HomeTechGame (l)over: Un orc, un vrăjitor și un hacker...

Game (l)over: Un orc, un vrăjitor și un hacker intră într-un bar…

Anul trecut în industria jocurilor s-a petrecut o mică revoluție. Nu a căzut nici un Gaddafi, dar pasionații de gaming au descoperit că pot să se implice personal în finanțarea producțiilor pe care și le doresc. Ideea era să nu mai depindă de deciziile unor bărbați în costume scumpe care folosesc aceeași strategie de la vânzarea de pastă de dinți când decid în ce jocuri își bagă banii, din cauza cărora avem zece mii de shootere în care ciuruiești teroriști. Astfel, cu ajutorul unor platforme online de crowdfunding precum Kickstarter, au fost finanțate, chiar de către gameri de rând ca mine și ca tine, tot felul de proiecte fie mai ciudățele, fie mai de nișă, care nu ar fi primit în veci bani de la companiile mari. Doar animația realistă a țâțelor enorme care populează jocurile „mainstream“ costă mult, nu?

Încetul cu încetul, au și început să apară jocurile plătite de mulțime și, dacă lucrurile continuă așa, viitorul nu sună deloc rău. Exemplul de care o să povestesc săptămâna asta se cheamă „Shadowrun Returns“. Ca multe dintre proiectele de succes de pe Kickstarter, s-a bazat pe faptul unanim acceptat de mai toată umanitatea și anume că „înainte era mai bine, mamă“. De-aceea, „Shadowrun Returns“ este un joc role-playing în care vezi lumea de sus și în care, în timpul luptelor, jucătorul își mută personajele ca într-un joc de șah mai complicat, pe ture. Exact ca-n producțiile similare din anii ’90.

Lumea în care se desfășoară acțiunea e cea mai tare parte a jocului. În 2012, în loc de apocalipsa mayașilor, s-a petrecut altă bizarerie supranaturală: magia a revenit în lume, au început să se nască elfi și unii oameni s-au transformat în orci și trolli. Până în 2050, când are loc povestea din joc, dragonii ajung să fie șefi de corporații și de state, iar magia se întrepătrunde cu tehnologia într-un mod mai dubios decât o fac Viorel și Oana Lis. Tu joci rolul unui „shadowrunner“, un fel de mercenar SF, care se angajează în tot felul de misiuni dincolo de lege pentru mega-corporații sau oameni cu interese cel puțin meschine. Rezultatul acestei combinații interesante de fantasy clasic ca în „Stăpânul Inelelor“ cu „Matrix“ are tot felul de rezultate cel puțin amuzante: hackeri elfi, vrăjitori care trag cu Kalașnikovul și șamani de cartier.

În rest, „Shadowrun Returns“ reușește să fie exact genul de joc de care și mie îmi era dor. O lume desenată frumos, lupte complexe în care o singură decizie proastă poate să-ți omoare toată echipa de mercenari și o poveste cu iz de mister polițist în care alegerile pe care le faci contează. Ba mai mult, „Shadowrun“ vine și cu un editor în care și alți jucători pot să-și spună propriile povești. Eu nu știu ce-ai putea să vrei mai mult de la un joc de 13 euro.

 Publicat în AC, NR. 31

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare