurul scos din schemă, în rest sistemul e același și traiul lor la fel de greu, au tendința să-l victimizeze pe fostul premier. În condițiile în care funia se apropie rău de par în cazul lui Ponta, pentru că Loredana Radu a fost avocata lui și știe multe despre măgăriile de la Rovinari, în condițiile în care pretenarul lui, Ghiță, s-ar putea să ajungă marți la bulău și să dea pe goarnă procurorilor multe chestii interesante despre Victor-Viorel, era nevoie de acest sondaj pentru a induce în mentalul colectiv ideea că Ponta a fost un mare erou politic, căzut nevinovat și care este, în continuare, vânat de procurori, deși el este un martir nevinovat care a vrut doar binele săracilor (cu duhul) din România. Iar dacă o să-l ia și pe el procurorii la puricat, sentimentul ăsta de conspirație împotriva lui Ponta se va intensifica și, până să ajungă la Jilava, acolo unde îi este locul, nu m-ar mira ca mitomanul să fie trimis de șoșonarii care-l consideră cel mai mare intelectual din toate timpurile, direct la Palatul Victoria.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare