HomeFeatured home 2Adevăratul motiv al tensiunilor româno-ungare

Adevăratul motiv al tensiunilor româno-ungare

Dacă ai întreba omul de pe stradă de ce se ceartă guvernanții din România și Ungaria, probabil ți-ar spune că la mijloc e autonomia secuilor. Mă rog, tot omul de pe stradă îți spune că , că vine sfârșitul lumii și că americanii au inventat SIDA, așa că, probabil, nu-i o sursă sigură.

Cred însă că explicația pentru tensiunile româno-ungare din ultima vreme are o cu totul altă sursă: invidia. Orbán Viktor are oftică pe Crin și Ponta, pentru că băieții au încălcat Constituția fără întrebe pe nimeni, în timp ce Rudotel de Budapesta trebuie să se chinuiască cu legi ca să restrângă libertățile cetățeanului. Vi se pare drept? Ai noștri își bagă, și ei, unghia-n gât: Orbán nu și-a luat o papară atât de nasoală din partea Europei ca ei, nu l-a scos nimeni în față, nu i-a dat nimeni cu rigla peste degete, cum a pățit Ponta de fiecare dată când a trecut pe la domnu’ învățător Barroso. Se știe doar că e o competiție dură pentru prestigiosul titlu de „Guvernul cel mai antidemocratic din Uniunea Europeană” și n-o să-i lăsăm pe unguri să ne ia fața la asta.

Săptămâna trecută, FIDESZ a ridicat însă ștacheta: a propus un pachet de amendamente pentru Constituția Ungariei, care include, printre altele, limitarea puterii Curții Constituționale (asta doar ca să-i facă pe useliști să moară de oftică, sunt convins), legarea de glia strămoşească a studenților care învață pe locuri bugetate, dar și interzicerea dormitului în unele spații publice pentru persoanele fără adăpost (sau, dacă citim printre rânduri, pentru protestatarii care nu-l lasă pe Orbán să-și bea liniștit cafeaua de dimineață).

Știrea asta trebui să-l fi supărat rău de tot pe Crin Antonescu, care a simțit că, în ciuda tuturor eforturilor USL din ultima perioadă, tot guvernul ungar își urăște cetățenii mai tare. Evident, lucrurile nu puteau fi lăsate așa, drept urmare lordul din Isaccea s-a hotărât să-i arate lui Orbán că nici USL nu e mai prejos: a declarat că revizuirea Constituției României nu va ține cont de referendumul din 2009 (cel în care electoratul a decis ca Parlamentul să fie unicameral și cu maximum 300 de trântori care să fie incapabili să scrie corect un rând de lege) doar pentru că „așa s-a pronunțat electoratul la un moment dat”. Dă-l în mă-sa de electorat – ce știe el? Doar crede că Adam a fost soția lui Hristos, nu? Moment în care sunt sigur că lui Orbán Viktor i-a plesnit o venă de nervi că lui nu i-a venit niciodată ideea să facă mișto de votanți și de prostiile pe care le votează. Oare ce s-ar întâmpla dacă l-am întreba pe Antonescu dacă nu ar trebui să se țină cont de rezultatul alegerilor parlamentare din 2012 de la noi? Sau acolo n-a fost vorba de propagandă ieftină populistă, ca-n cazul referendumului din 2009?

Oricum, un lucru e clar: nici USL, nici FIDESZ nu sunt gata să se predea. Mă întreb totuși dacă o competiție pentru cele mai mari salarii din Europa sau cele mai bune autostrăzi din Europa nu ar fi fost mai potrivită. Din păcate, probabil nu vom afla niciodată.

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare