Redactarea unui advertorial - cum se poate obține un advertorial eficient?

de Academia Cațavencu , 07 septembrie 2022
Redactarea unui advertorial - cum se poate obține un advertorial eficient?

Un utilizator mediu de internet interacționează zilnic cu o cantitate copleșitoare de reclame, așa că se înțelege că devine insensibil și pasiv la orice formă de publicitate online tradițională. Bannerele publicitare sunt plictisitoare și, oricum, utilizatorul are la îndemână opțiunea de a bloca reclamele, așa că eforturile de marketing nu vor oferi niciun rezultat pozitiv. Pe de altă parte, concurența online este din ce în ce mai acerbă, iar singura modalitate de a fi cu un pas în fața concurenței implică gândire inovatoare. În prezent, toate agențiile de marketing depind de alternative la publicitatea digitală convențională pentru a-și promova produsele. Aici intervine puterea advertorialului.

Ce este advertorialul și de ce este necesar?

Un advertorial este o tactică de marketing care combină povestirea creativă cu tehnici subtile de vânzare pentru a promova un serviciu, un produs sau un brand. De asemenea, advertorialul este un material publicitar care se dorește a fi o lectură distractivă, captivantă și cu care cititorul se poate identifica. Conținutul advertorialului trebuie să stârnească emoțiile cititorilor, dar fără să fie o reclamă deschisă. Chiar și persoanele care disprețuiesc reclamele tind să fie atrași de o lectură convingătoare, chiar dacă este, în esență, o reclamă. Totuși, trebuie adus în discuție un alt aspect important, și anume etica reclamelor publicitare și dacă un advertorial este sau nu etic. Ca în cazul oricărui alt tip de conținut, intenția contează cel mai mult. Dacă un conținut face afirmații scandaloase, dar care nu sunt susținute, atunci este lipsit de etică. Dacă un advertorial este conceput pentru a face vânzări rapide cititorilor disperați după o soluție, din nou este lipsit de etică. Pe de altă parte, un advertorial etic susține afirmațiile, asta însemnând că include fapte, statistici, cercetări, studii de caz și orice alte informații relevante care să arate audienței dovada din spatele afirmațiilor incluse în narațiune. Dacă scrieți un advertorial distractiv și informativ, fără să vă înșelați publicul și fără să îl induceți în eroare, înseamnă că ați reușit să scrieți un advertorial etic.

Cum se redactează un advertorial care funcționează?

Publicarea oricărui material publicitar, fie că vorbim despre conținut SEO, fie că vorbim despre advertoriale, are scopul de a genera potențiali clienți, de a implica publicul și de a consolida reputația brandului. Un advertorial este o formă de publicitate care trebuie să se potrivească cu tonul, vocea și funcția platformei media unde va fi publicat. Advertorialele sunt plasate în bara laterală, în fluxul de știri sau se pot găsi în categoria de la finalul unei pagini web, numită adesea „Recomandat pentru tine”. Deoarece advertorialele sunt plasate astfel încât să se potrivească cu aspectul restului conținutului, nu arată ca o reclamă. Dacă este redactat corect, un advertorial arată exact ca un editorial. Cele mai captivante advertoriale au câteva strategii în comun. În primul rând, sunt redactate într-o formă distractivă, prietenoasă, dar totuși structurată, astfel încât să se poată strecura cu subtilitate mesajul de vânzare. Structurarea corectă a unui advertorial este cheia menținerii atenției cititorului. Utilizatorii vor accesa advertorialul  deoarece vor să fie distrați, dar în același timp informați corect. Dacă utilizatorii simt de la primele rânduri că nu au un motiv solid pentru a continua să citească restul advertorialului, atunci nu o vor face. Pe de altă parte, dacă ați reușit să mențineți atenția cititorului până la un anumit paragraf, după care schimbați brusc tonalitatea și de la povestire treceți la vânzare, din nou sunt șanse foarte mari ca cititorul să renunțe să mai citească și chiar să simtă că a pierdut timpul citind rândurile anterioare. Dacă advertorialul este conceput de la primul paragraf ca o narațiune caldă și prietenoasă, atunci mesajul de vânzare trebuie inserat în același mod prietenos și discret.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+