HomeVedeteTop 4 cele mai îndrăgite tradiții românești care nu...

Top 4 cele mai îndrăgite tradiții românești care nu și-au pierdut semnificația

În ciuda faptului că a fost invadat de produse din import și de magia internetului, românul încă mai este înrădăcinat în tradiție. Ori de câte ori are ocazia, el nu ezită să respecte cu sfințenie moștenirea lăsată de către străbuni. Iată câteva tradiții românești care nu și-au pierdut semnificația și încă mai au o valoare spirituală pentru omul de rând:

 

Statul la coadă – Este o celebrare a socializării și a răbdării. Oamenii se strâng în diferite locuri, cum ar fi la poștă, CNAS, ANAF sau la Direcția Taxe și Impozite și așteaptă să dea bani sau să ia hârtii. Cei care au rămas fără baterie la telefon sau nu au vreun prospect de la medicamente pe care să-l citească, se bagă în seamă cu cei din jur. Subiectele sunt diverse: funcționarii și mamele lor, nesimțitul care s-a băgat în față, nenorociții care ne fură țara, Ceaușescu și tovarășii sau ce au mai făcut vedetele de la noi.

Îmbulzeala pentru ceva – Este o manifestare a dragostei și a intimității. Nu contează dacă vor să cumpere cozonaci, tigăi sau bormașini, să pupe moaște, să primească atenții electorale sau doar să se bată, unii trăiesc pentru acele momente când ajung să se umple de sudoarea altora. Așa își iubește românul aproapele, cu respirații fierbinți în față și ceafă, cu dansul coatelor în coaste și cu mâinile pe posterioarele care nu-i aparțin.

Umplerea coșului de cumpărături – Fie că se anunță sfârșitul lumii sau nu, în preajma sărbătorilor, atunci când intră într-un hipermarket, românul pune mâna pe cel mai apropiat cărucior și începe să-l umple cu tot ce vede: “Asta e nouă! O iau!”, “Nu știu ce e asta, dar o iau și descopăr acasă!” sau “Asta nu-mi trebuie, dar o iau, cine știe când am nevoie de ea”. Chiar dacă are o listă scrisă de acasă, iubitorul tradiției este spontan și achiziționează la prima vedere.

Îmbuibarea de sărbători – Nu mă refer la îngrășarea porcului, ci la îngrășarea propriului maț. După o perioadă de post și rugăciune, smeritul român dă iama în frigider și recuperează zilele în care a trăit doar cu pate vegetal și fasole. El se înfruptă din bucate alese, pregătite cu dragoste din carne tocată, ouă și grăsimi, toate stropite din belșug cu băuturi alcoolice. Pe fundal de colinde și reclame tv pentru medicamente care ușurează digestia, omul de rând își desface câte un nasture de la pantaloni și face loc pentru încă o repriză de…sarmale. Știi că te-ai îndopat suficient numai dacă ajungi să faci tradiționalul drum cu salvarea. Pe lângă bunăstare, îmbuibarea de sărbători mai celebrează și suspansul: “Ajung sau nu ajung în timp util la spital?”.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare