Nimic pentru Culte, totul pentru culți

de Spartakus , 07 decembrie 2015
Nimic pentru Culte, totul pentru culți

Deși Voltaire spunea că ”religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost”, la noi lucrurile s-au întâmplat altfel, cel puțin imediat după Revoluție. La noi, deși primul ticălos – cu voia dumneavoastră și ultimul pe listă, Ion Iliescu – s-a întâlnit cu milioane de proști, care l-au și votat, el n-a avut nicio treabă cu religia. Dimpotrivă, la mitingurile FSN nu prea vedeai sobor de preoți și Iliescu cred că și-ar fi înghițit limba dacă i-ar fi șoptit consilierii să declare că e român verde și ortodox. Abia Năstase a fost primul ticălos care și-a dat seama că religia e un instrument de prostit proștii mai bun decât orice zâmbet împrejur. Și, odată cu venirea la butoane, după răposatul Teoctist, a talentatului manager Daniel, a realizat și Biserica imensul potențial pe care l-ar putea dobândi prin încuscrirea cu politicienii.

De atunci, ca să explicăm lucrurile în așa fel încât să le priceapă și domnul Voltaire, de pe lumea cealaltă, treaba a mers ca unsă: starea întâi – politicienii (de la PSD, PNL, PDL) a intrat în cârdășie cu starea a doua (clericii), ca să jupoaie de bani și de voturi starea a treia (pulimea cu două clase mai mult ca trenul). Cel care a dus această cârdășie la apogeu a fost Victor Ponta, Primul Ortodox al Țării. Dottore ar fi mers cu CEO Daniel până-n pânzele albe și a dat Bisericii bani fără număr, să-și facă o catedrală mai mare decât orice mall din China. Ce ne trebuie nouă catedrală, nu știu, dar mă gândesc că PF Daniel n-a fost niciodată prin bisericuțele ortodoxe din Ardeal, făcute din lemn și șindrilă și nu mai mari decât un saivan de oi. Bisericuțe în care chiar te simți alături de divinitate și unde-l simți, vorba poetului, pe Dumnezeu ”pășind apropiat”. Deci, dacă tradiția ortodoxă spune să avem biserici mici, calde și primitoare, de ce-a simțit megalomanul Daniel nevoia să facă o măgăoaie ceaușistă?

Pentru a înțelege mai bine ce anume a făcut Ponta, să luăm doar o comparație concretă, din sutele care s-ar putea face. Pentru 2015, preanecinstitul Viorel i-a acordat preafericitului Daniel de la buget suma de 177 milioane de lei, pentru construirea Catedralei Neamului și a alocat doar 15 milioane de lei pentru Spitalul de Arși. De aceea acum la Spitalul de Arși tropăie bacteriile ca-n filmele cu Fred Astaire jucând step, în vreme ce Catedrala deja își înalță turlele spre soare. Dacă lucrurile ar fi stat invers, poate că la Spitalul de Arși ar muri mai puțini oameni, iar pe Catedrală n-ar fi plâns-o nimeni, că oricum există deja peste 18.300 de biserici în România. Dacă admitem că, în medie, într-o biserică încap o sută de oameni (deși, dacă se bagă niște moaște proaspete ar putea lejer să încapă și mai mulți), rezultă că niciun român n-ar rămâne, la o adică, pe afară. Prin urmare, la ce să mai avem nevoie de o Catedrală cât China, când deja toți românii pot fi cazați prin bisericile existente - inclusiv cei 24,6% romano-catolici, 3,2% reformaţi, 1,9% penticostali şi 0,2% “fără religie” sau atei, declarați la ultimul recensământ.

Mai deunăzi, premierul Cioloș a anunțat că va tăia de tot finanțarea pentru culte, dând banii la Educație și Sănătate. Pe urmă, a revenit, probabil la imensa presiune a popimii ortodoxe, care l-o fi amenințat că nu apucă Paștele la Palatul Victoria dacă-l nefericește pe Preafericit. Dar, deocamdată, proiectul de buget n-a fost modificat. Și nici n-ar trebui să mai fie. Ar trebui ca Daniel să-și ridice onănăul de Catedrală și fără banii de la buget, ci doar cu donații.  Banii dați Cultelor ar trebui să meaergă exclusiv la culți – la profesori, la elevi, la studenți, la medici. Oamenii ăștia au cu adevărat nevoie de ei, pentru că oamenii ăștia asigură viitorul și sănătatea neamului. Abia atunci s-ar vedea cât de mulți români chiar vor Catedrală uriașă, pentru că, dacă își doresc cu adevărat, își vor da și ultimul bănuț să mai ia un termopan sfințit pentru ea. Abia atunci s-ar vedea și care politician e ortodox sadea, căci până acum politicienii au dat de la alții (adică de la noi, fraierii de contribuabili), de acum ar trebui să dea doar de la ei. Într-o primă fază, PF Daniel s-a supărat aprig că i se iau jucăriile lui preferate – bancnotele – și a declarat că Biserica acceptă totul, acceptă să nu mai primească bani, acceptă să plătească și taxe, ca orice cetățean din țara asta, dar numai dacă i se dau înapoi proprietățile confiscate la secularizare. Prea nefericirea Ta Patriarhe, pune mâna pe cartea de istorie, că rămâi repetent! Ale cui erau proprietățile alea confiscate de Cuza? Îți spune orice copil de clasa a șaptea: ale mănăstirilor ”închinate”. Adică ale filialelor pe care le avea în România corporația ortodoxă de la Muntele Athos. Altfel spus, veniturile încasate de Biserică, pe atunci, nu mergeau la bugetul țării, nu mergeau nici măcar la Biserica Ortodoxă de la noi, ci plecau în Grecia. Șmecheria asta a oprit-o Cuza, secularizând averile mănăstirești.

Dar uite, fie, să nu zici că nu sunt creștin, aș accepta să vă dea statul averile, pământurile și pădurile (dacă le mai găsește) înapoi. Însă vreau să dea și toți popii înapoi banii luați cu japca, de atâția ani, bieților enoriași, pentru orice botez, pentru orice înmormântare la care riscai să rămâi cu mortul pe masă dacă nu cotizai cât cerea taica popa, pentru orice nuntă la care același taica popa îți zicea de la obraz ”Tinere, e puțin 2 milioane. Pentru 2 milioane eu nici nu mă dau jos din pat să-mi pun patrafirul pe mine”. Și aș accepta să vă dea statul averile înapoi când o să înapoiați și voi vilele, SUV-urile și lingourile făcute până acum din banii noștri, ai acelora care îl poartă pe Dumnezeu în suflet și nu la gât, sub forma unui lănțău  de aur cu o cruce de trei ocale. Dați toate astea înapoi și puteți să luați ce-a secularizat Cuza.

Știu, Nefericitule Daniel, dacă până la urmă Cioloș nu vă dă niciun sfanț, vă va fi foarte greu să vă descurcați singuri. Înțărcați de la țâța bugetului înalții prelați o să fie nevoiți să supraviețuiască în vreun fel. Poate că o să mai taie din trenele alea de Freddie Mercury cu care mătură trotuarele sub ochii uimiți ai prostimii, poate o să mai dea jos din kilele de aur cu care s-au împodobit, spre invidia oricărui manelist, poate o să-și mai dea jos și popourile dolofane de pe banchetele încălzite ale Merțanelor, că Iisus n-avea 4 x 4, ci doar un asin, și totuși a schimbat lumea. Am să cred că ești cu adevărat ortodox, PF-ule, atunci când o să te văd urcând Dealul Mitropoliei pe asin, urmat de înalții arhierei, călare pe alți asini. Și fie, accept ca primul asin din coloană să aibă și girofar pe cap.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • Neagu Mircea

  10 decembrie 2015 21:23

  Scrisoare Deschisa Mamei Mele Neagu Eugenia 83 de Ani , care din Data de 19 Noiembrie 2015 , se Afla la Cimitirul Pantelimon 2 , din Bucuresti .Draga Mama , sa stii ca Astazi 10 Decembrie 2015 . Ziua Internationala a drepturilor Omului , de Dimineata , cam dupa orle 700 de Dimineata , te-am Visat ca Veneai de la un Magazin cu 4 Pui Mari ! Iar Mie deja i-mi era Foame dupa ce M-am Trezit , din Somn ! Iar in Vis , tu ai Spus ca ai Cumparat 4 Pui , Spunand Razand !!! Iar eu am avut O Asa de Mare Tristete , Amaraciune , cand m-am Trezit , deoarece Acel Vis , a Fost doar un Vis , precum Fata Morgana , si nu o Realitate , precum as fi Dorit sa Fii in Realitate !!! In Viata ! Am plecat de acasa , dezamagit , dezorientat si Flamand ! Mai intai am cumparat ceva o Chiftea de Pomana catre o Femeie in Varta , pentru Pomenirea ta Mama ! Numai asa pot Comunica cu tine Draga Mama .Dupa aceea am cumparat ceva de Mancare , 1 Kg, de Carne Tocata de Vita , Marar Uscat , 2 Legaturi de Marar Verde , 1 Ardei Capia Lung , 1 Varza Acra de 2 Kg , iar spre Seara , Astazi , am Gatit 16 Sarmale dintr-un Kg , de Carne de Vita . Da , Varza Acra am facut-o in doua , am fiert um pic Varza Acra , duoa care , la Carnea de Vita de 1 Kg , am pus 1 Ceapa Cruda , taiata bucatele mici , Sare la Carne , sa aiba gustul de Sare ca la Paine . Cam 10 Boabe de Piper , 2 Legaturi de Marar , Orez cat un Pumn . La Oala am pus Mai intai 4 Varfuri de la Marar Uscat dupa care , am pus 16 Sarmale cu Orez si cu Carne de Vita iar Deasupra peste Sarmale am pus 1 Ardei Capia Lung , 4 Foi Dafin , cam 4 Linguri de Bulion prajit mai intai in ulei cam 100 ml de Ulei dupa care am pus si Apa si un pic de Sare sa aibe un pic Gustul Sarat ca la Paine . Dar Varza acra , mai slabeste Gustul de Sare am Sarmalelor . Deocamdata , eu nu am Gustat Sarmalele , este pentru Prima data cand Gatesc eu Sarmale , dar in Aer , e un Miros Placut de Sarmale . Ca altcineva nu mai poate Gati Sarmale pentru mine , si asa de rau i-mi pare Draga Mama , ca nu mai esti Niciodata Acasa alaturi de Mine si este Departe , la Pantelimon 2 , din Bucuresti , I-mi Trece si Foamea , si mai degraba as sta sa ma Gandesc la Tine Mama cand Erai Acasa , Ce greu e !

  raspunde comentariului
 • Sextus Pompeius

  07 decembrie 2015 19:02
 • romanulS

  07 decembrie 2015 12:17
+