HomeSocialSanatate si alte boliCât mai costă bătaia

Cât mai costă bătaia

Din când în când, mai apare încă o înregistrare cu bone, educatoare și profesoare care împart pumni, palme și frustrări copiilor de care ar trebui să se ocupe cu mare grijă și iubire. Din când în când, mai apar și niste profesori, ca să fie balanța echilibrată și să putem demonstra că suntem o țară care a învățat ceva despre egalitatea dintre sexe: nu contează ce ai în pantaloni, înjurăturile țin loc de lecții și încercările de umilire țin loc de răbdare.

Până de curând situația era ceva mai ușoară pentru părinți: munceau din greu, făceau sacrificii, dar le făceau pentru o faianță nouă sau o plasmă de făcut geloși vecinii. Copiii stăteau cu bunicii, sau primeau educație gratuită de la stat. Doar că tot mai puține cupluri mai au privilegiul de a locui în oraș cu „batrânii”, așa că își caută babysitter.

Și din ce în ce mai mulți cred că odorul lor merită ceva mai mult decât pilaf, jucarii și somn de amiază. Poate lecții de franceză, cursuri de asertivitate și exerciții care să stimuleze creativitatea. Toate astea costă cât o plasmă pe care se vede Măruță în talie reală. Când investiția vine la pachet cu urlete și palme, demonstrate de filmări, te-ai aștepta ca părinții să se revolte în masa și să obțină închiderea locului de tortură. În loc de asta, părinții pleacă capul umil, de teamă ca „doamna” o să se răzbune dacă vor comenta ceva. De teama că “oricum așa e peste tot”, sau mai rău, consolându-se că un pic de disciplină drastică o să le prindă bine copiilor, așa cum le-a prins și lor.

Educatoarele, de fapt, nu umilesc doar copiii pe care îi au în grijă. Ele reușesc să umilească și copiii care acum au ajuns părinți, să îi reducă iar la statutul de sclavi fără opinie, paralizați de frica de consecințe. Lipsa de încredere în sine e ceea ce au reușit să creeze ani buni de auz emoțional, aplicat atât acasă, cât și în instituțiile statului. Ne mirăm de succesul cursurilor de dezvoltare personală, când ele sunt doar o încercare a adultului de a-i oferi copilului rănit pe care îl ține bine ascuns o șansă la o educație făcută altfel, în care el este un element central, nu un nume în catalog și-n evidență, o țintă ușoară pentru eliberarea de nervi.

Bătaia costă scump, dar mai scump costă frica de „doamna”, acest balaur care își schimbă capetele generație după generație. Poate că a venit timpul să apucăm buzduganul cu putere și să-l și aruncăm cu putere. Datorăm asta copilului speriat din noi, dar și generației viitoare care riscă să fie una de Prâslea cel Speriat.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare