HomeActualitateDecât o viață vultur, mai bine o zi Cocoș....

Decât o viață vultur, mai bine o zi Cocoș. Dorin Cocoș

Deși s-au jelit în fața instanței, jurându-se pe Biblie că s-aibă ei parte de icre negre și caviar la Jilava dacă or mai face prostioare, instanța a fost necruțătoare cu Cocoș, Pinalti și ceilalți mafioți prinși și dovediți că ne-au furat banii în Dosarul Microsoft. Cu toții au primit pedepse cu executare și vor fi ascunși puțin de opinia publică la loc de odihnă, să-și calculeze oamenii în liniște câte milioane de lei  din banii furați trebuie să toace pe săptămână până la sfârșitul vieții ca să le-ajungă din ei și nepoților și strănepoților. Evident, când am scris că a fost ”necruțătoare”, am glumit, fiindcă pedeapsa asta, la drept vorbind, nu e necruțătoare, nu e nici meritată, e de-a dreptul rușinoasă. E o pată pe obrazul justiției românești, începând de la felul cum a fost abordat procesul și până la felul cum a fost finalizat, o dovadă că proverbul ăla cu ”decât o viață cioară, mai bine o zi vultur”. Mă, ești nebun? Păi ce mare manțogărie e să fii vultur în ziua de azi? Dimpotrivă, proverbul ar trebui să sune așa: ”decât o viață vultur, mai bine o zi Cocoș. Dorin Cocoș”.

Mă așteptam ca judecătorii să constate gravitatea extremă a faptelor și să le dea inculpaților pedeapsa maximă – doar pentru trafic de influență, care e cel mai modest dintre capetele de acuzare – indivizii ar fi primit șapte ani. Dar șapte ani primește, poate, în România, un tiriplici de primar care-i promite unui vecin că i-o bagă pe nepoată-sa secretară la primărie, să umfle colosalul salariu de o mie de lei pe lună. Pentru domnii Cocoș, Sandu, Niro și Pinalti, judecătorii au avut o ofertă de nerefuzat, că era la reducere. Așa că i-au făcut scăpați cu doar 6 ani, 3 ani, 2 ani și 4 luni, respectiv tot 2 ani și 4 luni. În total, nici 14 ani de pușcărie. 14 ani am zis? Booon, deci să notăm: 14 ani! Și ce prejudiciu avem? Ne-a spus-o azi chiar unul dintre inculpați, anume Gabriel Sandu: în Dosarul Microsoft s-a înregistrat un prejudiciu total de 218 milioane de dolari (104 milioane de dolari în perioada 2004-2009 şi 114 milioane de euro în perioada 2009-2014).

Carevasăzică, la un calcul simplu, băieții ăștia au furat aproape 20 de milioane de euro per anul de pușcărie. Arătați-mi un singur român, unul singur, care n-ar vrea să facă un an de pușcărie știind că rămâne cu 20 de milioane de coco în cont, bani să trăiască nu o viață, nu zece, ci o sută de vieți în cel mai deplin huzur! Claustrofob să fii, să nu-ți placă dușul în grup, să urăști mâncarea de la cazan și tot îți calci pe suflet și stai un an la bulău pe așa bani. Și când te gândești că găinarii mărunți, ăia care fură portofele cu 40 de lei și două bonuri de masă pe mașina 104 sau tramvaiul 41, tot 2 ani și 4 luni primesc… Vă dați seama ce-o fi în sufletul lor, de ciudă că n-au avut furat și ei măcar o mie de lei, dacă tot aceeași pedeapsă ca Pinalti primeau?

Dar asta-i viața de găinar, fraților, fiindcă și furatul e ca băutura: ori te ții de el, ori te apuci de altceva și nu faci de râs meseria. Cine e hoț adevărat în România fură 20 de milioane de euro, nu 20 de lei, că tot un an de pușcărie primește pentru ei. Chiar mă întreb de ce breasla asta a hoților nu organizează cursuri, ceva, de ciordeală, să nu mai fure amărăștenii portofele cu pensii mici, să ia direct de la buget, adică din portofelele tuturor. Păi până când să mai fie atâția repetenți în breaslă și doar câțiva olimpici de renume mondial, ca Pinalti, Niro și Cocoș?

Și stați, că încă n-am socotit bine: am zis eu 14 ani per total, dar Pinalti e bolnav copt, Cocoș e bătrân, Niro e cam gras, sigur n-o să suporte niciunul inumanul regim cu tone de bunătățiuri aduse la vorbitor. Ca atare, dacă măcar unul apucă să facă toată pedeapsa, aveți cuvântul meu că mi-o tai și-o dau la rațe! Parcă-i văd peste un an liberi ca pasărea – că tot vorbim despre aripate – sfidându-ne de prin Caraibe. Dintre toate personajele implicate, cel mai prost a picat păsărica aia tânără a lui Cocoș, care a zburat ca proasta în țările calde, să se clocească de caniculă prin Dubai. Nu putea, frate, să aibă răbdare, că uite Cocoșelul ei ce ușor a scăpat. Unde mai pui că, dacă era fată cuminte, poate ajungea Cocoș coleg de celulă cu Borcea și-avea și ea parte de-un ”colet” ca lumea la vorbitor.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare