HomeCulturăAm „văzut“ cartea Malavita

Am „văzut“ cartea Malavita

Filmele distrug lectura, asta-i clar. Poate că există mici excepții în industria cinematografică, momente când filmul a surclasat vreo carte, dar sunt sigur că-n proporție de 95% scrisul pe hârtie este de mii de ori mai reușit. D-aia încă nu mă uit la serialul „Las Fierbinți“, ci aștept să scoată carte. Trebuie să fie mai bine.

Mafiotul pensionat

Un fost lider al mafiei newyorkeze se hotărăște să-și pârască toți apropiații, inclusiv rudele, astfel că ajunge în programul de protecție a martorilor și plimbat de FBI prin toată America până-și dau seama că ar sta mult mai în siguranță cu familia în Franța printre baghete, brânză și vin. Și de aici începe povestea unui mafioso retras, fără glorie, fără identitate și urât de toți ce-i erau cândva dragi, dar acum sunt condamnați la sute de ani de închisoare. Pe lângă asta, nu se descurcă nici în rolul de tată și soț, fiind și el șocat de faptul că trebuie să stea p-acasă și să vadă de cei mici, care fie vorba-ntre noi n-au sărit departe de copac și-au împrumutat frânturi din comportamentul de lider de grup infracțional. Singura împăcată cu gândul și relaxată pare soția, mulțumită că poate să se comporte precum o soție normală și să nu-i fie frică dimineața când îi pleacă soțul să rezolve niște bijnisuri.

Povestea se complică, pentru că altfel n-ai lectura decât jurnalul unui fost mafiot care-și scrie jurnalul. Printr-o înfloritură minunată realizată de autor, Tonino Benaquista, pentru aproximativ 10 pagini ai impresia că ai început să citești altă carte. Ești transpus în altă zonă, în altă familie și alte probleme, ca să vezi de fapt că-i vorba despre lanțul uman și situațiile care ne influențează pe toți. Da, e adevărat, dacă un fluture dă din aripi în China, va provoca o freză stricată pe Dorobanți.

Filmul strică treaba

Anul acesta a apărut și ecranizarea cărții (care apropo, costă 5 lei, mult mai puțin decât biletul la cinema) și n-am apucat să văd decât trailerul, dar deja îmi stricase puțin din plăcerea lecturii, cu toate că-n rolul principal este inegalabilul Robert de Niro. Odată terminată cartea voi viziona și filmul pentru a mă convinge încă o dată că asta-i ordinea firească în care se face treaba. Și sper că-n film n-am să văd prea multe explozii și prostii hollywoodiene pentru că asta nu-i place nici măcar personajului principal.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare