Izolarea tavanului: caracteristici, avantaje și soluții de izolare

de Academia Cațavencu , 22 octombrie 2022
Izolarea tavanului: caracteristici, avantaje și soluții de izolare

O locuință bine izolată aduce doar beneficii atât structurii în sine, dar și tuturor membrilor prezenți în apartamentul sau casa respectivă. Izolarea tavanului și pereților încăperilor va oferi confort termic și acustic, reducând totodată facturile pentru încălzirea sau răcirea încăperilor.

Așadar, te-ai apucat de renovarea locuinței și vrei să izolezi foarte bine tavanul? Atunci iată caracteristicile si avantajele pe care le oferă un tavan izolat corespunzător și care este cel mai bun material pentru modernizarea și izolarea termică.

 

Vata minerală: un izolant potrivit pentru izolarea tavanului

Vata minerală este un material izolant foarte bun pentru locuințe, atât pentru tavan, dar și pentru pereții de zidărie, cei despărțitori, de fundație etc., astfel încât garantează un plus de confort termic pe întreaga perioadă a anului. Mai mult, vata minerală poate fi utilizată fără griji împreună cu diferitele tipuri de plăci de gips-carton: cele standard, fonice, ignifuge, cu rezistență mare împotriva impactului, cu protecție la umiditate.

Dacă te-ai decis să izolezi tavanul cu acest material, este important să știi că există vată minerală de sticlă și bazaltică, cea din urmă având proprietăți acustice mai bune, rezistență mai mare la compresiune și foc. Atât vata e sticlă, cât vata bazaltică sunt indicate pentru izolarea tavanelor interioare.

 

De ce este importantă izolarea tavanului: caracteristici și avantaje

Atunci când începi un proiect de renovare pentru izolarea potrivită a locuinței tale, fie la apartament sau casă tavanul este esențial pentru planurile tale de renovare, oferindu-ți numeroase avantaje atunci când este lucrat și izolat corespunzător. Izolarea tavanului va reduce pierderile de căldură și chiar estomparea sunetului, bucurându-te în același timp de un cost redus la energia electrică.

Înainte de a începe proiectul, tavanul trebuie sa fie curățat, fără reziduuri și, mai ales, fără urme de umezeală sau apă. Se recomandă să angajezi o echipă de experți deoarece vata minerală poate cauza iritații ale pielii și nu numai, în cazul în care nu este folosită corespunzător sau nu se utilizează un echipament de protecție: mască, ochelari, mănuși și o bluză cu mânecă lungă.

Avantajele izolației tavanului locuinței tale

  • Oferă performanță termică sustenabilă și de calitate, reducând facturile la electricitate;
  • Estompează sunetul atât din interior către exterior, dar și din mediul extern în locuință;
  • Protejează interiorul casei sau apartamentului de schimbările bruște de temperatură și de contactul direct cu soarele, atât în sezonul rece, cât și în cel călduros;
  • Vata minerală este rezistentă la foc, ceea ce oferă un plus de protecție în locuință;
  • Datorită materialului pentru izolarea tavanului ai numeroase posibilități de design pentru suprafața acestuia;
  • Vata minerală de sticlă are un preț ușor mai mic spre deosebire de vata bazaltică, deși ambele materiale sunt avantajoase din perspectiva costurilor pe termen mediu și lung.

Înainte de a achiziționa materialul pentru izolarea tavanului, ține cont de locul în care acesta este amplasat în imobil. De exemplu, deasupra tavanului se află un etaj, mansardă locuită sau pod nelocuit/ neîncălzit? Este recomandat să cunoști toate aceste detalii deoarece fiecare spațiu are anumite particularități pe care trebuie să le iei în considerare.

Renovarea locuinței poate fi adesea o activitate de lungă durată, obositoare și care necesită numeroase materiale și unelte de lucru, însă după muncă și răsplată! Dacă vei izola tavanul, atunci sunetul exterior apartamentului tău se va fi estompat, bucurându-te totodată de un plus de confort termic. Alege materialul potrivit pentru proiect, folosește echipament de protecție și respectă fiecare etapă de lucru!

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+