HomeEditorialDa’ dictatorii un’ se duc când se duc?

Da’ dictatorii un’ se duc când se duc?

Despre mai toţi dictatorii care n-au murit, în mod vădit, de pumnal sau glonţ s-a spus că ar fi fost asasinaţi, chiar dacă unii dintre ei au trăit cât ţestoasa şi au crăpat de bătrâneţe. Dar e mult mai incitant să zici despre un lider că ar fi pierit otrăvit cu şoricioaică decât să admiţi că ar fi fost răpus de o banală gripă, la doar 80 de anişori. Aşa şi cu Hugo Chávez. Zgubiliticul preşedinte al Venezuelei părea sănătatea întruchipată, până când, anul trecut, i s-a găsit în pântec o tumoare mare cât o minge de baseball. La peste 55 de ani, nu-i chiar aşa de mirare să auzi de un om c-are cancer, dar adepţii teoriei conspiraţiei au presupus imediat că aici e vorba de un complot al CIA. Fiindcă, să vezi a naibii coincidenţă, cam tot pe-atunci au mai fost diagnosticaţi cu cancer încă vreo cinci lideri din America Latină.

Susţinătorii teoriei afirmă că americanii au ajuns atât de departe cu tehnologia anihilării duşmanilor, încât nici nu trebuie să se mai obosească să le toarne poloniu în ceai sau nitroglicerină în trabuc, ci-i dilesc direct prin satelit. Să zicem, de pildă, că, mâine-poimâine, li se pune pata pe Al-Assad. Imediat îndreaptă satelitul spre Siria şi-i bagă tiranului nişte microunde la căpăţână de dă anevrismul în el cât ai zice „Allahu Akbar”. Până să-şi dea seama ce l-a găsit, tiranul sirian se şi trezeşte că-i dansează nişte hurii în faţă şi, când dă să plece şi el acasă, hop! apare Profetul în poarta Raiului şi-i zice: „Bashar dragă, nu ieşi nicăieri, c-avem inventar!”. Pe Fidel Castro, americanii l-ar putea „opera” la fel de expeditiv, dar probabil se gândesc că individul e, oricum, o epavă şi strică satelitul pe el. Adică de ce să consume degeaba microundele, că astea costă! Nu mai bine de banii ăia face Pentagonul nişte drone şi mai rade nişte sate de amărăşteni afgani de pe faţa pământului?

Ei, da’ vorba e ce face CIA în cazul lui Kim Jong-un, că ăla a căzut în cap de mic şi tot de-atunci i-au extirpat şi creierul, zic gurile rele! Anevrism nu poate să-i provoace, infarct – nici atât, că omuleţul n-are pic de inimă, aşa că singura soluţie e să-i pună prin preajmă o vază Ming foarte preţioasă (adică plină de uraniu îmbogăţit) şi să-l iradieze. Legenda spune că aşa l-au lichidat ruşii şi pe Ghiţă Dej, de-a trecut ditamai ceferistul în nefiinţă la nici trei luni de la o vizită la Moscova. De altfel, mulţi cred că şi Chávez s-ar fi procopsit cu cancer, de la un microfon, în timpul vizitei făcute la sediul ONU din New York, în 2006. Dacă aşa stau lucrurile, nu putem decât să admirăm superioritatea tehnicii sovietice în faţa celei americane, căreia i-au trebuit aproape şapte ani ca să-l termine pe Chávez şi nu trei luni, cât le-ar fi luat ruşilor!

Dar, sincer, eu nu cred o iotă din teoriile astea conspiraţioniste! Mai curând aş băga mâna-n foc că Hugo Chávez şi-a înscenat moartea şi va reapărea, cât de curând, ca invitat-surpriză la înmormântarea lui Fidel Castro, să cânte „La Cucaracha” alături de Nicolae Ceauşescu…

Publicat în revista AC, nr. 11 (11 – 17 martie)

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare