A.C. la Gala Tânărului Actor. Impresii din a doua zi de concurs

de Mihai Cernea , 06 septembrie 2013

A doua seară de concurs la Gala Tânărului Actor a început ceva mai slab ca ieri, cu câteva interpretări la „Individual” care au insistat prea tare pe ideea „uite ce bine pot să fac eu pe drogatul cu o viață complicată! Gen!”. Din fericire, momentul ăsta mai teribilist a trecut repede și calitatea show-ului s-a întors la nivelul zilei precedente.

Premiul neoficial Academia Cațavencu, care de data asta constă într-o vilă la Los Angeles făcută din speranțe, se duce către Emőke Pál care a rupt norma la proba de la secțiunea „Individual” cu o partitură pe care și-a scris-o singură. Cu ironie fină, glume bune, dar și dramă frumoasă, a reușit să arate că poate să joace ce vrea ea, cum vrea ea. La proba impusă, a făcut mișto de discursul de la premiile Oscar al actriței Nicole Kidman, ținând sala în hohote minute în șir.

Apropo de proba impusă, găselnița lui Radu Afrim s-a dovedit și aseară un succes masiv. L-am văzut pe Heath Ledger (Răzvan Corneci) în rolul lui Joker din „The Dark Knight” care a fost atât de aproape de original încât aproape că mi-a fost teamă că o să vrea să ne pună zâmbete pe față în stilul caracteristic al rivalului lui Batman. Jim Carey (Gabriel Sandu) din filmul „Cable Guy”, Frank Sinatra (Raul-Cristian Ciocan) sau chiar și un Donald Duck demențial (Timea Udvari) au luat scena cu asalt și au scos ropote de aplauze.

Proba asta mi-a arătat două lucruri. În primul rând, față de porcăriile pe care le vedem de-obicei la televizor, tinerii actori români au arătat că se pot face și-n România imitații de calitate, cu tâlc și ironie, care pot cu ușurință să te facă să râzi fără să decadă în cabotinării ieftine. În al doilea rând, multe dintre interpretări au fost în limba engleză, de unde constat că tânăra generație de actori români e cosmopolită. Viitoarele nume mari din teatru românesc sunt conectate la lumea largă, profitând la maxim în arata lor „aplatizarea” planetei care s-a petrecut în ultimii ani datorită internetului. Asta e, din punctul meu umil de vedere, un lucru bun.

Mai merită menționat și spectacolul invitat „Noi 4” scris de Lia Bugnar cu Maria Obretin, Ilinca Manolache, Lia Bugna și Marius Manole. Este o comedie originală, în care linia care desparte actorii de personajele pe care le întruchipează dispare, rezultatul fiind cel puțin interesant.

În concluzie, mă bucur să constant că nu mă plictisesc de loc la Gala Tănărului Actor și de-abia aștept spectacolul de astăzi.

Exclusiv online

Loading...

Comentarii

+