HomePoliticGuvernTun in progress! Legumicultorii români se pregătesc să umfle...

Tun in progress! Legumicultorii români se pregătesc să umfle 10.800 de euro pe hectarul de roșii importate din Bulgaria!

Daciene scoate o foaie de hârtie și un pix și notează schema pe care ți-o prezentăm aici. Coldeo, nu mai trage cu urechea că ți-o dăm și ție, în clar. Hai, notați și atenție că vă dăm lucrare data viitoare.

Pentru exercițiul bugetar 2014-2020, România a primit de la tanti UE 2,8 milioane de euro anual pentru a subvenționa cultura de roșii de câmp din țărișoară. Mai exact spus, acești bani urmează să umfle profiturile pomanagiilor cu afaceri în agricultură, transformați de politica agricolă tembelă din Uniune din producători de mîncare cu piață asigurată în asistați ai poporului contribuabil. Hârciogii agricoli urmau să îndeplinească anumite condiții pentru a înșfăca potul. Pentru fiecare hectar subvenționat fermierul trebuie să livreze fabricilor de procesare, pe bază de contract și factură, 30 de tone de tomate. De asemenea, 5% din sămânța utilizată trebuie să provină din țărișoara noastră și să fie soi mioritic. Pentru anul 2015 s-au declarat doar 266,67 de hectare de tomate pentru care fermierii cultivatori urmează să primească astronomica sumă de 10.800 de euro pe hectar. Cifrele sunt confirmate cu entuziasm de ministrul de resort, Achim Irimescu. Tehnocratul a explicat: ”Să vă spun că pentru un hectar de tomate din câmp voi da 10.800 euro? la 300 de hectare se obține o sumă frumoasă pentru fermier. Pentru un hectar de tomate în câmp vom da anul acesta o subvenție de 10.800 euro. Aici nu e glumă, trebuie să dau banii ăștia, pentru că dacă nu-i dau va trebui să dau banii înapoi la Bruxelles. Îmi asum această decizie”.

Paranteză. Fermierilor specializați în cultura mare cărora le sticlesc ochii la afacere le spunem să-și puie pofta în cui. Căci tunul despre care vorbim aici nu se poate da decât în cârdășie cu fabricile de procesare, care trebuie să cumpere producția.  Ca atare, dacă n-ai fabrică mai bine stai cu cei 140 de euroi per hectarul de cucuruz, cu avantajul că dormi acasă cu capul pe perna ta și nu la beciul domnesc.

Deci, Daciene, Coldeo, atenție. Ce zice ministresul? Că pentru 300 de hectare  se obține o sumă frumoasă pentru fermier. Ca să nu vă obosiți neoronii vă spunem noi: 3.240.000 de euro ad labam! Pomană curată. De ce o fi dat dl ministru exemplul acesta cu 300 de hectare? O să rezolvăm dilema prin reducere la absurd.

Se ia un grup de lucru multinațional format dintr-un bulgar, un italian și un român sadea. Românașul pune fabrica, bulgarul roșiile și italianul terenul. Stimulați de cifra magică, 10.800 euro/hectar, băeții se pun pe treabă. De vreo cîteva săptămâni, adică după ce ministresul de resort a dezvăluit valoarea obscenă a subvenției, oamenii s-au pucat să planteze roții în draci. Să plantezi roșii la sfârșitul lui iulie și să te aștepți să mai și răsară până la toamnă este fază de cascadorii râsului. Aici intervine rolul bulgarului, care poate aduce stive de roșii din Bulgaria ce pot fi transformate din pix în roșii românești cu tot cu procentul de 5% sămânță certificată autohtonă. Sarcina este preluată apoi de românașul care deține fabrica și care primește pe bază de facturi câte 30 de tone de tomate pentru fiecare hectar, plantate în Romînia de italian dar, paradoxal, crescute și culese din Bulgaria. Cu facturile respective italianul se prezintă la APIA și umflă mălaiul. Pe care-l distribuie direct, pe lanțul scurt de aprovizionare. 

Și uite așa, cu subvenția pe un hectar de teren șmenarii internaționali care fură de sting din bugetul Uniunii Europene își pot cumpăra lejer 3 hectare de teren la prețurile umflate de astăzi. Suntem tâmpiți? Se pare că da!

Daciene, Coldeo, vă invităm să mergeți cu sirene și girofar la vânătoare de pokemoni. Uite și o adresă: strada Spătarului nr 7, Buzău. Aici, lângă o livadă de pruni a românașului posesor de fabrică de bulion, au fost raportați stive de pokemoni care plantează în draci roșii pe vreo 300 de hectare, ce coincidență, pe care le vor culege colegii cu ceafa grosă de peste Dunăre până la 1 noiembrie anul în curs. Ca să umfle mălaiul la anul. Și în toți anii, până în 2020. Să fie primit!

PS Vă rugăm să observați că, spre deosebire de DNA, noi lucrăm la prevenire!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare