HomeActualitateSondajul și șantajul

Sondajul și șantajul

După lupte seculare care au durat fix trei zile, s-a tranșat și problema candidatului unic al dreptei la Primăria Capitalei, pe principiul ”s-a rezolvat: nu se poate”. Așa că lucrurile sunt de-acum clare. Avem, în colțul roșu, o stângă puternică, pandelistă, care-a făcut bătături de-atâta frecat țiparul în Voluntari și acum e pe cale să repete experiența în tot Bucureștiul, iar în colțul albastru trei drepte mici, păroase, care se agită inutil, pentru că nu vor zămisli un primar nici de-acum într-o mie de ani.

Am crezut, în naivitatea noastră, că Predoiu, Nicușor Dan și Robert Turcescu vor avea, în al doisprezecelea ceas, curajul de a renunța la orgolii și de a accepta regulile jocului democratic – cel mai votat câștigă. Dar niciunul nu a vrut cu adevărat asta. Mi se pare că fiecare dintre ei e aici ca să joace un rol. Bine, prost, ideea este să-l joace. Nicușor Dan nu ține neapărat să iasă primar general, dar ține să se strecoare, el și oamenii lui, în Consiliul General. Că acolo vor face rahatul praf, oricât ar fi ei de bine intenționați, e altă poveste. Turcescu a fost distribuit în rolul ăsta pentru că actorul principal, Băsescu, s-a îmbolnăvit de procurită, o boală acută, care te izbește atunci când dau năvală procurorii peste tine. Turcescu n-ar fi vrut să candideze, dar știți dumneavoastră: dacă-i ordin, cu plăcere. Despre Predoiu nici nu mai are rost să discutăm: fiindcă la PNL s-au îmbolnăvit toți actorii – și Orban, și Marian Munteanu, liberalii au luat repede un figurant pe nume Predoiu, i-au dat scut și sabie și l-au trimis pe platou, să zică două replici și să se termine, naibii, odată filmul ăsta prost, cu actorii lor și caii noștri.

Dacă ar fi vrut cu adevărat să-și unească forțele, cei trei ar fi putut-o face. Dar când vii cu voturi de acasă și nu crezi decât în sondajul care te scoate pe tine viitor primar, așa ceva e imposibil. Nici Predoiu, nici Nicușor, nu au vrut nici măcar o clipă să accepte posibilitatea că ar ceda în favoarea adversarului și au șantajat emoțional electoratul cât au putut. Dacă duminică, doamna Firea va ieși primăriță cu 35% din voturi dintr-un total de nici 30% câți se vor prezenta la vot, fiind votată, adică, de 300.000 de oameni dintr-un total de aproape 2 milioane, nu ea va fi de vină și nici ceilalți 1,7 milioane de bucureșteni, ci candidații dreptei, prea mici pentru un război atât de mare. Dar pe ei o să-i doară la bască și-și vor vedea de treaba lor: Nicușor Dan se va strecura, în sfârșit, în Primărie, chiar și prin ușa din dos, Turcescu va spune ”Misiune îndeplinită, să trăiți!” și va fi lăsat la vatră până la proximul război electoral, iar Predoiu va fi fericit că a scăpat, în sfârșit, de corvoada de a face pe candidatul.

Pe cât se poate omenește prevedea, asta este soarta care așteaptă România în următorii ani: în vreme ce stânga fură unit, organizat, cu o mână sigură, cum o face de 26 de ani, dreapta vrea să fure la trei mâini, iar noi o luăm în mână.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare