HomeCulturăS-aprindem torțele, poate s-o vedea plagiatul mai bine

S-aprindem torțele, poate s-o vedea plagiatul mai bine

Să-i asculți pe Minculescu și Bittman, cele două voci de aur ale rockului românesc, cântând împreună o melodie, după ce au făcut permutări între ei pe la mai toate trupele importante din România ar  putea părea un vis îndepărtat. Și totuși, orice vis se împlinește, doar că, în cazul de față, a cam ieșit coșmar. Una era să fi cântat Cristache și Bittman acum 20 de ani, când erau tineri și ferice și cu ficații originali, și alta e să-i vezi acum, cu vocile cam trecute și arătând ca moșuleții ăia recalcitranți din Muppets. Noul single ”S-aprindem torțele” se vrea melodia primăverii 2016, doar că nu-ți trebuie să aprinzi nici măcar o lumânărica sau o lanternă de-aia de breloc, chinezească, ca să vezi că melodia asta a mai fost hit și prin 2013. Doar că pe-atunci o cânta un irlandez, Hozier, și se chema ”Take Me To Church”.

Surd să fii și tot îți dai seama că melodiile astea seamănă ca două picături de apă. Motiv pentru care fanii lui Minculescu și cei ai lui Bittman au fost foarte dezamăgiți. Dacă s-ar uita puțin prin urmă le-ar mai trece dezamăgirea, fiindcă nu e prima oară când marii artiști se inspiră unii de la alții. Dacă trupe ca Whitesnake, Deep Purple sau Iron Maiden ar fi pus o liră deoparte pentru fiecare notă pe care Iris, bunăoară, a luat-o din melodiile lor, acum ar fi fost miliardari, nu doar milionari. Dar trăim în România și, vorba proverbului, ”mulți aude, puțini cunoaște”.

Nu spun că Minculescu și Bittman ar fi ”terminați”, cum afirmă alții, care-i trimit să-și crească nepoții și să lase altora rockul, că-i meserie grea la bătrânețe. Dar nici nu pot fi de acord cu asemenea plagiate. Te aștepți să plagieze alde Smiley, Moga, Salam sau Adi Minune, dar nu și Bittman&Cristache Minculescu. Însă, ce vreți, familie mare, concerte puține și, în consecință, renumerație, după buget, mică, au pus și ei de-o cioacă micuță. Că oricum Dan Bittman a ajuns să cânte cu Holograful doar de 1 și 8 martie, pentru dame, ca ăia de la Direcția V, iar Minculescu nici el nu știe de când nu mai urlase o acută-n microfon. Așa, au scos amândoi un cântecel care, sunt convins, o să fie difuzat non-stop la radiouri, ca o mare realizare artistică.

Pentru că așa-i românul, dacă nu-i dai originalul, el se mulțumește și cu chinezăria, moca să fie. Mă gândesc, băieți, că, dacă tot v-ați apucat de lucru, la bătrânețe, să mai compuneți niște piese orginale foarte tari. Păi ce, numai pensionarii ăia de la Rolling Stones să o facă? Ia băgați și voi de-un ”Satisfaction”, sunt convins că o să vă iasă mai tare ca a lor. Și, dacă tot ați pornit-o pe drumul ăsta de succesuri, cu melodiile altora, Cristache, Dane, ziceți sincer, nu vreți, mă, să vă facă nea Găbiță Oprea rost și de-un doctorat?

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare