HomeCulturăArătându-i adevărata față, Marius Oprea îi arată lui Băsescu...

Arătându-i adevărata față, Marius Oprea îi arată lui Băsescu dosul

Poate că unul din cele mai bune cuvinte care i se potrivește României acestor zile, dinaintea referendumului, este următorul: crâncenă. Altfel, desigur, nu se explică seria interminabilă de atacuri murdare și discreditări sinistre cu care se siluiesc unii pe ceilalți politicienii români. O dovadă în acest sens este cartea recent lansată de istoricul Marius Oprea, intitulată, cum altfel, „Adevărata față a lui Traian Băsescu”. Ușor dezamăgitor, să recunoaștem, mai ales că printre capitole nu am găsit niciunul care să ne spună cum arată Băsescu din spate și nici din profil.

Altfel, literatul în cauză este un vechi membru al cenaclului literar al lui Mircea Martin, pe unde, cu bunăvoința dumneavoastră și a Uniunii Scriitorilor, a trecut și subsemnatul, dar nu l-a văzut niciodată. Tot el este și autorul unor volume de poezii memorabile, cum ar fi „Solo de tamburină” sau „Pauza de respirație”, unde a debutat alături de într-adevăr reputata Simona Popescu. Ce l-a făcut să-și împingă condeiul pe panta regretabilă a angajării politice însă, abis de unde n-a revenit decât Mihai Eminescu, nimeni nu poate ști. Mai ales că, nu-i așa, versurile sale se studiază de multă vreme în școli, înscriindu-se alături de autori grei ca Nichita Stănescu și Mircea Cărtărescu în folclorul poetic uzual al românilor de pretutindeni.

Nu e mai puțin adevărat că în rândurile sale măiastre autorul atinge esențialul: Traian Băsescu a fost și este un securist notoriu. De aici și lansarea controversată de zilele trecute a cărții, când, însoțit de omniprezentul Stelian Tănase, domnul Oprea a fost acostat, ba chiar ambuscat de susținători aprigi ai președintelui demis, care l-au interpelat cu vorbe grele: „Bă, bețivule, io te cunosc, bă! Dă-i drumu de-aici!” Desigur, un amănunt esențial este că, nu se știe de ce, în loc să folosească un spațiu convențional pentru un astfel de eveniment, strategia abilă a lansării a țintit chiar unul din imobilele unde Traian Băsescu are un apartament.

Cât despre follow-up-ul de a doua zi, când acest volum urma să fie vândut împreună cu un ziar căruia nu-i putem pronunța numele, el s-a epuizat instantaneu, din pricina „unor oameni care l-au cumpărat în bloc coborând din dube”. Cel puțin, asta a declarat Cornel Nistorescu în ediția de luni seară a unei emisiuni de pe un post, pe care, iarăși, nicio persoană normală la cap nu-l poate pronunța și nici măcar gândi. Iată, prin urmare, prieteni, dacă mai era nevoie s-o demonstrăm, unde duce marea literatură și ce consecințe poate avea: să fie aruncată la gunoi de oamenii președintelui.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare