HomeCulturăDe ce stă Germania în fruntea Europei

De ce stă Germania în fruntea Europei

Domnule, nemții nu se dezmint nici măcar când vine vorba de muzică rock! Duminică, trupa germană de metal Rammstein a ținut un concert de zile mari, cu tot ce te aștepți de la ei: penisuri de plastic, tun de spumă și mult mult foc. Dacă vă întrebați cum a ajuns Germania să conducă Europa din nou, și de data asta pe cale pașnică, vă răspund eu printr-un simplu exemplu: Rammstein au început să cânte exact la ora planificată, au cântat toate melodiile anunțate fără nici măcar o greșeală și, de fiecare dată când a avut ceva de zis publicului, solistul Till Lindemann a vorbit în română. Pe lângă faptul că suna mai bine ca pe album, se vede că Rammstein e o trupă profesionistă după cum s-a jucat cu flăcările. Efectele pirotehnice arătau cu adevărat periculos, dar ei erau imperturbabili, nu ratau o notă nici măcar atunci când ieșeau flăcări din chitară. Eu am fost undeva destul de în față și simțeam că iau foc de fiecare dată când lansau flăcări, nici nu vrea să știu cum se simțea căldura pe scenă. Cu toate astea, repet, n-au ratat o notă.

Pe mine partea cu vorbitul în limba țării în care ești chiar m-a impresionat. Nu pentru că mi s-ar fi sculat organul de român prost și fudul, ca studenta lu’ pește din Anglia, ci pentru că a fost o demonstrație de respect pentru public. Daca eu trebuie să învăț germană că să-ți cânt melodiile, e frumos ca atunci când ajungi să concertezi la mine să-mi spui să ridic „brațele în aer” în limba mea. Apropo, la „Du Hast”, cred că 90% dintre cei prezenți la concert au cântat fiecare vers. Chiar și Till și-a ieșit un pic din personajul psihotic pe care-l joacă de obicei pe scenă și a zâmbit sincer.

Un singur lucru m-a enervat și ăsta n-are nicio legătură cu Rammstein: idioții care țin să filmeze concertul din public cu camera de mobil sau cu compactul din dotare. În timp ce toată lumea sărea, cânta și se distra de milioanele de lei pe care le-a dat pe bilet, câțiva gigei n-aveau timp să se simtă bine pentru că trebuiau să filmeze. Ăștia sunt, probabil, aceeași gigei de care te lovești pe YouTube când cauți un live mișto, înregistrat profesionist, dar care, din păcate, a fost îngropat de sute de clipuri care se aud și să văd prost, înregistrate de acest gen de oameni.

În concluzie, data viitoate când mai ajunge Rammstein pe-aici, că sunteți sau nu fan, ar fi bine să mergeți să-i vedeți – măcar pentru spectacol!

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare