De ce citim? – Cărțile ne fac bine? – Fapte interesante despre lectură (P)

de Comunicat de presa , 11 aprilie 2017

Scriitorii sunt interesați de personalitatea umană, de amănuntele semnificative ale vieții și încearcă să prezinte în cărțile lor destinele unor oameni, trăsăturile, caracteristicile spirituale și materiale ale acestora. Acești autori de opere sunt curioși de cum este viața oamenilor, ei investighează zonele acestora de manifestare, fie că este vorba despre idei, instincte, sentimente sau pasiuni, indiferent de preocupări, personalități și nivel social.

În cărțile lor putem găsi o sinteză a trăsăturilor umane, spirituale și materiale, care domină o anumită epocă, de la cea veche, arhaică până la cea modernă, contemporană, sau care aparține timpurilor actuale. După cum spunea Voltaire: ,,Cartea e un univers secret creat de un om înzestrat cu geniu.ˮ

Citim pentru a descoperi visurile și năzuințele unor oameni, pentru a învăța din experiența lor și a trăi emoțiile și amintirile adunate de-a lungul drumului parcurs de ei – numit viață. Cărțile ne introduc într-o lume imprevizibilă, care a fost de-a lungul timpului expusă transformărilor, în care personajele pot fi regi, sacerdoți, astrologi, prințese, alchimiști, etc. Lectura ne oferă speranța pentru ziua de mâine, pe care ne-o insuflă ușor prin mesajele transmise prin fiecare pagină, menite să ne aline o parte din suferințele ce sunt legate de greutățile existenței noastre.

Noi cititorii visăm absolutul, să putem cuceri ceea ce nu se poate cuceri, căutăm plenitudinea prin cunoaștere, ne dorim dezvoltarea completă prin cercetare și avem curiozitatea de a descoperi tot ce ni se oferă, asemeni unor ,,mari inițiațiˮ. Poate nu suntem foarte puternici și deseori ne lăsăm purtați de val, deseori chiar suntem la discreția hazardului, dar asta nu înseamnă că nu putem deveni mai tari, mai rezistenți, cu o forță interioară mai mare, prin informațiile acumulate prin citit, prin inteligență, voință, pasiune și sete irezistibilă de cunoaștere a oamenilor, a istoriei, a spiritului omenesc. Octavian Paler spunea: ,,De citit, citeam la întâmplare, pe apucate, și n-am studiat nimic serios.ˮ

Citindu-i pe Immanuel Kant sau Johann Wolfgang von Goethe ne putem lărgi sfera cunoștințelor prin intermediul filozofiei. Cărțile istorice vor fi mereu preferate de cititori deoarece indiferent de epocă, oamenii au avut curiozitatea istoriei. Ei doresc să descifreze mecanismele istoriei să-și spună părerea cu privire la mersul înainte. Un lucru este cert că la baza acestui proces stă cultura, care ajută o societate să se schimbe în bine, să se dezvolte și să evolueze. Rolul cărților în formarea culturii spirituale este de asemenea evident, fiecare perioadă ar trebui să fie străbătută de spiritul de cultură. Există numeroase cărți recomandate nu doar specialiștilor în diverse domenii ci și tuturor iubitorilor de lectură și care cuprind scrieri despre mitologie, astrologie, alchimie, tarot, magie și așa mai departe.

Omul zilelor noastre pare dezorientat în ceea ce privește natura și cultura, le vede ca două aspecte diferite ale realității, în opoziție sau una superioară celeilalte. Dacă am ține cont de domeniile culturii – economic, artistic, tehnico-științific, politic – am putea fi de acord cu ceea ce spunea Werner Sombart ,,cultura este opera omului, opusă naturiiˮ. Cărțile despre știință, artă, filozofie oferă mijloace de cunoaștere, de completare a unor lipsuri pe care oamenii le au și încearcă să și le completeze în dorința de a dobândi o dezvoltare integrală. Fiecare om are capacitatea de opțiune și de adaptare la anumite situații conjuncturale, cu ajutorul cărora încearcă să-și depășească granițele, astfel trecutul, prezentul și viitorul sunt creația sa. Omului nu-i rămâne decât să se informeze, să citească cât mai mult, să-și lărgească orizontul, să stea de vorbă cu el însuși și să fie convins că ceea ce poate deveni este esențial și ceea ce caută este important.

Pe site-ul Deștepți.ro pot fi citite articole despre cultură generală, invenții, descoperiri, mistere, călătorii, animale, afaceri, cărți. Avem nevoie să citim cărți, avem nevoie de cultură deoarece în societatea de consum problemele majore nu sunt rezolvate cum ne dorim, ele cer soluții urgente dar din păcate sunt înecate în lozinci și idei neclare, în atitudinile unor oameni ce sunt exaltați, excentrici sau își manifestă neputința țipând cu fața congestionată. Trebuie să ne dezvoltăm, să evoluăm, să ne îmbogățim cultura. Multe din valorile de ieri și chiar o parte din cele de azi sunt contestate dar totuși oamenii speră că nu se va pierde totul, că societatea se va redresa și de aceea încearcă să facă ceva, pornesc în căutarea lucrurilor pierdute. Putem îndrăzni și crede în propriile noastre impulsuri spirituale, putem rămâne oameni buni, putem fi optimiști în ceea ce privește viitorul. Citirea cărților sau a textelor tipărite pe hârtie activează anumite zone ale creierului pentru citirea pură și poate fi oarecum mai ușoară comparativ cu cea a unui text pe Internet (computer, laptop, tabletă, smartphone) deoarece navigarea pe site-uri necesită un efort mai mare din cauza link-urilor cu publicitatea și navigarea.

O carte ,,te ridică din viața ta… către o lume cu totul nouă, o nouă perspectivă. O carte e un vis pe care îl împrumuți de la un prieten. ˮ- Dave Kellett

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Micul Curios

  27 august 2018 18:22

  Buna ziua,Vrem sa va intrebam daca putem sa citam din articolele dumneavoastra pe pagina noastra de FB. Suntem producatori de carti senzoriale pentru bebelusi si copii. Incurajam lectura si ne place Academia Catavencu. Asadar avem voie sa va citam?Va multumim frumos!

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  14 iunie 2018 3:38

  DA DOMNULE ! EU NU STIU CAT ESTE RADICAL DIN INFINIT ! ADICA UN NUMAR EXACT ! OARE CAND NE REFERIM LA INFINIT , LA CE NE GANDIM ? LA UNIVERS ? OARE UNIVERSUL ESTE INFINIT ? CRED CA ESTE O PREA GREA INTREBARE , PENTRU A MAI PRICEPE SI EU , CEEA CE NU POT SA PRICEP NICIODATA , CAT ESTE INFINITUL , CA NUMERE EXACTE ! OARE CINE STIE ? ASA CA IPOTEZA , CA FILOZOFIE , SE DA RASPUNSUL CA ESTE TOT INFINIT ! CIUDAT SI DIFICIL DE EXPLICAT PE INTELES , CE ESTE iNFINITUL ! GREU , GREU DE INTELES ! OARE CUM AS PUTEA INTELEGE CATE CEVA DESPRE INFINIT , CEEA CE NU POT INTELEGE NICIODATA ! POATE EXTRATERESTRII SA MAI INTELEAGA CATE CEVA , DESPRE CE ESTE INFINITUL DIN UNIVERS , DAR PROBABIL , CA NICI EXTRATERESTRII NU POT SA INTELEAGA MAI MULT , CE ESTE CU INFINITUL , CE ESTE , SI CAT ESTE CA NUMERE EXACTE . DOAR CAT POT INTELEGE SI EI , CA NUMAR LIMITAT DE SPATIU SI TIMP , SI NICI CU TELEPORTAREA , NU CRED CA SE POATE INTELEGE PREA MULT CAT ESTE UNIVERSUL , CA NUMAR INFINIT , SAU UNIVERSURI ? AM CITIT ARTICOLUL SCRIS MAI DEMULT , SI-MI ESTE DIFICIL SA-L MAI CITESC , DEOARECE , ESTE CAM TRIST , CAND I-MI ADUC AMINTE DE ANII CARE AU TRECUT , SI ESTE O NOSTALGIE , AL TIMPURILOR CARE AU TRECUT , ALATURI DE CEI DRAGI .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  22 aprilie 2018 22:39

  BUCURESTI 22 APRILIE 2018 , STIMATA REDACTIE , MA NUMESC NEAGU MIRCEA 54 ANI , DIN BUCURESTI , IAR ASTAZI 22 APRILIE 2018 , AM AFLAT , DIN INTAMPLARE , CA DOMNUL CARICATURIST , MIHAI STANESCU , S-A DUS ... CE VESTE TRISTA ! NU AM STIUT DE ASA CEVA ! CRED CA PRIMA CARTE , PE CARE AM CITIT-O EU , DUPA ANUL 1989 , A FOST , CARTEA ,, ACUM NU E MOMENTUL " , CARTE A DOMNULUI , CARICATURIST MIHAI STANESCU . NU AM REUSIT SA STAU LA COADA , LANGA SALA DALLES , DIN BUCURESTI , DEOARECE AM VAZUT LA TELEVIZOR , ATUNCI , CA ERA COADA PREA MARE , LA LANSAREA CARTII , ASA CA ERAU FOARTE MULTI CUMPARATORI , SI AM FOST DESCURAJAT , DE A MAI STA LA COADA SI EU , CAND AM VAZUT ACEEA COADA IMENSA DE LANGA SALA DALLES DIN BUCURESTI . DA , CAND DOMNUL MIHAI STANESCU , ERA MAI DEMULT INTR-O TRASURA DIN BUCURESTI , I-AM ARATAT , CATEVA PICTURI , IN ULEI , DUPA CARE ULTERIOR PICTURILE , LE-AM EXPORTAT DEFINITIV , IN GERMANIA . DA AM AVUT SI EU O CARICATURA , DOAR O CARICATURA , PUBLICATA , IN ZIARUL OBLIO , DIN BUCURESTI , DAR DIN PACATE , NU MAI AM CHEF DE A MAI ZAMBI , DEOARECE SI FOSTA MEA MAMA NEAGU EUGENIA , S-A DUS .. IN DATA DE 16 NOIEMBRIE 2015 , IN BUCURESTI , IAR CARICATURA , A FOST MAI MULT DECAT O CARICATURA , CA NIVEL ARTISTIC , ESTE SI CA EXPRESIE FILOZOFICA INTELECTUALA . DA , AS VREA SA POT SA STAU SI EU IN CAP , DACA FOSTA MEA MAMA AR MAI FI FOST SI ASTAZI IN VIATZA ! DAR CE TRIST ESTE , CA TIMPURILE SUNT LA TRECUT , IAR IN PREZENT , CAND MA GANDESC , LA FOSTA MEA MAMA , NEAGU EUGENIA , EU NU MAI POT RIDE , SI DOAR I-MI AMINTESC , DE IMAGINILE DE MAI DEMULT CU FOSTA MEA MAMA IN GANDURILE MELE SI SUNT CA UN FAN DE A VEDEA IN GANDURILE MELE IMAGINI CU FOSTA MEA MAMA , NEAGU EUGENIA , CA SA AM MEREU ILUZIA CA FOSTA MEA MAMA NEAGU EUGENIA ESTE MEREU IN VIATZA , ALATURI DE MINE .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  26 ianuarie 2018 8:33

  CU DRAG AMINTE , I-MI ADUC AMINTE DE FOSTII MEI PARINTI NEAGU MIHAI , NASCUT LA DATA DE 23 NOIEMBRIE 1924 IN CERNAUTI , SI DECEDAT LA DATA DE 18 APRILIE 1988 IN BUCURESTI , SI DE FOSTA MEA MAMA NEAGU EUGENIA , CU FOSTUL NUME ADOMNITII EUGENIA , NASCUTA LA DATA DE 12 OCTOMBRIE 1932 IN PARTESTII DE JOS - SUCEAVA .SI DECEDATA IN DATA DE 16 NOIEMBRIE 2015 IN BUCURESTI . DAR CAND MA GANDESC EU LA DOMNUL NEAGU DJUVARA IAR PE O USA , ERA INDICAT NUMELE DE NEAGU DJUVARA , SI CE SIMPATIE ERA , CAND IN SALILE DE LECTURA SA GASESC , ACEI TINERI STUDENTI , SI PASIONATI DE LECTURA , ZAU CA ESTE O MARE SIMPATIE FATZA DE LECTURA SI DE CITITORI . DAR SI CALATORII PE MUNTI , AM OBSERVAT CA EXISTA O SIMPATIE . DAR CAND MA GANDESC EU , CUM O SA TRAIESC EU , LA VARSTA DE 100 DE ANI DE ZILE , ZAU CA NU STIU , CE RASPUNS SA D-AU ! DOAR MA GANDESC EU MEREU , CE O SA MANANC EU MAINE , SI MA GANDESC LA O CARTE DE BUCATE , CARE ESTE MEREU DE AJUTOR , CE O SA MANANC EU MAINE . SI MA GANDESC , LA O SUPA DE GALUSTI , SAU CEVA OASE PORC , CA ESTE MAI IEFTIN , SAU OASE DE VITA , SAU CUMVA UN PIC DE PULPE DE PUI . DAR DEOCAMDATA NU STIU , CE ESTE MAI IEFTIN , SI TREBUIE SA mA UIT PE O CARTE DE BUCATE , CUM SE PREPARA , DEOARECE , CRED EU , CA ACEEA MANCARE PE CARE AM S-O PREPAR EU ASTAZI , O SA FIE MANCAREA PE O SAPTAMANA IFICIL DE A GATI IN FIECARE ZI , DEOARECE ESTE UN STRESS ENORM PENTRU MINE , DEOARECE , AI MEI PARINTI , SUNT LA CIMITIR , IAR ALCINEVA , NU ARE CINE SA-MI MAI GATEASCA ! AM LUAT 2 ANTINEVRALGICE , UN PIC DE CEAI , DEOARECE , IARNA ESTE CAM RECE ACASA , DEOARECE , CALDURA ESTE UN LUX , IAR ASA CEVA EU NU-MI POT PERMITE PE TIMP DE IARNA , IAR PE TIMP DE IARNA ACASA TREBUIE SA STAU IN FRIG , DEOARECE , PRINCIPAL ESTE MANCARE PENTRU SUPRAVIETUIRE , IAR DUPA ACEEA CALDURA , DACA ESTE POSIBIL , DACA NU , STAU IN FRIG , MAI GROS IMBRACAT ACASA LA MINE . CE BINE ERA CAND AI MEI PARINTI , ERAU IN VIATZA , ERA CALDURA LA MINE ACASA , SI ERA SI MANCARE . DAR TOATE ASTEA SUNT DOAR VISE , SI CAM AR TREBUI SA BEAU O CAFEA TARE , DEOARECE , CAND MA GANDESC , LA VREMURILE BUNE DIN TRECUT , IN PREZENT , ZAU CA MA I-au DURERI DE CAP , CHIAR DACA AM LUAT MAI DEVREME 2 ANTINEVRALGICE CU UN PIC DE CEAI NEGRU . SI CAND MA GANDESC EU , CUM O SA TRAIESC EU , LA VARSTA DE 100 DE ANI DE ZILE , CHIAR CA NU STIU CE RASPUNS SA D-AU , DAR TOTUSI ESTE CAM GREU IN PREZENT IN FIECARE ZI , DEOARECE ESTE CAM DIFICIL , DEOARECE , SUNT ZILE DE SUPRAVIETUIRE , DEOARECE , TREBUIE DE GATIT MANCARE , CARE ESTE CA O MANIE , PENTRU a SUPRAVIETUI , DE PE O ZI PE ALTA , IAR O SOLUTIE ESTE O CARTE DE BUCATE , CA SA NE GANDIM NOI , CE O Sa MANCAM MAINE , TOTUSI , La PRETURI , MICI , Si CE MANCARURI SUNT RECOMANDATE , PENTRU PRETURI MICI , SI SA FIE SI CU GUST , PENTRU ZILELE URMATOARE , MANCARE CEVA MAI DIFERITA , ADICA CATEVA FELURI DE MANCARE IEFTINE DIFERITE , CARE SA TINA TIMP DE O SAPTAMANA , LA FRIGIDER .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  24 ianuarie 2018 6:29

  REVIN CU UN COMENTARIU . SI M-AM GANDIT EU , IERI NOAPTE , CA NU AM FOST IN STARE SA DORM TOATA NOAPTEA , PANA CAND S-A FACUT DIMINEATA , FOARTE DEVREME . M-AM GANDIT EU IERI NOAPTE , LA VASILE ALECSANDRI . SI M-AM INTREBAT EU , PE MINE INSU-MI , DACA CUMVA VASILE ALECSANDRI , O FI CALATORIT , EL ,PE MUNTII FAGARASI , UNDE PROBABIL , CARARILE ERAU CAM INGUSTE , IAR LA MUNTE OAMENII TREBUIAU SA FIE CATE DOI OAMENI PE CARARILE DE MUNTE CA SA SE STIE UN OM DE CELALALT OM . SI DACA CUMVA VASILE ALECSANDRI , O FI CALATORIT SPRE VARFURILE MUNTELUI , SI DACA ERA IARBA PE CARARILE DE MUNTE FE MUNTII FAGARASI , ACEEA IARBA PE CARARI DE MUNTE , CAM NU ERA BUNA ACEEA IARBA , DEOARECE , CAM ALUNECA , OMUL ,PE ACEEA IARBA , PE CARARI DE MUNTE . SI STAU SI MA GANDESC , DACA ACEASTA ESTE LITERATURA SUPRAREALISTA CUMVA DE INSPIRATIE DIN CALATORII PE MUNTE , SI DACA CUMVA , ARE SI ALT INTELES , PENTRU OAMENII DE LA CAMPIE . PROBABIL , CA LITERATURA ESTE SI PENTRU OAMENII DE LA MUNTE , CU UN INTELES , AL TEXTULUI LITERAR ,, IAR PENTRU OAMENII DE LA CAMPIE , TEXTUL LITERAR , ARE CU TOTUL , ALT INTELES ! DEPINDE CUM PRIVIM TEXTUL LITERAR DIN PERSPECTIVA LOCUITORILOR DE LA MUNTE , SAU DIN ALTA PERSPECTIVA , AL LOCUITORILOR DE LA CAMPIE , CE ARE UN INTELES MAI LARG , AL TEXTULUI LITERAR .

  raspunde comentariului
 • Allison Howarts

  22 decembrie 2017 2:29

  Bună ziua, sunt aici pentru a răspândi această veste bună întregii lumi cu privire la modul în care am primit soțul meu înapoi. Eram nebun când soțul meu mi-a lăsat o altă femeie luna trecută. Dar când mă întâlnesc cu un prieten care ma introduce în profetul Okona, un mare mesager la oracolul pe care îl slujește, mi-am povestit problema profetului Okona despre cum ma lăsat soțul meu. El mi-a spus doar că am ajuns la locul potrivit că voi fi dorința mea de inimă fără nici un efect secundar. Mi-a spus ce trebuie să fac, după ce a fost făcut, în următoarele două zile, soțul meu a sunat mă la telefon și îmi pare rău că m-ai trăit înainte. Sunt atât de fericită și copleșită că trebuie să le spun întregii lumi cum mi-a ajutat profetul Okona să-mi dau dorința inimii. Dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor, contactați Profetul Okona la următoarea adresă de e-mail prophetokonagmail.com De asemenea, a distribuit atâtea vrăji ca,1 Dacă doriți ex-spate.2 nu ai nevoie de un divorț în căsnicia ta.3 Vrei să fii promovat în biroul tău.4 Vrei să vindeci bolile mortale5 Dacă vreți un copil.6 Vrei să fii bogat.7 Vrei să îți ceri soțul și soția să fie a ta pentru totdeauna.8 Dacă aveți nevoie de asistență financiară.9 vrei o soție soț

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  04 iunie 2017 6:12

  ASTAZI DUMINICA 4 IUNIE 2017 , DUPA ORELE 530 DE DIMINEATZA , IN BUCURESTI ESTE O CETZA , CE VINE DINSPRE SUDUL BUCURESTIULUI , DAR CEATZA , ARE UN MIROS DE LEMN UD DIN PADURE ! CEATZA DE ACUM DIN BUCURESTI , ARE ACELASI MIROS CU NORII DE LA COTA 2000 DIN BUSTENI , DE LA VARFUL OMUL ! CEATZA DE ASTAZI DIN BUCURESTI , SUNT DE FAPT NORII CE S-AU LASAT IN JOS , PANA LA NIVELUL SOLULUI , IAR NOI CONSIDERAM CA ESTE CEATZA , DAR DE FAPT , CEATZA ARE MIROS DE NORI , DE AER DE MUNTE DE LA INNALTIMEA DE 2000 DE METRII ! AFARA , PE TERMOMETRU , INDICA , 18 GRADE CELSIUS , IAR LA ORA 530 DE DIMINETZA , CEATZA VENEA IN BUCURESTI , CA NISTE ABURI , CU UN PIC VANT , VENIND , DINSPRE SUDUL BUCURESTIULUI .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  28 mai 2017 20:58

  DUPA GOANA DUPA CARTE , PARAFRAZAND-U-L PE CHARLES CHAPLIN , CEL , CE , FARA CARTE DE BUCATE , CE DADEA , LA LOPATA ZAPADA , IARNA , DIN FATZA PRAVALIILOR , IACA-TA , CA V-OM PUTEA SPUNE , CEL CE NU ARE METAFIZICA , S-O CUNOASCA MAI TARZIU , CAND PROBABIL , V-A PUTEA COMUNICA CU SUFLETE STRAINE , DAR TOATA TREABA ESTE , DE A FACE BINE SI SUFLETELOR STRAINE , PRIN COMUNICARE , ASTFEL INCAT SA SE POATA COMUNICA DE LA UN SUFLET LA ALT SUFLET , CUNOSCUT , SAU STRAIN , DAR TOATA TREABA ESTE , A A PUNE IN APRECIERE SI SUFLETELE STRAINE , CARE NU POT FI CUNOSCUTE NICIODATA , ASTFEL INCAT SA SE FACA UN BINE SI UNUI SUFLET STRAIN , CARE POATE INTRA IN COMUNICARE , PROBABIL , CU ALTE PERSOANE STRAINE , CARE PROBABIL I-SI V-OR DA SEAMA , CA LI S-AU FACUT UN BINE , PRIN POSIBILITATEA , PROBABIL , DE A INTRA IN COMUNICARE CU ALTE SUFLETE DRAGI !

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  28 mai 2017 0:34

  DUPA PAREREA MEA , OMUL SE NASTE EDUCAT , SI IMBATRANESTE IN METAFIZICA PRACTICA ! INSA , DECAT A CITI CARTI OMULUII AI ESTE MAI USOR DE A INJURA ! DEOARECE , CARTEA ESTE SCUMPA , MANCAREA ESTE SCUMPA SI EA CU 20 DE BANI , ADICA PAINEA ESTE MAI SCUMPA CU 15 BANI , SALAMUL ESTE MAI SCUMP CU 20 DE BANI , DOAR CASCAVALUL ESTE IEFTIN PENTRU ALTII ! METAFIZICA PRACTICA , ADICA , ADN-UL , ATOMII CARE CIRCULA , DE LA ADN LA AER , LA OXIGEN PRIN NATURA , IAR ASA CINE STIE CUM ATOMII , SE MAI INTALNESC IN AER , IN NATURA SI CU SUFLETELE ACELOR CE NU MAI SUNT IN VIATZA , IAR ASA , POATE PRIN OXIGEN , PRIN AER , SA CIRCULE SI SUFLETELE , DAR PE CARE , NOI CEI IN VIATZA NOI NU LE VEDEM PE CELELALTE SUFLETE CE CIRCULA PRIN AER , PRIN NATURA , PRIN OXIGEN , SI PROBABIL SI PRIN OXIGENUL CE NOI IL INSPIRAM , SE DUCE IN PLAMANI OXIGENUL , IN CREIER , VISAM , EXPIRAM , IAR ASA , PROBABIL , SUFLETELE CIRCULA IN NATURA , DE LA O VIETATE LA ALTA VIETATE , CINE STIE ? LA CE VIETATE ? SUFLETELE SUNT INVIZIBILE , DAR PROBABIL , NE FACEM SA VISAM , CU IDEI , DIN DEPARTARI , CARE NU LE-AM VAZUT NICIODATA ! A , DA ! DACA PLOUA , SE POT FACE CUMPARATURI , PE PLOAIE , CARE ESTE NECESAR ! iNSA , CU PANTOFII UZI IN PICIOARE , SAU CU O ALTA INCALTAMINTE UDA IN PICIOARE , PE PLOAIE , ESTE , UN FEL DE OAMENI , CE SUPORTA SI PLOAIA , DIN DORINTA DE A FACE CUMPARATURI ! IAR DUPA PLOAIE , ESTE CU TOTUL , O ALTFEL DE LUME ! , CE FACE CUMPARATURI , DUPA PLOAIE , DIN ANUMITE MOTIVE PERSONALE , DE A NU FI UDATI DE PLOAIE ! DAR PROBLEMA ESTE ALTA ! DE A FACE CUMPARATURI , SI DUPA PLOAIE , DE A UMBLA DUPA ACEEA IN PAPUCI , SI DE A FI VAZUT DE CATRE CEILALTI OAMENI , CA UN BOSCHETAR ! iAR ACEL OM IN PAPUCI , DE A OBSERVA ACEI OAMENI , CE FAC CUMPARATURI DUPA PLOAIE , SI DE A SE INTREBA OARE ACESTI OAMENI , POT FI SI CA MINE , CARE EU AM FACUT CUMPARATURI , CHIAR SI PE PLOAIE ? EVIDENT CA ACESTI OAMENI , NU POT FI LA FEL CA MINE ! ADICA UN OM DINTR-O BUCATA , FARA PREA MULTE FENTE , DE A FENTA PLOAIA SI DE A FACE CUMPARATURI , DOAR DUPA CE A TRECUT PLOAIA . IAR CU ASTFEL DE OAMENI DIFERITI , CUM CREDETI CA AR PUTEA FI RELATIILE PERSONALE ? UN FRAIER , SAU UN PROST , DACA SE INTRA IN ASTFEL DE RELATII INTERUMANE FALSE , DACA NU SE POT OBSERVA , CA ACESTI OAMENI SUNT DIFERITI DE PERSOANA TA , ADICA , NU FAC CUMPARATURI PE PLOAIE , CI , DOAR DUPA CE A TRECUT PLOAIA , IAR ASA , CU RELATIILE INTRE OAMENI , DE FRAIER , SAU DE PROST , SE POATE AJUNGE , PANA LA URMA , LA UN MARE DEZACORD , IN RELATIILE INTERURMANE , CARE PANA LA URMA , SUNT RELATII INTERUMANE ,NESTABILE ! IAR ASA OBERVAM MAI BINE RELATIILE INTERUMANE REALE , SI FALSE ! IAR UNII OAMENI DIN PACATE DIN NAIVITATE , AU ACEASTA SLABINIUNE IN RELATIILE UMANE NESTABILE PANA LA URMA , PENTRU CA NU AU OBSERVAT CA OAMENII SUNT DIFERITI ! PENTRU CA DIN NAIVITATE UNII OAMENI AU STAT ACASA DIN CAUZA PLOII , ADICA DE A NU FI UDATI DE PLOAIE , DAR POT FI USOR DE PACALIT DE CATRE CEILALTI OAMENI CE AU STAT ACASA , DE A FENTA PLOAIA ! iAR ASA UNII OAMENI POT FI FRAIERI , IAR ALTI OAMENI , POT FI CATALOGATI DREPT SMECHERI ! DE CARE TREBUIE SA SE FEREASCA OAMENII CEI NAIVI ! DACA I-SI DAU SEAMA , CA CEILALTI OAMENI CE AU FENTAT PLOAIA , POT FI SI SMECHERI ! DAR NU POT APAREA IN REALITATE , CA FIZIONOMIE , CI TREBUIE , MAI DEGRABA A REFLETA LA MODUL DE GANDIRE DIFERIT ! CEL AL GANDIRII CU SMECHERIE ! SI CARE PANA LA URMA ARE O IGNORANTA FATA DE MODUL CELUILALT OM DE A FI BOSCHETAR ! DAR CEL OM CE ESTE BOSCHETAR POATE GANDI , LA FEL ? NU 1 FIECARE GANDESTE DIFERIT ! DESPRE CELALALT OM CAND IL VEDE LA PRIMA INFATISARE PE STRADA , IN HAINE DIFERITE , SI PERSOANE DIFERITE !

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  09 mai 2017 19:56

  AM CONSTATAT CA ASTAZI 09 MAI 2017 , EXISTA SI CENZURA , LA COMENTARII , ADICA NU APAR COMENTARIILE IN PRESA , CHIAR DACA COMENTARIILE SE REFERA LA MANCARE , LA GUSTURI BUNE ! ASTAZI 09 MAI 2017 , EU M-AM GANDIT LA O MANCARE ECOLOGICA , SI ANUME , CARTOFI PRAJITI PAI , SI O BUCATA DE CASCAVAL RECE , CAM 100 DE GRAME , IAR CASCAVALUL SA AIBE UN CONTINUT REDUS DE SARE .IAR UN ASTFEL DE MENIU LA MASA DE PRANZ , MIE MI-A PLACUT FOARTE MULT .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  04 mai 2017 0:58

  IERI 3 MAI 2017 , AM VAZUT LA TELEVIZOR , IMAGINI DIN STRAINATATE , CU UN URANGUTAN , FEMELA , CU PARUL BLOND , CULOAREA PIELII ALBA , SI CU OCHII ALBASTRII , SI CARE ESTE SENSIBILA LA LUMINA , SI A FOST DUSA IN SALBATICIE , PROBABIL IN JUNGLA ! DUPA PAREREA MEA , DACA UN TEST ADN , I S-AR FACE URANGUTANULUI FEMELA , PROBABIL AR FI AVUT STRAMOSI , CARE SUNT INRUDITI CU MINE ! FOSTA MEA MAMA , AVEA PARUL BLOND INCHIS , OCHII ALBASTRII SI PIELEA ALBA , SI ERA SENSIBILA LA RAZELE SOLARE , ADICA , SE INROSEA PIELEA LA RAZELE SOLARE PUTERNICE . CAND M-AM UITAT LA OCHII ACELUI URANGUTAN , ERAU FOARTE MULTE ASEMANARI CU OCHII OMULUI , ADICA CU OCHII ALBASTRII , PROBABIL DACA S-AR ANALIZA IRISUL URANGUTANULUI , PROBABIL CA SUNT ASEMANARI FOARTE MULTE CU IRISUL OMULUI , ACEL URANGUTAN , AR TREBUI SA TRAIASCA LA VRE-UN HOTEL , SPECIAL AMENAJAT , SAU LA O CASA SPECIAL AMENAJATA PENTRU URANGUTAN , CA PROBABIL , SUNT STRAMOSII MEI , DACA S-AR STUDIA ADN-UL , PROBABIL COMUN , CA STRUCTURA A ADN-ULUI . PROBABIL , CA PENTRU URANGUTAN , AR TREBUI UN PIC DE EDUCATIE PENTRU BUNE MANIERE ATAT CAT ESTE POSIBIL DE INTELEGERE LA NIVELUL URANGUTANULUI . MAI PROBLEMATIC ESTE CU VORBIREA LA URANGUTAN CA NU ESTE POSIBIL , PREA DEZVOLTATA VORBIREA LA URANGUTAN , DEOARECE URANGUTANII TRAIESC IN JUNGLA SI NU AU CUM SA-SI DEZVOLTE VORBIREA PRIN CUVINTE CI NUMAI NISTE SUNETE SCOASE DIN GAT SI PRINTRE DINTI , CARE PROBABIL ESTE UN ALFABET DE SUNETE LA NIVELUL DE INTELEGERE AL URANGUTANILOR SI PROBABIL , SUNETELE SCOASE DIN GAT DE URANGUTANI , SUNT SUNETE CU UN NUMAR MIC DE SUNETE CE PROBABIL , AU FOST SURSE DE INSPIRATIE SUNETELE PASARILOR . UN ASTFEL DE URANGUTAN AR TREBUI PROTEJAT DE UNESCO , CA BUN CULTURAL INTERNATIONAL , SI SA TRAIASCA MAI BINE SI NU IN JUNGLA UNDE VIATZA ESTE FOARTE GREA ! MAI DEMULT ERA UN FILM DUMINICA DE DIMINEATZA CAM PE LA ORA 10 , IAR FILMUL SE NUMEA DAKTARII , CU UN JEP DE TEREN SI CU O MAIMUTZA , CIMPANZEU , IAR MAI DEMULT , AM AUZIT , CA ACEEA MAIMUTZA A TRAIT 80 DE ANI ! POATE MAI MULT DECAT UN OM ! ACEASTA DATORITA FAPTULUI CA ACEEA MAIMUTZA A AVUT O VIATZA BUNA , A TRAIT IN CINEMATOGRAFIE , IAR HRANA NU A FOST O PROBLEMA , IAR ASTFEL A AVUT PARTE DE O VIATZA POATE MAI BUNA DECAT UN OM , DACA A AVUT MANCAREA ASIGURATA TIMP DE 80 DE ANI , PE CAND UN OM , NU POATE AVEA MANCAREA ASIGURATA ZI DE ZI .

  raspunde comentariului
 • NEAGU MIRCEA

  03 mai 2017 0:50

  CEA MAI BUNA CARTE , ESTE , CARTEA DE BUCATE ! RAMANE CEVA DUPA EA . DEOARECE FILOZOFIE NU SE POATE FACE , DACA NU ESTE SI MANCARE . IAR DACA ESTE FILOZOFIE , GANDUL ESTE , TOT LA MANCARE !

  raspunde comentariului
+