HomeCulturăFilmul „Noe” pe nevăzute

Filmul „Noe” pe nevăzute

Încă n-am aruncat banii pe apa sâmbetei pentru a vedea cea mai nouă reinterpretare hollywoodiană a Bibliei, dar filmul „Noe” a făcut atâta vâlvă și este atât de previzibil (aproape toată lumea moare la final) încât aș putea să spun de pe acum despre ce-i vorba. În câteva cuvinte, Noe (Russell Crowe) are o discuție cu Dumnezeu pe un chat privat și e anunțat că vin apele și nu doar în Moldova, ci peste tot. Pur și simplu o să plouă de nici Busu nu va ști ce să mai poarte când prezintă prognoza meteo. Și Noe se apucă să strângă animale pe un vas de lemn, câte două din fiecare specie, uită de dinozauri și restul oamenilor de pe planetă și la final ajunge altundeva, într-un loc nou, pașnic de unde omenirea (rămasă doar el și familia) s-o ia de la 0 și să strice iar orânduirea divină până vine Iisus. Clasic.

Ce mi-a atras atenția este reacția bisericilor din lume, acestea acuzând regizorul de duritate și defăimarea Bibliei prin scenele violente. Asta după ce-n „Patimile lui Hristos” am văzut mai mult sânge decât în seria Predator. Ce nu înțeleg religioșii care sorb „metaforele” din Biblie e că Dumnezeu n-a umblat cu jumătăți de măsură când s-a supărat pe cineva. Da, a plouat de au murit toți înecați și a fost furtună și tot tacâmul. N-a picurat puțin, s-a blocat traficul și milioane de oameni au murit de nervi, Noe și familia fiind salvați pentru că aveau biciclete.

Dacă se va face o ecranizare după capitolul „Sodoma și Gomora” o să auzim iar voci ce spun că-i prea dur filmul, dar ne raportăm la ploaie de foc, pietre din cer. N-a plouat cu vreo colecție de haine învechite și homosexualii au murit de jenă că n-au ce să poarte. Și cazurile când Biblia ne prezintă furia divină continuă.

Un lucru decent îl pot face acești PR-i divini în încercarea lor disperată de a-l face pe Dumnezeul biblic să pară un băiat de treabă: să accepte că-i coleric, n-are jumătăți de măsură și dispune de un arsenal îngrozitor când vine vorba să omoare oameni.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare