HomeActualitateVrem să conducem primării generale și de sectoare fără...

Vrem să conducem primării generale și de sectoare fără programe de administrare. Votați-ne!

Dragi bucureșteni, iată că ne apropiem cu pași rapizi de ziua votării. Mergeți la vot pe 5 iunie? Știți pe cine veți pune ștampila? Ați încercat să aflați detalii despre candidații care s-au înscris în cursa pentru Capitală și pentru primăriile de sector? Dacă n-aveți încă un răspuns la aceste întrebări, atunci haideți să încercăm să clarificăm un pic situația, pentru a nu ne regăsi în postura cetățeanului turmentat. Prin urmare, un grup de tineri care au lansat platforma online www.votez.info, a furnizat publicului larg o informația oarecum surprinzătoare. Ei spun că 46 dintre cei 67 de candidați la primăriile din București solicită votul alegătorilor fără a avea un program scris de guvernare locală.

Aoleu, ce parascovenie o mai fi și asta?! Da, dragi concetățeni, ați citit corect. Pe mai bine de trei sferturi dintre stimabilii noștri candidați îi doare la bașcheți de electorat, deoarece nu s-au sinchisit să schițeze nici măcar un draft în care să le explice oamenilor cum au ei de gând să administreze Bucureștiul. Or fi fost într-o pasă proastă, o fi din cauză că alegerile se desfășoară în iunie, iar dumnealor sunt mai degrabă cu gândul la o vacanță “binemeritată” pe însoritele plaje din Ibiza, Madeira sau Bahamas? Nu știm.

Treaba e groasă, căci dacă analizăm situațiunea mai în profunzime vom descoperi că 5 din cei 12 candidați pentru Primăria Generală nu au program. La sectoare treaba e şi mai groasă: la Sectorul 1, 5 din 10 candidați nu au program; la Sectorul 2, 9 din 11 candidați nu au program; la Sectorul 3, 8 din 10 candidați nu au program; la Sectorul 4 niciunul dintre cei 10 candidați nu are program; la Sectorul 5, 5 din 6 candidați nu au program; la Sectorul 6, 4 din 8 candidați nu au program.

În schimb, 4 dintre cei 12 candidați PSD și PNL la primăriile de sector sunt absolvenți ai Colegiului Național de Apărare sau Colegiului Național de Informații. Deci folosiți corect, cu siguranță vă vor oferi protecție de circa 90%, exact ca prezervativele. Și pentru că e în obiceiul politicienilor să ne servească una caldă și una rece, aflați că 6 dintre candidații noștri sunt inculpați în dosare pentru fapte de luare de mită, spălare de bani, trafic de influență, fals în declarații, evaziune fiscală sau abuz în serviciu. Aceștia sunt propuși bucureștenilor de PSD, PDS, ProDemo, iar unul e independent.

În plus, Curtea Constituțională a decis ca alegerile locale să se desfășoare într-un singur tur de scrutin. Poate Curții i s-o fi făcut milă de noi, mai exact de piciorușele noastre, și s-o fi gândit să nu facem bătături, făcând două drumuri la secțiile de votare.

În altă ordine de idei, Bucureștiul începe să arate din ce în ce mai rău. Capitala, odinioară supranumită micul Paris, e în prezent o aglomerare de betoane și mașini. Un raport din 2015 al Comisiei Europene arată că orașul nostru ocupă un loc fruntaș la capitolul poluare, iar sistemul de măsurare a calității aerului nu funcționează de 3 ani, deși au fost investiți în el 2 milioane de euroi. Mai pe șleau ne sufocăm ca peștii pe uscat în măreața noastră Capitală. Principala cauză este traficul auto. Infrastructura rutieră a Bucureștiului e depășită, iar puținele măsuri luate de băiețasul cu limbaj de cartier, pesedistul nedeclarat Sorin Oprescu s-au dovedit ineficiente. Totuși, nu știu ce a fost în mințile bucureștenilor care i-au acordat 2 mandate la Primăria Generală. Și tare teamă mi-e că la fel vor face și cu Firuța Pandeluța, al cărei ultim gând și preocupare va fi administrarea Capitalei și traiul cetățenilor care o populează.

Bucureștiul e defectuos la capitolul mijloacele de transport în comun, locuri de parcare, piste pentru bicicliști, RADET, canalizare sau spații verzi care dispar peste noapte, de parcă ar fi fost răpite de extratereștrii. Majoritatea politicienilor care s-au perindat pe la Primăria Capitalei, cât și pe la cele de sector au fost foarte abili în sifonarea banilor alocați modernizării orașului. Au decopertat și turnat la asfalt de ultra calitate made in China de n-au mai știut de ei. Totodată, bucureștenii cât și roțile și spițele bicicliștilor au putut simți cum bordurile se înalță de la an la an. Iar mare parte din directivele date de primari au transformat încet dar sigur Bucureștiul într-un oraș al mașinilor. Edilii noștri, dezirabili precum cianura în cafeaua matinală, au luat mai degrabă măsuri care au favorizat ambuteiajele și au mărit considerabil timpul de așteptare în trafic, în loc să descurajeze deplasarea cu autovehiculele personale. Au desființat numeroase treceri pentru pietoni, dar slavă Domnului că le-au construit acestora pasaje supraterane și subterane ca să nu spună că nu își mențin piciorul frumos urcând și coborând scări interminabile. Deci viitorul sună bine, căci în curând pietonii o să ajungă să practice levitarea. Ca să nu mai vorbim de infrastructura pentru persoanele cu handicap care e sublimă, dar care lipsește cu desăvârșire. Le-au aruncat în scârbă bieților oameni câteva platforme la metrou, dintre care nici nu știm câte funcționează, și câteva amărâte de lifturi. În rest, oamenii cu handicap n-au rampe de Doamne ajută nici la instituțiile statului, nici la traversarea trotuarelor, nicăieri. În schimb, pot face liniștiți slalom printre bilele de fier montate în zonele centrale ale Capitalei.

Iar după ce s-au scremut să scoată câteva proiecte pentru  a primi câte o pomană de la Uniunea Europeană, edilii noștri au utilizat sumele tot pentru sporirea cantității de beton din Capitală. Dar măcar de data aceasta l-au putut inscripționa cu “beton din bani europeni”. Parcă îi și vezi când ieșeau la declarații de presă ca să ne spună că absorția fondurilor europene merge strună, mai ceva ca la tampoanele revoluționare cu aripioare.

Și după toată tărășeniile astea, descoperim acum că cei mai proaspeți candidați înscriși pe liste pentru Primăria Generală și pentru cele de sector n-au minima decență în a scrie niște amărâte de pagini în care să ne comunice și nouă cum au de când să ne administreze orașul. Nu se mai sinchisesc nici măcar să ne facă promisiunele acelea deșarte care ne trec pe la urechi o dată la 4 ani sau să ne arunce acolo o ciosvârtă, o panseluță la suprapreț, un răhățel de program oricât ar fi el de subțirel.

Păi n-o fi mai bine să votăm repejor, într-un singur tur, ca să nu apucăm să ne dezmeticim și să ne provocăm leziuni, dând nas în nas cu indolența candidaților noștri? În condițiile în care majoritatea alegerilor au funcționat conform vorbelor lui Constantin Tănase, “pleacă ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii”, mă întreb peste câte generații vom reuși să infirmăm spusele marelui artist?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare