HomeCulturăEminescu nu are bani de chirie

Eminescu nu are bani de chirie

Aflând din presă despre situaţia Muzeului Literaturii Române, mai multe personalităţi ale intelectualităţii contemporane şi-au exprimat public îngrijorarea; cele peste 400.000 de piese patrimoniale urmează a fi evacuate din construcţia retrocedată proprietarului. Primăria Bucureşti nu găseşte o soluţie, ca în cazul noii locaţii pentru care a plătit sume nesimţite, plus fondurile alocate restaurării vechiului sediu. S-ar părea că protestatarii, la iniţiativa lui Marian Vanghelie, se vor aduna în faţa clădirii de unde terfeloagele lui Eminescu vor fi mutate într-un viitor neprecizat. Iată câteva opinii ale iniţiatorilor:

Marian Vanghelie: "Este nepermis ce se întâmplă şi sunt supărat pe prietenu Oprescu. În loc să rezolvăm problemele care sunt, noi ne lucrăm colegial pe la spate, cum face ăla care am vrut eu să-i dau un cap în gură pe linie de partid. Să mă lase pe mine care am şcoala de cartier să rezolv treaba, dacă ăştia care se cred ei intelectuali sunt impotenţi la iniţiative. Fac eu rost de spaţii şi bani la ditamai vanghelioanele, un sediu pentru nişte hârţoage găsesc cât ai spune Robert Negoiţă!"

Valeriu Zgonea: "Mie mi-a plăcut cititul din istorie şi literatură de când eram mic în partid, cum credeţi că am ajuns din strungar Preşedinte de Cameră şi coleg cu statuia lui Mihai Viteazul? Am să introduc personal un proiect de lege printre colegii mei, deşi sunt sigur că opoziţia va vota împotrivă: voi propune mutarea Muzeului în clădirea Parlamentului, sunt nişte debarale nefolosite acolo în care ar încăpea cu tot cu arhiva scriitorilor de la Bellu!"

Sorin Oprescu: "Dom'le, io aş face muzeul ăsta şi suspendat, dar în condiţiile de la Primărie nu pot să lucrez chirurgical, cum crede lumea. N-am găsit niciun proiect început de Băsescu şi Videanu în legătură cu chestiunea, să-i tai acuma oficial panglica. E încă o măsură a dezastrului lăsat în urmă de administraţia portocalie. Oricum, cu toate neajunsurile moştenite, le promit alegătorilor că voi opera cea mai bună rezolvare în mandatul viitor!"

Mădălin Voicu: "Eu v-am mai spus, ca tot romul imparţial, că românii-s mai ţigani decât ţiganii! Şi-au pus fustele în cap pentru o vioară veche, care oricum era mai în siguranţă la mine acasă decât în patrimoniul naţional. Merg şi eu la protest, ştiţi că nu mă sfiesc să critic şi în partid ce-i criticabil. Acum mă scuzaţi, îmi cârâie telefonul!"

H.R.Patapievici: "În timp ce PSD-ul a învăţat societatea civilă că eu sunt pornograf şi evreu asasin al lui Eminescu, ICR-iştii de stânga nu sunt în stare să procure un lăcaş manuscriselor eminesciene, în tot Bucureştiul ăsta construit de Carol I. Poate donează Adrian Năstase sediul din Zambaccian, sunt acolo condiţii climaterice perfecte pentru conservarea operelor de artă. Din păcate, actualele autorităţi sunt preocupate de scoaterea din conservare a scriitorului Bombonel, în loc să prezerve comori ale spiritualităţii naţionale".

Români, veniţi la manifestaţie în faţa Muzeului Literaturii! Acţiunea va fi însoţită de grătare cu mititei şi bere din belşug, furnizate de sponsorii agreaţi. Ştim din surse sigure că Cruduţa se va dezbrăca în semn de protest, iar Sânziana va face topless, deşi nu gratuit; măcar atâţia bani să se mai găsească pentru perpetuarea culturii româneşti!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare