HomeCulturăCarti si cititoriProstia în luptă cu întristarea

Prostia în luptă cu întristarea

Într-un context total neșcolar mi-am aminit de "Moartea căprioarei". Biata lucrare a ajuns un soi de simbol al luptei părinților post-decembriști împotriva limbii române predate. Mai nou, tot din regnul literar-căpresc, și "Capra cu trei iezi" suferă de critică literară populară, fiind încadrată drept crudă și sadică.

Astfel, în deceniul smartfonului copiii trebuie protejați cu toate forțele de orice soi de emoție negativă. Sigur că zbierăm la ei dacă iau note mici sau scriu urât, sigur că ne apucă isteriile și îi smucim atunci când fac o boacănă, dar nu-i normal să vină plânși de la școală din cauza unei poezii învechite. Experimentarea diverselor emoții în perioada copilăriei, duce la maturizare emoțională și produce adulți echilibrați. Literatura este cel mai sigur și mai inteligent mod de dezvoltare a diversității emoționale. Ea are efect opus jocurilor pe calculator care limitează și distrug imaginația. Nu sunt cercetător britanic, n-am date concrete legate de ipoteza asta, doar observații personale.

Nu ne putem crește copiii ca pe niște beizadele în pufi de lux și izolați în cuști de porțelan. Va veni vremea în care vor ieși în lume și vor constata că au fost mințiți, se vor prăbuși în dezamăgire la primele hopuri. Nu putem nici să îi împingem de mici în belele ca să-nvețe "școala vieții", riscăm să îi abrutizăm. Putem să îi determinăm să citească, putem să îi determinăm să își dorească să cunoască, să simtă, să înțeleagă.

Nu-i greu să identifici în cărți situații sau personaje din viață. Partea complicată e să reușești opusul. Nu e vorba doar despre părțile din tine pe care le regăsești în personaje, dar și despre a căuta în tine lucruri pe care le întâlnești la ele. Hai să interzicem "Singur pe lume" fiindcă domnul Suflețel moare de pneumonie. "Fram, ursul polar" e o atrocitate ne-ecologică. Strădania noastră de a-i "proteja" pe copii de emoțiile, așa zise, negative în ideea că oricum le vor trăi mai târziu, face ca aceștia să nu fie capabili să le înțeleagă și să le facă față ulterior.

Maturitatea nu implică doar capacitatea de a-ți plăti taxele la timp și de a avea un loc de muncă, astea sunt doar baza necesară funcționării, supraviețuirii. Conștiența de sine e cea care ne ține oameni. Explorarea lumii interioare este echivalentul vechiului ritual al tânărului trimis în pădure pentru a trece proba maturității, ea trebuie făcută, cu riscul rătăcirii.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare