HomePoliticParlamentGabriela Firea, o Vrânceanu cu apucături de Pandele

Gabriela Firea, o Vrânceanu cu apucături de Pandele

Nu știu alții cum sunt dar eu, când vine vorba de politică îmi vine în minte cuvântul curvă. Și când spun curvă nu mă refer la prestatoarele de pe centură, cu firmă și condicuță, ci la curvele cu aspect de călugărițe care se vând ca femei cinstite, competente și devreme acasă. Despre asemenea specii poți scrie foarte mult, foarte puțin sau deloc. Vă avertizăm că urmează un roman fluviu, pentru că preacuvioasa de care ne ocupăm se vrea administrator public peste cel mai important oraș din țară. Iar un asemenea tupeu merită o măciucă pe măsură.

Parașutată în București la 19 ani pe post de jurnalistă, domnișoara Vrânceanu pare că a fost proiectată pe traiectorie de lansatorul de petarde Hrebenciuc Viorel. Altfel nu se explică maniera în care o fătucă debutantă la un ziar de partid de București aterizează direct pe postul național de televiziune în doar trei ani. Și ce ziar, și ce partid! Cotidianul Azi, la vreme când madam Vrânceanu a ajuns să-l slugărească, servea cu sârg interesele PSDR. Era condus de Știreanu și patronat de Sașa Bârlădeanu (Dumnezeu să-l ierte, dacă poate), care era și director onorific. Printre dinozaurii care au prestat la acest organ alături de Vrânceanu se numără Iosif Boda, zis în epocă și Hipopotamul Transpirat sau Augustin Buzura. Într-o asemenea companie selectă se formează ca jurnalist Vrânceanu Gabriela. Și se formează atât de bine că, în 1993, în plină ascensiune a valorilor promovate strict pe competență (am glumit, hooo!) câștigă un concurs la TVR. Fără pile, fără telefoane de la PDSR, fără hrebenciucisme! Logic am zice, că la ora aia TVR ca vacă de muls era păscută de ilustrul Paul Everac, ceea ce constituie o garanție că Vrânceanu a câștigat concursul pe bune. La scurt timp Vrânceanu devine Firea prin căsătoria cu Răsvan Firea, un bătrânel specializat în fugă, care și-a lăsat familia pentru pulpele și gambele tinerei jurnaliste. De aici a început ascensiunea starletei de provincie spre o carieră de toată jena pigmentată cu golănii incredibile.

Firea ia afacerile la trântă…

Din postura de guristă la postul național, Vrânceanu Firea este propulsată taman la guvern. Mugur Isărescu, ca orice prim ministru civil, o cooptează în postul de purtător de vorbe. Poate caroseria să fi contat căci în materie de meserie, juna Firea era cam terci. În 2001 este transferată la UM fostă Crescent actualmente Intact, devenind în scurt timp mascota trustului Antena, pe post de ventilator la difuzarea de rahat vrac către public. Iată cum prezintă Firea primul ei contact neprotejat cu lumea afacerilor:

În anul 2005 am fost pusă în fața unei noi provocări, aceea de a lansa publicația săptămânala de business, care să apară sub brandul deja consacrat „Săptămâna Financiară”. Am condus revista, în calitate de director editorial, iar din 2008 în calitate de director general. În 2006 am fondat, alături de Camelia Voiculescu o noua companie de media în cadrul Trustului Intact – Media Casa Press, care a editat, pentru început „Felicia”, o revistă săptămânala de sănătate, frumusețe și nutriție, iar din 2008 „Financiarul”, un cotidian de informație economică și de business, rebranduit în 2011, în „Fin.ro”, și transformat, în toamna aceluiași an, din rațiuni economice, în revista lunară sub denumirea de „Fin.ro magazin”. În noiembrie 2011, Trustul Intact și-a reorganizat complet activitatea, iar revistele de business și-au încetat apariția pe print, activând doar în mediul online, ocazie cu care s-a încheiat și activitatea mea în zona de publishing”. Ce frumos vorbește doamna Firea! Dar și cât rahat mănâncă! Experta în comunicare omite din această prezentare, culeasă de noi de pe site-ul ei, câteva elemente de banditism economico-financiar care s-au soldat cu falimente răsunătoare și țepe antologice trase statului.

 …și le face praf!

Săptămâna Financiară este primul faliment marca Firea petrecut în mai 2012. Ceea ce cumătra Vrânceanu își trece în CV ca o mare șmecherie profesională este, de fapt un rateu de proporții. Culmea, o revistă în care ortacii lui Felix predau lecții de afaceri s-a dus în cap în numai 3 ani cu Găbița la butoane. Peste 10 milioane de lei datorii și active de circa 3 milioane sunt cifrele dezastrului produs de o companie care avea bunul obicei de a încasa mălai în avans pentru publicitate. Hyundai Auto România și Romprest și-au luat țepe pe încredere în vreme ce companiile din gașca de mardeiași media respectiv Intact Media Group și Antena TV Group au îngropat în priceperea Găbiței peste 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Pe lista creanțelor salariale figurează şi 12 angajați ai societății, cu un total de 21.152 lei. Aproape 60% din această sumă este creanța Gabrielei Firea – 12.449 lei. Ieftin pentru un faliment atât de spectaculos.

Casa Media Press SRL este al doilea șut tras de Firea în dinții creditorilor. Circa 4,7 milioane de euro este suma pe care o contabiliza, ca datorii, în 2013 firma preluată de Firea în administrare. Din această gaură, 284.812 euro sunt datorii la stat pe care doamna a uitat să le plătească. Tot 3 ani i-a luat să ducă la faliment și acest proiect. Numai că în această șandrama media care edita reviste de tip Felicia își fac apariția și banii securității.

Firea și-a lărgit-o pe banii Crescent

La data de 15 noiembrie 2007 banii din Crescent încep afluirea în conturile Casa Media Press SRL. În calitate de director general, Vrânceanu Firea semnează un contract de împrumut în valoare de 100.000 de euro cu pușculița lui Felix Crescent Commercial and Maritime. La acest contract curg adiționalele care lungesc termenul de rambursare. La data de 12.12.2010 Vrânceanu Firea avea de restituit către Crescent suma de 400.000 de euro și 1,830 milioane de dolari. Bănetul astfel sifonat urma să fie utilizat de doamna pentru lărgire. Lărgire și nu strâmtare și era vorba despre capacitatea de tipărire a firmei. În loc de lărgire, capacitatea de tipărire se stinge de tot în februarie 2014, când Casa Media Press intră în faliment. Atenție, fără Crescent la masa credală! Firea a fost debarcată din funcție în noiembrie 2011. Președintele nea Traian Băsescu a detonat bomba despre relația nepotrivită a Găbiței cu bănetul Securității în 2015, pe Facebook. Materialul compromițător a circulat pe filiera Oreste – Elena Undrea – nea Traian, acesta din urmă susținând că le-a predat instituțiilor statului spre verificare. Oreste ar fi cerut de la Udrea 10.000 de euro pentru aceste documente. Nu s-a uitat Udrea la 10.000 de euro, dar nici Oreste nu i-a văzut.

Vrânceanu, șantaj pentru Firea

Și dacă am văzut măiestria muierii lui Pandele în administrarea afacerilor lui Felix să ne aruncăm un ochi și asupra tipului de presă practicat de cumătră. În cazul Mucea – OMV, expertul în fugă Răsvan Firea presa conducerea Petrom pentru un mic interes de afaceri pe care-l avea împreună cu Găbița:

Potrivit unor convorbiri telefonice aflate în dosarul spionilor în care este trimis în judecată şi Dorinel Mucea, adjunctul șefului de la Oficiul de Privatizare şi Participațiile Statului în Industrie, Firea îl șantaja pe acesta în ianuarie 2006 pentru a avea acces la dosarul Petrom, document secret la vremea aceea. Interesul pentru contractul Petrom să nu credeți că era unul jurnalistic sau simplă curiozitate umană. Soţii Firea dețineau la vremea aceea compania Vanem Comerţ şi Servicii, care se ocupa cu distribuția de cosmetice auto prin intermediul benzinăriilor Petrom. Odată cu privatizarea Petrom s-a pus problema retragerii produselor românești din stațiile acestei companii, decizie care a picat greu afacerii familiei Firea.

În dosarul lui Dorinel Mucea există stenogramele a două convorbiri telefonice purtate de acesta pe 11 ianuarie 2006 cu președintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, şi cu fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş. În timpul convorbirilor, Mucea le-a comunicat celor doi că este amenințat de Firea cu publicarea unor articole de presă dacă nu-i dă acces la dosarul Petrom, secretizat la vremea aceea.

Pentru a înțelege mai bine de ce Firea îl suna pe Mucea şi nu pe Şereş sau alt demnitar din ministerul Economiei, trebuie precizat că acesta nu era doar adjunct la OPSPI, ci era şi membru în Consiliul de administrație de la Petrom, deci om cu greutate în companie. De asemenea, Mucea făcuse parte din comisia de privatizare a Petrom şi, prin urmare, putea fi subiectul amenințărilor, mai ales că în vremea aceea exista un curent de opinie incriminator la adresa celor care privatizaseră această companie de stat.

În cadrul convorbirilor cu președintele OMV şi cu Codruţ Șereș, Mucea s-a plâns de insistențele şi telefoanele lui Firea.

D.M.M.: (…) M-a sunat domnul Firea, foarte agresiv şi nu înțeleg de ce, că a vorbit cu dumneavoastră…

C.Ş.: Nu a vorbit cu mine Firea de o jumătate de an.

D.M.M.: Zic: „În primul rând cine ești dumneata?“. Zice: „Nu că eu vreau să ies cu un articol în presă“. Zic: „Ieși cu un articol în presă, e o țară liberă. Nu port cu dumneata nicio discuție“. Şi asta a fost tot.

C.Ş.: Fuga, măi, de aici, nu e….

D.M.M.: „Nu sunt la dispoziția dumitale“. Dacă mă reclamă, să știți.

C.Ş.: Bine.“ (sursa curentul.ro)

Așa cum probabil v-ați prins, articolul invocat urma să iasă în presa puturoasă făcută de Gabi în ograda lui Felix.

Gabriela, măciuca lui Firea

O afacere similară de șantaj a avut loc în cazul Vesta Investment SRL, companie care concura cu maghernița familiei Firea în domeniul consumabilelor pentru industria auto:

Directorul Vesta, Radu Spirea, a povestit unde au început problemele cu familia Firea. ”Totul a început prin 2000, când firma familiei Firea făcea niște lichid de frână şi antigel în fostul SMA din Otopeni, din Odăi, în niște barăci cu pământ pe jos, înghețau mâinile oamenilor care lucrau la el, avea vreo 10 angajați. Oamenii au început să vină la mine că ofeream condiții normale. Şi de aici a început să mă amenințe că ce fac, că ce dreg, iar prin 2000-2001 au început să apară şi materialele de presă. (…) Deși a murit individul (n.r. Răsvan Firea, soțul Gabrielei Firea), ea continuă. Chiar zilele trecute a afirmat că nu se lasă până nu mă face”

”Procedura era în felul următor: ea avea diverși invitați la emisiunea ei, personalități, reprezentanți ai autorităților, mă rog. Şi Răsvan Firea stătea la intrare şi când persoana de la emisiune apărea pe sticlă, ea-i spunea… «vezi, am o rugăminte, soțul meu vrea să vă roage ceva», şi ăla îi aștepta la ieșire şi-începea presiunile. Își făcea şi el treburile în felul ăsta. (…) Exagerează, umflă, minte, şi de multe ori adevărul spus pe jumătate e cea mai rea minciună, deci prinde niște chestii cumva reale, dar le interpretează şi le umflă.(…) Eu m-am lămurit cu trustul ăla, nu mai are niciun sens. Ăla numai trust obiectiv nu e. Este un fel de război, un fel de război perpetuu, ea nu se va potoli, este absolut clar că a făcut o obsesie. Are mai multe obsesii, asta e clar, sunt şi eu una dintre obsesiile ei. Eu o să mai fac plângeri la CNA, o să mai fac la Parlament, şi dacă îmi mai creează un prejudiciu material, de data asta nu o să o mai iert şi-am să acționez în instanță“, declara în 2010 Radu Spirea pentru ziarul Curentul. CNA a amendat Antena 1 pentru reportajul în care era acuzată incorect firma Vesta.  

Vrânceanu Firea devine și Pandele

În ianuarie 2010, specialistul în fugă Firea se duce să alerge cu îngerii. La câteva luni de la evenimentul despre care spune că a devastat-o, Pandeleasa avea să declare franc într-un interviu acordat unui tabloid: „Medicul meu ginecolog mi-a spus să nu rămân însărcinată, sub nici o formă, cu Răzvan, pentru că are analizele foarte proaste și risc să fac un copil handicapat”. Țățism de 23 lei și 50 de bani.

Rămasă singură, Gabriela s-a consolat repede cu un nene care deservește populisme ca primar în comuna Voluntari. Pandele îl cheamă! Întâlnirea cu premeditare a avut loc la înmormântarea lui tac-su lui Pandele. Îndurerat, îndurerat, dar tot i-a sărit în ochi caroseria de divă de Rahova a doamnei Firea. I-a dat un sms și a invitat-o să-i arate catedrala. Sfioasă, văduva proaspătă ca o bucată de brânză a acceptat. În catedrala mare a lui Pandele s-a creat legătura scară. A urmat patul și apoi nunta, cu Salam și alte mezeluri bașca nașul Gigi Becali în capu' la masă. 170 000 de euro și-a tras Pandeleasa de la nuntă, bani pe care, parțial, i-a dat cu împrumut. Retrasă din afaceri dar și din presă, unde, de fapt, n-a fost niciodată dacă judecăm după golăniile la drumul mare pe care le comitea, madam Firea Pandele a aterizat în parlament pe listele USL. După o carieră fulminantă presărată cu mitocănii a fost nominalizată de pușcăriașul Liviu Dragnea ca candidată (n-am putut evita cacofonia, scuze) la Primăria Capitalei.

În acest răstimp, în calitate de senator, Pandeleasa își ia o amendă de 1000 de lei pentru infracțiunea de ultraj. Mai exact pentru limbajul de mahala pe care țața Pandele l-a avut la adresa Narcisei Iorga. Parchetul spunea că „fapta de ultraj prin amenințare”, comisă de Firea, „nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni”. Instanța precizează însă că, având în vedere că a fost comisă prin intermediul unei televiziuni, „fapta (…) nu este lipsită de orice pericol social, ci prezintă acel pericol necesar şi suficient pentru a atrage aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ”, respectiv o amendă în cuantum de 1.000 de lei. Dosarul s-a frecat vreo 3 ani iar Pandeleasa s-a scos grație unei anchete derulate în reluare de conducerea PSD a Parchetului General.

Pandeleasa și administrația, baba și boxul

Din această cronologie care urmărește fidel repere importante ale doamnei Pandele Firea Vrânceanu Gabriela rezultă foarte clar că doar un tâmpit ar putea pune ștampila pe o individă cu asemenea apucături. Dincolo de găurile de milioane de euro, de combinațiile urât mirositoare cu banii Crescent, de mitocăniile grobiene revărsate în intervențiile publice Pandeleasă nu-i decât o formă fără fond. O demonstrează din plin așa zisul program politic publicat pe propriul site în care bate câmpii de-i lasă lați. Spre exemplificare, iată ce părere are Pandeleasa despre susținerea învățământului:

„Nu putem avea pretenții să ne dezvoltăm ca țară dacă educația nu este o prioritate. Iar dacă investițiile în infrastructură sunt în sarcina administrațiilor publice locale, iar eu ca primar voi investi în școlile din Capitală – de la modernizarea cabinetelor medicale din scoli, la introducerea unor autobuze pentru școlari şi la investiții în programe de tip „scoală după școală”,  salarizarea cadrelor didactice, a bugetarilor în general, ține de guvern. Care dacă nu face față acestei provocări, poate ar fi cazul să lase locul pentru cei care vor și pot să facă acest lucru”.

Fiul senatoarei PSD Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a picat examenul de bacalaureat. Notele obținute de Tudor Ştefan Firea, fiul președintei PSD Ilfov din prima sa căsătorie, sunt extrem de mici. El a obținut nota 1.2 la Limba Română, 5.15 la Istorie şi 3.6 la Sociologie, fiind astfel declarat respins. Fiul Gabrielei Firea a absolvit cursurile școlii The Mark Twain International School din Voluntari. Școala privată urmată de odrasla Pandelesei costă 40.000€ pe an. Or, dacă ea n-a fost în stare să facă din educația fiului ei o prioritate, cum va face asta pentru odraslele alegătorilor?

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 7 (1206) – 9-22 mai 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare