HomeActualitateDau un leu și înc-o mie, construiți o pușcărie?

Dau un leu și înc-o mie, construiți o pușcărie?

De când s-a umplut țara de scriitori care-și găsesc muza exclusiv pe la dușurile de la bulău, a început să se vorbească și despre aglomerația din pușcării. Că nu sunt condiții, că stau politicienii corupți câte doi în celulă, de nici meleoanele furate nu și le mai pot număra, săracii, în intimitate, că nu e apă caldă non-stop, că supa de arpacaș nu e fierbinte, ci uneori călâie și câte și mai câte asemenea condiții cu adevărat inumane. Fire sensibiloasă, ministra Justiției, doamna Prună, s-a arătat imediat impresionată și a declarat, la Realitatea, că are în vedere un set de măsuri, printre care și grațierea colectivă, pentru a mai elibera spațiu în închisori.

Hai doamna Prună, nu fiți o poamă! Păi grațierea colectivă e soluția, când hoții din țara asta mai au puțin și vă fură și dumneavoastră scăunelul de la minister de sub fund, când tot felul de psihopați îți dau în cap în plină stradă, ziua în amiaza mare? De ce se mai chinuiesc judecătorii ăia să dea sentințe, de ce-și mai riscă libertatea luând șpagă ca să dea pedepse mai mici, când dumneavoastră oricum îi scoateți pe infractori de după gratii? Înțeleg, coana Ioropa, în dorința ei de a-i proteja pe infractori mai mult decât îi protejează pe oamenii cinstiți, o să vă tragă de urechi că n-are criminalul viețaș de la Jilava, care a omorât cinci oameni nevinovați, iar acum e hrănit din banii noștri, 4 metri pătrați de căciulă, ci are doar 3. Dar asta e soluția, să-i lăsați liberi pe infractori? Aveți idee câți oameni în țara asta, câți copii trăiesc în niște chițumii de n-ai băga în ele nici o ciurdă de porci? Pentru ei de ce nu face coana Ioropa gât? Pentru ei de ce nu se agită guvernul să facă locuințe mai spațioase?

Și bun, accept că trebuie să aibă și infractorii dreptul la condiții civilizate, inclusiv ăia care au refuzat să le acorde semenilor dreptul la vreo 4 litri de sânge sau dreptul la portofel. Dar să fie grațierea singura soluție? Și pe cine grațiați? Pe ăștia cu pedepse mici? Vă luați țeapă, doamnă, și ne luăm și noi, că majoritatea corupților, care au furat zeci de milioane de euro, n-au primit mai mult de cinci ani de zarcă. Pe ăia cu pedepse mari? Iarăși ne luăm țeapă, că ăștia au comis fapte grave și să dau nas în nas cu alde Passaris la vreo casă de schimb valutar chiar nu m-ar coafa deloc. Pe politicienii corupți? V-ar blestema milioane de români cinstiți, doamnă, și e păcat, că sunteți femeie tânără și-aveți toată cariera înainte.

Nu mai bine găsiți soluții alternative, tehnic posibile, că de-aia sunteți guvern tehnocrat? Uite, de pildă ați putea lansa o subscripție publică: ”Donezi o mie, construim o pușcărie”. Lăsați-o pe-aia cu ”Cumințenia Pământului”, pe-aia putem s-o cumpărăm și mai târziu, că nu fuge nicăieri. Dar infractorii ăștia fug, stimată doamnă, și nu-i mai prindem pe urmă nici cu Interpolul. De curiozitate, ia cereți românilor să dea bani pentru pușcării, să vedeți ce surpriză o s-aveți. O să vedeți că nu trece vara și-aveți deja la pușculiță strânși bani de vreo cinci Jilave, două Rahove, ba chiar și de un hotel de lux, ca penitenciarul Poarta Albă.

Iar dacă nu vreți să strângeți bani, vorbiți cu judecătorii, să nu-i mai bage pe corupți la închisoare, ci în arest la domiciliu. Nu  la domiciliul lor, ci, de pildă, la domiciliul cu veceu în curte al unei familii cu unșpe copii din Vaslui. Sau, cel mai bine și mai bine, eu vă propun așa: discutați cu pușcăriașii de la Rahova și rugați-i, omenește, să nu-și mai dea foc lunea, cum și-a dat berbecul ăla ieri. Să-și dea foc numai vinerea și numai după ce mănâncă domnul  Dan Voiculescu trei porții de fasole la prânz. Și atunci să vedeți în ce ritm exploziv se vor elibera pușcăriile.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare