HomeFeatured home 2"Revoluția borfașilor"* continuă

“Revoluția borfașilor”* continuă

UPDATE. Aflu că propunerea Senatului pentru CCR este Lucian Bolcaș. Pe bune, altă fosilă nu găseau? Mâine-poimâine ne trezim acolo și cu Paula Iacob. Noroc că nu le-a ieșit pasența cu legea amnistiei, că altfel pun pariu că-l cocoțau acolo pe Adrian Năstase, și îi mai dădeau și un Picasso cadou.

După anul trecut, când cei din USL au încercat să o pună de un “gangbang” cu statul de drept, dar până la urmă s-au ales cu un coitus interruptus, coaliția de cinstiți și competenți votată de 70% dintre români și-a reluat ieri planurile erotico-politice care, în loc să ajungă la un “bukkake instituțional”, s-au terminat doar cu un viol punctual al Codului Penal.

“Borfașul” politic român este, cu siguranță, unul parșiv. N-o fi câteodată cel mai inteligent, mai e și leneș, dar la partea de strategie nu stă prost. După ce ieri ne-au fluturat prin față legea amnistiei, legea minelor, sau legea lobby-ului, până la urmă, la sfârștiul zilei, ne-am dat seama cu toții ce își propuneau: modificarea câtorva articole din Codul Penal (schimbate în mod evident pe șest) în urma cărora politicianul român s-a ridicat la rangul de mari boier și le-a arătat celor de la ANI ori viitorului raport MCV și, direct, tuturor românilor, un mare deget mijlociu. În plus, ceva mă face să cred că nici plecarea intempestivă a lui Ponta spre Africa de Sud, pentru a se ploconi de Obama, n-a fost atât de întâmplătoare. Apropo, oare Ponta se va mai spăla vreodată pe mâna aia cu care a dat noroc cu marele Licurici?

Pe scurt, ca să fie înțeleasă mai bine miza zilei de ieri, incompatibilitatea ori corupția n-o să mai fie mari belele pentru senatori, deputați ori primari. Dacă, spre exemplu, ești primar într-o comună și, “întâmplător”, ai un văr care are o firmă de construcții, atunci ar fi mai mare păcatul să nu păstrezi afacerile în familie, pentru că infracțiune n-o să fie. De fapt, iar aici vine ironia, singurii care vor mai putea fi acuzați de acte de corupție din preajma politicienilor vor fi, spre exemplu, șoferii sau femeile de serviciu.

Românul însă nu pare a avea o mare problemă, de fapt, cu corupția ori cu politicienii corupți. La alegerile din 2012 mulți s-au bulucit să voteze penali dovediți. În plus, Adrian Năstase încă mai beneficiază de mila populară, iar pentru primarul din Năvodari, un alt corupt dovedit, lumea iese în stradă să-l apere, pe motiv “el a mai și făcut ceva, dom-le, nu a furat doar ca ceilalți”. Ce-și face omul cu mâna lui cum se numește?

O scurtă mențiune și despre cei care au fost blagosloviți de o parte a presei ori a analiștilor politici cu titulatura de “eco-hipsteri”: cei mai mulți își merită numele ăsta ironic și peiorativ. În afară de câțiva oameni care au fost activi toamna trecută și care au înțeles miza zilei de ieri, cei mai mulți ecologiști juisau după trântirea legii minelor, ca și cum ar fi fost o mare victorie a străzii. Greșit, n-a fost nicio victorie a străzii, ci una a sistemului nostru politic, care încurajează trădarea atunci când șpăguța nu-i de ajuns. Ba mai mult, să te bucuri că a picat Legea Minelor, atunci când Parlamentul a băgat pe ușa din dos modificările din Codul Penal care fac din actele de corupție modul de a fi pentru politicieni, e ca și cum te-ai bucura că ai scăpat de tuse, dar te-ai ales cu febră de 40 de grade. Înțeleg, poate o fi nasol cu cianura, poate și cu fractura, dar marea problemă aici e că, de ieri, șpaga are toate șansele să devină legală. Iar dacă pentru asta nu se iese în stradă, atunci nimeni n-o să mai poată să vă ia în serios atunci când vreți să mai salvați păpădiile ori broscuțele de Pungești. Dacă nu-ți dai seama că, de fapt, temele astea sunt legate între ele, atunci, cum bine zice o vorbă veche, nu poți să vezi copacul de pădure; de pădurea pe care cică vrei să o salvezi.

Cum bine zicea una dintre eminențele cenușii ale USL-ului, nu vor avea toată puterea, până când nu vor avea și justiția. Mai e puțin până acolo, tovarăși!

* Ca să nu fiu acuzat de plagiat, mai ales că n-am de gând să ajung vreodată premier, va trebui să menționez că termenul de “revoluția borfașilor” îi aparține lui Dan Tapalagă.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare