HomeSocialD'ale cetateanuluiANAF și excesul de zel la pătrunjel

ANAF și excesul de zel la pătrunjel

Iacătă că s-a aliniat campaniei electorale și Agenția Națională de Abrambureală Fiscală, pardon de Administrare Fiscală. Astfel, băieții de la ANAF și-au încărcat stilourile și s-au înarmat cu tipizate pentru a prinde iar în bătaia puștii vârstnicele care stau la colț de stradă cu câteva legături de ceapă, usturoi, ridichi sau leuștean. Cel mai recent caz semnalat de presă e cel al unei bătrânici de 83 de ani care aducea “mari prejudicii” statului pentru că vindea câteva legături de pătrunjel într-o piață din Arad.

Prin urmare, ANAF a dispus la poprirea conturilor acesteia, a titlurilor mobile cât și a disponibilităților bănești prezente și viitoare, lăsând-o pe bătrânică fără nicio lețcaie, nici măcar pentru o înmormântare creștinească. Și toate acestea pentru un impozit de 44 de lei, aplicat profitului din vânzarea pătrunjelului. Noroc că bătrânica are totuși un ginere de partea sa care a trimis la ANAF o scrisoare cu de toate, exact ca o ciorbă bună, din care bineînțeles că nu poate lipsi pătrunjelul.

“Soacră-mea are 83 de ani și vinde sporadic frunze de pătrunjel la piață. Azi i-a venit înștiintare de la ANAF, că i s-au poprit conturile din bancă, titluri mobile, disponibilitatile bănești prezente și viitoare, bunurile mobile necorporale, etc, pentru … ia ghiciți! Impozit pe frunzele de pătrunjel! Faptul că o impozitează nu e anormal, dar poate în țara asta a inchizitorilor pentru bătrâni și pentru neputincioși, era mai normal să îi trimiteți întâi o înștiințare de plată și abia apoi să-i puneți poprire pe conturi. Pe de altă parte, din câte știu eu, în activitățile economice, în România se datorează impozit pe profit. Păi cine a calculat cheltuiala cu sămânța, cu apa, cu curentul electric, cu munca remunerată a săpătorului grădinii și cine a calculat și în ce bază, valoarea unei legături de pătrunjel, veșted, la sfârșitul unei lungi zile de stat în soare? Că în balanța de venituri și cheltuieli, din venitul realizat se scad cheltuielile amintite și se impozitează profitul”, a explicat ginerele bâtrânicii.

Ca să arate că nu se joacă cu fiscalitatea, în special când e vorba despre bătrânici care prejudiciază statul cu sume exorbitante prin comerțul cu rădăcinoase, răspunsul ANAF a fost prompt: “Pentru anul fiscal 2013 doamna a depus declarația de venit menționând că a obținut venituri din transferul titlurilor de valoare în suma de 274 de lei, la care aplicând cota de impozitare de 16% rezultă impozit 44 de lei. Pentru această sumă neachitată s-a procedat la poprirea contului bancar”, a scris purtătorul de cuvânt AJFP Arad.

Păi bine domn’le cum vine toată povestea asta? Aleșii noștri penali, cu sentinţe definitive pentru fraudarea statului, stau bine mersi cu popourile pe averile dobândite ilicit sau le ascund prin offshore-uri, prin pereţii casei sau prin poşetele nevestelor, iar ANAF, cu toată înflăcărarea ei față de bătrânici, pare-se că a uitat să-i sorcovească. În schimb, le ia la întrebari pe toate bietele coane Lenuțe care se duc la piaţă cu 3 legături de ceapă, 5 de usturoi și 2 de pătrunjel, poprindu-le conturile și bunurile, eventual aplicându-le și o amendă pe care n-o pot duce. Pentru că deh, în viziunea strâmba a Guvernului nostru de acolo vine grosul evaziunii fiscale. Bineînţeles că banii furaţi de jmecherii țărișoarei noastre sunt colectaţi tot de la oamenii de rând și de la micii producători. Că doar n-o să îi ia de la bieții deputați și senatori care mănâncă la bufetul Parlamentului trei feluri de mâncare la preț de cantină studențească și cărora nu le ajunge salariul pentru un dus la coafor sau frizer.

Numai în dosarul ICA, care l-a băgat în urmă cu doi ani la răcoarea Beciului Domnesc pe Dan Voiculescu, prejudiciul se ridică la 75 milioane de euro. Iar ANAF a stat până de curând cu fundulețul pe cămașă și s-a scremut să dea ordin de evacuare Antenelor, recuperând doar 1% din fraudă. Ba mai mult, un raport recent care evaluează activitatea ANAF, mai exact a noii sale Direcții de Executări Silite – Cauze Speciale, indică în prezent peste 20.000 de titluri executorii, adică aproximativ 7 miliarde de lei prejudicii și confiscări, dintre care numai o treime au fost acoperite de sechestre puse în fază de urmărire penală.

În plus, chiar credeți că dacă ANAF ar recupera toate aceste sume uriașe furate de mai marii noștri “politrucieni”, acești banii ar fi folosiți în beneficiul cetățenilor? Bineînțeles că nu. În cel mai bun caz s-ar peticii câteva găurele din bugetul de stat de mărimea etaminei, iar distribuirea lovelelor s-ar face în așa fel încât să servească tot intereselor politicienilor. Deci grosul s-ar duce tot în buzunarele aleșilor, cu mai multe onduleuri ale corpului decât ale creierului, care se rostogolesc pe holurile Casei Poporului, asta atunci când catadicsesc să-şi facă apariţia. Cred că-i cunoaşteţi cu toţii sau măcar le-aţi văzut capetele de bivoli care acoperă tot ecranul televizorului. În HD sunt urangutani, în 3D adevărate Godzille.

Dincolo de toate acestea, evaziunea fiscală trebuie combătută oriunde s-ar produce ea, iar ANAF ar trebui să vizeze în primul rând peștii cei mari. Traseul trebuie să fie de sus în jos, acolo unde se învârt cei mai mulți bani, fiindcă greii evazionismului românesc sunt de fapt adevărata piedică în dezvoltarea economică și în obținerea unui nivel de trai decent. De asemenea, nu am auzit vreodată ca ANAF să lanseze campanii de informare a cetățenilor cu privire la impozitele și dările către stat, mai ales atunci când apar schimbări legislative. Chiar dacă oamenii trebuie să se informeze și singuri atunci când desfășoară o activitate, nu toți au acces la legi, în condițiile în care Monitorul Oficial e cu taxă. Unde mai sunt transparența și dreptul la libera informare? Oricum, la noi ANAF mai întâi îți dă în cap și apoi îți spune de ce. Plus că nu e normal să fii amendat direct fără a primi în prealabil un avertisment.

Așadar, dragi tovarăși de la ANAF nu mai ardeți gazul de pomană prin piețe și pe străzi și puneți osul la treabă în recuperarea porcoaielor de bani obținute ilicit de varani, bombonei și mulți alți “securistoizi” sau dinozauri politici.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare