HomeCulturăViața altfel (ep. 5) Cea mai bătrână pădure tropicală...

Viața altfel (ep. 5) Cea mai bătrână pădure tropicală din lume.

Taman Negara, Malaezia, iulie 2013

 

Taman Negara este cea mai bătrână pădure tropicală din lume. Poate de asta pare că are nume din Lord Of The Rings. De fapt, Taman Negara se traduce simplu Parcul Național. Poate a văzut hobbiții, pe Gandalf, copacii mai bătrâni poate s-au luptat cu Sauron The White. Având asta în vedere, malaezienii s-au decis s-o lase cum e, să fie cea mai bătrână pădure tropicală din lume în continuare și au declarat-o national park. Ceea ce înseamnă că nimeni nu are voie să taie copaci sau să supere animalele de pe aici.

Și uite așa, pe o parte a râului industria lemnului înflorește, pe cealaltă parte pădurea se uită la tine cu tupeu. Parcă spune: câți ca tine am văzut eu, nu ai tu habar. Eram aici când a început totul și dacă o să mă lași voi fi aici când se va termina. Uită-te la mine și la râul ăsta cum curge dacă vrei să vezi timpul. Vino, treci râul, călătorule, și îți voi arăta minuni. Îți voi arăta elefanți în libertate, știai că mai există? Voi căuta bine și poate voi găsi și unul-doi tigri, să nu crezi că am rămas fără deja.
Rămân uimit. Tigri, elefanți, nu cred! Unde-i primul hotspot să caut pe Google. Până nu-mi spune Domnul Google Știe Tot, nu te cred. Nu te cred și gata.
Vino călătorule, ia o mașină din aia modernă de a ta, patru ori patru, vino cu reflectoare și zgomot de motor, aleargă-mi singur sălbăticiunile dacă nu mă crezi! Vino și vezi cu ochii tăi cum arată natura fără betoane și fără garduri.
Nu te cred, pădure, nu dau eu 10 dolari să mă plimb cu mașina noaptea printre copaci, lasă-mă-n pace!
Te las, te las, du-te și caută pe Google, pe Facebook, pe ce vrei tu. Stai pe partea ta a râului și trăiește-ți viața printre betoane, nu pot eu să te opresc din drum. Du-te la Kuala Lumpur și admiră-ți zgârie norii, du-te-n America și câștigă-ți milioanele, du-te-n România și vezi pe cine alegi președinte, nu-mi mai irosi timpul.

Ei bine, în pădurea asta vorbăreață au construit cea mai lungă potecă suspendată din lume. Au avut de ales între varianta asta și cel mai mare drapel din lume (dar s-au gândit că nu prea are sens) și cel mai lung cârnat din lume (dar era Ramadanul).

Și uite așa s-au mobilizat și turiștii pot vizita Parcul Național Taman Negara pășind practic printre frunzele copacilor giganți, care-s aici de când lumea și pământul. La 40 de metri înălțime și lung de 800 de metri, traseul este spectaculos.

Acolo sus înțelegi cât ești de mic și cât de scurt ți-e timpul.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare