HomeCulturăCând regizorii se cred magicieni

Când regizorii se cred magicieni

„Now You See Me” e genul ăla de film care te lasă un pic paf imediat după ce-l vezi, dar care pare din ce în ce mai cusut cu ață albă cu cât te gândești mai atent la el. Ideea din spatele său e oarecum originală – o combinație distractivă între un „heist movie” gen „Ocean’s 11” și o istorioară simpatică despre magie ca „The Illusionist”. Este povestea a patru magicieni de mare clasă care reușesc niște jafuri neverosimile în timpul spectacolelor pe care le dau de-a lungul și de-a latul Americii și cum reușesc ei să se afle cu câțiva pași în fața FBI-ului în orice moment. Aceștia profită de trucul clasic al iluzioniștilor de a te face atent la mâna dreaptă, în timp ce-și duc trucul la bun sfârșit cu mâna stângă și le scapă milițienilor federali printre degete de fiecare dată. E și ceva politică subțire la mijloc, pentru că banii sunt furați de la bănci, companii de asigurare corupte și alte asemenea și-i sunt „redistribuiți” publicului format din cetățeni nevinovați – magicienii noștri fiind un fel de haiduci cu baghetă și joben.

E un film dinamic, amuzant și plin de viață, ajutat din plin de distribuția plină de charismă (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Morgan Freeman, Michael Caine etc.). Cu toate acestea, actorii nu fac roluri mari, și asta pentru nici nu-i ajută scenariul mai preocupat să-și spună povestea, decât să dezvolte în feluri relevante personajele. Asta nu e o critică, pentru că pelicula nu plictisește deloc și merită văzut ca un film de vară fără pretenții de Oscar.

Până la urmă, deznodământul e ceea ce trage „Now You See Me” în jos. Când te uiți la un film cu jafuri complexe, bine gândite și cu final neașteptat, te aștepți ca la a doua vizionare să observi mai clar indiciile care, dacă ai fost mai atent, ți-ar fi dezvăluit care era, de fapt, faza. Ei bine, de data asta nu prea ai cum să te prinzi, pentru că povestea nu a fost gândită așa. Mai exact, publicul din sala de cinema este cel „păcălit” de regizorul francez Louis Leterrier, care face o scamatorie de celuloid cam ieftină din punctul meu de vedere.

Dacă ești genul care se simte bine la spectacolele de magie tocmai când nu se întreabă care e șpilul și se minte singur că există magie în lume, „Now You See Me” o să-ți placă mai mult decât mi-a plăcut mie. Pe de altă parte, dacă partea „fun” a unei iluzii pentru tine e tocmai încercarea de a afla cum naiba de ai fost păcălit, vei fi dezamăgit.

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare