HomeFeatured home 2SENZAȚIONAL! Intră aici să vezi cum sunt de acord...

SENZAȚIONAL! Intră aici să vezi cum sunt de acord cu protestul pentru Roșia Montană și cu cel pentru DNA

Duminică au fost două proteste în București: marșul, devenit deja o tradiție, împotriva legii speciale care ar da drumul la robinetul cu cianură și exproprieri ilegale din Roșia Montană, respectiv manifestația de la sediul DNA și de la Universitate de solidarizare cu Lucian Papici, procurorul a cărui mare vină a fost, după cum a mărturisit chiar Victor Ponta, cel proaspăt urecheat (hehe, nu degeaba are el porecla Mickey Mouse!) de Iliescu, că e “băsist”.

Între cele două mișcări s-a așezat însă bine-mersi un aer conspiraționist dar și un tip de măsurare ritualică a nivelului de importanță al doleanțelor. Pe de-o parte, unii dintre ei ies în stradă pentru stat de drept, protejarea proprietății private, conservarea patrimoniului istoric și împotriva exploatărilor prin cianuri pe motive eco. Pe cale de consecință, sunt catalogați de ceilalți drept eco-anarhiști, socialiști și anti-capitaliști și, de ce nu, idioți utili pentru USL. Pe de cealaltă parte ai câteva sute de oameni care ies pentru o temă ceva mai rafinată (poate și din cauza asta sunt atât de puțini?): independența justiției și demisia lui Ponta, cel pe care, dacă îmi permiteți să-l parafrazez, si-ar pune perucă dacă ar avea vreodată chelie, pentru că, nu-i așa, chelia e semnul distinctiv al băsiștilor.

Ce găsesc amuzant și, în același timp, (vag) trist e gradul de antipatie pe care unii și alții din cele două tabere și-o poartă direct. Spre exemplu, unul dintre protestatarii anti RMGC (da, voi continua să-i spun așa pentru că el asta ne-a declarat în interviul pe care ni l-a acordat) consideră că tema independenței justiției e doar o luptă între palate, un subiect politic. Poate m-am trezit eu prea târziu, dar, din câte am observat, și subiectul Roșia e politizat. Și nu de azi, de ieri, ci de câțiva ani. Ba mai mult, nici insistența pe faptul că protestele care au început pe 1 septembrie ar fi pe o singură temă nu țin: oricât ar încerca cineva să mă convingă, gazele de șist nu sunt chiar aceeași mâncare de pește cu cianura. Bașca, și asta e o temă politizată a naibii de mult. Dacă nu mă înșeală memoria, un pesedist i-a prezis un viitor asasinat fostului premier MRU, cel care a picat pe o moțiune de cenzură în care, surpriză, se regăsea și acest subiect. În plus, sper că n-are rost să mai adaug că o justiție puternică înseamnă și o posibilitate mai mică pe viitor ca evenimente de genul legilor speciale să apară în peisaj.

În tabăra cealaltă, după cum am mai scris, remarc același autism auto-suficient. Punctual, în cazul Papici, ei au, evident, dreptate. Ei uită totuși să menționeze (cu excepția lui Dan Tăpălagă, din câte am putut să văd) tabieturile în telecomunicații ale președintelui Băsescu la ore nocturne, care se găsește să-l sune (din ce poziție oare?) pe procurorul general al României. În plus (și asta nu o să o pot înțelege vreodată) nu-mi dau seama nici acum de ce oameni care îmi par cel puțin vag inteligenți nu pot trece peste faptul că în piață se găsesc excentrici (?) ori hipsteri (?) și nu-și dau seama că, de fapt, la Roșia Montană e vorba despre drepturi de proprietate și stat de drept. Mai ales că cei mai mulți dintre ei își zic oameni de dreapta. Asta ca să nu mai aduc aminte de episodul în care același Traian Băsescu i-a făcut pe roșienii care nu vor să-și vândă terenurile “bolșevici”. Ori de ce insistă pe același subiect al gazelor de șist în spatele cărora se află o conspirație ruseasco-reptiliană când Gazprom, printr-o subsidiară, o să exploreze&exploateze gaze de șist în Bihor. Or fi rușii dobitoci, dar chiar atât de papagali încât să le dea bani unora să protesteze împotriva unei activități pe care o prestează și ei?

Avem, așadar, două proteste, ambele importante în felul lor și, după mine, ambele despre același lucru. Curiozitatea mea e dacă cei cu vizibilitate mare din ambele tabere o să înțeleaga asta. Că între timp avem cu ce ne mândri: Dragnea stă bine-mersi în poziția de desenator al noii hărți a României, iar poetul Varujan Vosganian joacă în dramolete cu demisii de onoare în vreme ce gașca din Senat (cu tot cu democrat-liberali ori udemeriști) îi salvează pielea.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare