HomeActualitateVladimir, nici nu știi cât de mic începi să...

Vladimir, nici nu știi cât de mic începi să fii

Festivalul de prostie anacronică și revanșardă reprezentat de politica externă rusească a atins un nou prag astăzi când oameni înarmați și îmbrăcați în uniforme militare fără vreun însemn oficial al unei țări au ocupat sediile Parlamentului și Guvernului din Crimeea. Evident, prima lor acțiune a fost să pună steagul Rusiei pe cele două clădiri pentru că trucul penibil cu uniformele nemarcate nu era îndeajuns de evident. Mai mult, șapte TAB-uri (vehicule militare blindate de transport), și ele fără marcaje de identificare, așteaptă să intre în capitala Crimeei, Simferopol. E cumva trist pentru cetățenii ruși că liderul lor are folosește cam aceleași tactici „subtile” ca un nimic gen Dan Voiculescu și „protestatarii independenți” ai lui Dogaru.

Oricum, și dacă le iese lui Putin și compania schema cu ruperea Crimeei de Ucraina, tot e vorba de un eșec răsunător pentru idealul președintelui-țar de a reface Uniunea Sovietică. În primul rând, Crimeea nu-i tot estul Ucrainei, e doar o peninsulă, care și-așa e mai autonomă decât ungurul din faimosul banc în care își demonstrează independența prin onanism în noaptea nunții. Restul estului a rămas atât de „pro-rus” încât a recunoscut autoritatea Kievului și, probabil, nu va pleca prea curând în brațele incompetente ale lui Putin. În al doilea rând, or fi mai mulți ruși în Crimeea decât ucrainieni, dar există o minoritate de tătari care se uită la Rusia cu aceeași dragoste pe care o au Anteniștii față de Băsescu. Genul ăla de minoritate supărată care nu s-ar abține de la acte de violență în cazul unei apropieri prea intime între Rusia și Crimeea. Mult succes echipei de mari diplomați (printre care țin neapărat să-l menționez pe ministrul de externe Lavrov – potrivit mai degrabă într-o crâșmă de țară decât la o masă rotundă cu oficiali internaționali) ai lui Putin să țină zona aia departe de un conflict interetnic devastator pentru economia regiunii.

În al treilea rând, NATO. Să citez dintr-un comunicat al Secretarului de Presă al Președinției Statelor Unite de ieri, legat de Ucraina: „Le reamintim tuturor guvernelor de angajamentele lor politice pentru transparență în cazul activităților militare sub Documentul Viena 2011 și altor principii OSCE menite să asigure pacea și securitatea regiunii Euro-Atlantice.” Nu vă gândiți la vreun război, dar publicația britanică The Economist sugera zilele trecute excluderea Rusiei din G8. Acțiuni militare „independente” de tipul ăsta pot constitui un pretext bun pentru așa ceva.

Eu interpretez toate evenimentele astea într-o cheie pozitivă, sincer. Poate că trăim într-o lume mai bună,în care politica externă a Rusiei, demnă de un golan de școală generală care-ți fură sandvișurile făcute de părinți, nu mai merge.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare