Parlament vs Hipermarket

de Nestor , 12 mai 2015
Ministrul Agriculturii, pipăind hipermarketurile la ouă

 

Nu, în pofida a ceea ce spune opinia publică influențată de o anumită parte a presei, parlamentarii nu dorm. Și, mai ales atunci când nu dorm, se gândesc la binele Națiunii. Nici nu trebuie să fii parlamentar ca să observi că stăm tot mai prost cu abilitățile culturale. Nu cele agricole, alea merg din plin, datorită irigațiilor executate la timp de Primul Agricultor al Țării, Dumnezeu. Nivelul cultural din capetele românilor adevărați a scăzut drastic, prin eforturile bine susținute ale mass-mediei manelizate și școlii prost structurate.

E normal ca, atunci când ești parlamentar, să vezi asta enorm și să o simți monstruos. Iar tot ce îți stă ție la îndemână pentru remedierea situației este legiferarea. De aici până la găsirea soluției salutare nu-i decât un pas, executat imediat prin inițierea unui proiect de lege. Asta a și făcut un grup de parlamentari de bine, printre care îi remarcăm pe liberalii (Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe) dedicați libertății pieței. Consecința logică: pentru ca poporul să se întoarcă spre cultură e musai a fi închise hipermarketurile în weekenduri! Hipermarketul, se știe, este cel mai mare inamic al culturii de masă. În loc să stea omul acasă, cu o carte în mână, sau să frecventeze lăcașuri culturale, e atras de marile magazine ca Ulise de sirenele cântăcioase. 

Ninel & Tinel au gândit, cum le stă în obicei, cel mai cel. Considerăm însă insuficientă legea închiderii hipermarketurilor în weekend, fără adăogarea la pachet a altor măsuri absolut obligatorii. Enumerăm câteva, atât cât ne-a dus pe noi capul neparlamentar:

1. Obligarea, prin lege, a librăriilor, bibliotecilor și a altor locații asemănătoare de a fi deschise în weekend. Degeaba îi închizi lui Gigel hipermarketul, dacă nu îi oferi o alternativă; chestie pe care chiar și Vanghelie o poate pricepe din maxim trei tentative.

2. Interzicerea partidelor de fotbal în weekend, stadionul atrăgând masele mai puternic și decât magazinele. Iar cultura de stadion face ca demersul intelectual al lui Capatos să pară chiar așa, un demers intelectual.

3. Suspendarea, nu doar în weekend, a tuturor emisiunilor televizate pe modelul invocat mai sus, al lui Capatos. Asta deoarece, după ce vezi în timpul săptămânii o scenă în direct cu una bună rău repetând de vreo zece ori scena celebră a lui Sharon Stone, efectul se poate prelungi până în weekend; când, intenționând să te răcorești cu un shopping la hipermarket, îl găsești închis cu redirecționare spre bibliotecă și îți vine chef de sex cu Parlamentul.

4. Redeschiderea vechilor Case de Cultură, transformate azi în cluburi, baruri, magazine și dotarea acestora cu e-Bookuri conținând cărți clasice ale literaturii naționale și universale. Chiar nu-i mai este nimănui dor de Luceafărul și toată lumea stă acum cu Baltagul în mână când se gândește la Parlament?

Ar mai fi și alte măsuri complementare și necesare, le-am expus doar pe cele considerate principale, după câtă cultură s-a prins de noi în Mall. Dacă aveți și alte idei, postați-le pe bagamiasinparlament.ro și le vom înainta Aleșilor prin admiratoarea noastră, doamna senator Cristiana Anghel. Citiți, citiți, citiți!

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+