O, brass frumos!

de Mihai Cernea , 04 iulie 2012
German Brass

Luni seară, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „Sergiu Celibidache”, am luat o pauză de două ore și jumătate de la zgomotele animaliere de pe scena politică mioritică, ce au început să mă zgârie rău de tot pe creier, și am petrecut o seară excelentă în compania ansamblului de brass „German Brass”. Tema concertului a fost „Brass around the world”, adică s-au luat melodii din toate colțurile lumii, de la muzică simfonică la swing și bossa nova și aranjate pentru instrumentele de suflat de toate felurile. De-aia îi zice „brass”, nu?!

În prima parte „German Brass” ne-au încântat prin Bach, Rossini, Verdi sau Wagner, iar după pauză am auzit aceiași instrumentiști cântând dixieland și chiar și o horă românească. Mă rog, nu orice geampara împuțită de nuntă, ci „Hora staccato” a lui Grigoraș Dinicu, cântată excelent de cei zece nemți mititei – care, apropo, sunt muzicieni unul și unul de la orchestre de top din Germania și Austria, bașca profi pe la cele mai tari universități de muzică din țara lui Kant. Așa că vă puteți da seama și singuri ce aranjamente de bun-gust au oferit maeștrii de la German Brass. O să menționez doar combinația foarte șmecheră de bossa nova și samba pe care ne-au oferit-o nemții în a doua parte a concertului.

Pe lângă muzica bună, trebuie menționată și atmosfera extrem de prietenească în care s-a petrecut cântarea. Instrumentiștii erau un zâmbet la orice aplauze, iar amfitrionul serii, Werner Heckmann, unul dintre trompetiștii formației, a vorbit în română în cea mai mare parte timpului. Să nu vă mai spun că, deși omul citea de pe foaie, folosea limba noastră de zece ori mai bine decât Vanghelie.

Vestea bună este că German Brass vor reveni, cu siguranță, în România după aplauzele furibunde pe care le-au primit de la publicul de mare calitate care fost prezent (aproape mi-a părut rău că eram în pantaloni scurți) în sală. Data viitoare când auziți că e vreun concert de-ale lor prin țară, nu ezitați să vă rezervați un loc în sală pentru combinația asta rară de divertisment și bun-gust, pe muzică de Bach și Louis Armstrong.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+