HomeCulturăDoi dinți din față, la Călugăreni

Doi dinți din față, la Călugăreni

– Vitejii mei, bravă faptă făptuirăm noi aicișa, la Călugăreni! Îi băturăm pe turci de li se-nfundară turbanurile în capuri și le săriră dinții den gură! Noroc pentru Sinan că mai avu doar doi, la el extracțiunea fu mai ușoară! Suntem învingători!

– Trăiască Măria Sa, Mihai Vodă!

– Acuma, dupe o victorie istorică, ascultați ordinul la mine: Retragerea spre Târgoviște!

– Slăvite Voievod, păi dacă îi băturăm, atuncea să se retragă osmanlâii! Nu așa ar trebui?

– Buzescule, io sunt strategul militar aicia! Ascultă ce îți spun și bagă bine la căpățână: pe turci nu poți nicicând să-i convingi că fură bătuți! Să vezi ce istorii mincinoase o să scrie cronicarii lor, cum că noi ne luarăm tălpășița în fața necredincioșilor!

– Nu tocmai ziseși Domnia Ta să dăm înapoi? Însemnează că turcii nu mințesc!

– Credinciosul meu, arta răzbelului e una plină de complicațiuni și priceperea ei numai doară pentru marii comandanți! Mai zic o dată: dăm înapoi, că așa pohtesc io! Pricepuși mai lesne acușa?

– Măria Ta, nu ne băgăm noi mințile proaste unde e meșteșugul prea înalt. Dară avem problemuri grabnice și nici nu știu cum să-ți dau de veste mai cu socoteală.

– Zi, frate Buzescu, tu și ai tăi sunteți oștenii mei de frunte! Ascult cu îngăduință!

– Doamne, lefegiii sunt pe picer de răzvrătire. Nu mai fură de mult plătiți cu galbenii cuveniți. Mare lucru nu se găsi pe la turcii din mlaștină, grosul otomanilor abia de-acuma e pe cale de înaintare. Toți se plâng că Măria Ta nu-i lăsași să jefuiască dupe pohta inemii și satele valahilor proști! Ce facem?

– Zic că mare îndreptățire ai și ei la fel. Spune-le din partea-mi că-i plătesc dupe ce-i mai batem o dată pe turcalăi!

– Mihai, Viteazule, tălică vruși oaste de mercenari, nu zisei că sătenii trebe să ne grijească moșiile? Dacă nu dai lefurile lefegiilor rămâi să te lupți doară alăturea de noi, frații Buzești!

– Așa să fie, boierul meu! Luptăm noi până la capăt, dă-i necuratului de mercenari! Numa la bani le șade gândul!

– Gata, Măria Ta, noi trei îi încongiurăm pe spurcați, iară Domnia Ta îi iei cu securea den față pe toți! Acuma pricepui și io arta răzbelului?

– Buzescule, nu-ți lua Domnul peste picere că mă mânii și plec singur la luptă! Nici în voi nu mai am putirință de bizuire?

– Păi cam nu, că nici pe noi nu ne plătiși cum făgăduiși! Unde-s satele celea promise nainte de bătălie, cam uitași de ele, Măritule!

– Boierii mei, mă prinserăți la greu. Rușine să vă fie obrazului, istoria o să vă țină minte! Bine, vă dau la tustrei câte zece sate den propitățile mele domnești, pe vecie. Mulțămiți, profitorilor?

– Vin imediat cu zapisul de dăruire, să avem ceva la mână. Dară cum facem cu lefegiii?

– Bani nu mai am, răzbelul a înghițitără tot. Creditori nu mai găsesc de când le dădui foc levantinilor. Zi-le porunca ăstfel: liber la prăduire și siluință dupe placul inemii fieșcăruia! Mă gândii mai adânc, țăranii proști trebe și ei să participeze cumva la sforțările noastre de răzbel, nu să se chiorască de pe margine! E bine?

– Să trăiești, Luminăția Ta! Strașnică înțelepciune dovediși, ca un atlet al creștinătății carele ești tălică atlet! Suntem pe drumul Cetății lui Bucur, ne dai învoire s-o scuturăm oleacă de proviziuni? Am o boală pe ăștia, tot bat monedă că ei o să fie adevărata Cetate de Scaun! Cât trăim noi, Craiova trebe a fi căpetenia de suflet și de fapt a Valahiei! 

– Măreț grăiși, bravule Buzesc! Intrăm în Bucuresci ca la Călugăreni, cu mine în fruntea oastei! Mama lor de turciți, doară în șalvari și ișlice umblă p-acolo! Bunînțeles, dacă îi întemeie un cioban! Știi că "cioban" vine den turcește, nu?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare