HomeSocialCursul leu-euro, pe înțelesul domnului Victor Ponta

Cursul leu-euro, pe înțelesul domnului Victor Ponta

Invitat aseară la postul public de televiziune, Victor Ponta a mai dat o declarație din prepuțul gândirii economice de data aceasta, și nu din cel al gândirii juridice. Astfel, prim-ministrul României a declarat, în timp ce leul o lua la vale mai ceva ca forintul maghiar anul trecut, că, după ce Matrozul va fi debarcat pe 29 iulie, lucrurile vor reintra pe făgașul normal și vom avea din nou o monedă cu care să ne mândrim și noi în lumea mare.

Din păcate, capacitatea sa de a face previziuni economice este la fel de bună ca a mea în ceea ce privește prezicerea cutremurelor, recte aproape 0. De ce? Păi, e simplu. Pe o piață liberă, nu una dirijată așa cum ar fi în visele umede ale lui Ion Iliescu, valoarea unui bun, de la chibrituri la chiloți sau valută, este dată de legea cererii și a ofertei. Dacă în România ar fi o ofertă foarte mare de euro, adică dacă ar ploua peste tot, din Zimnicea până la Botoșani, cu monede europene, atunci prețul acestora ar fi mai mic. În condițiile actuale însă, raportul dintre leu și euro reflectă, cu exactitate, interesul pe care investitorii străini îl au față de România, adică din ce în ce mai mic. Că doar ei pot să facă să plouă cu euroi, nu milionarii noștri de carton.

Din păcate pentru noi însă, toată această luptă fratricidă dintre PDL și USL, în care cei din urmă au încălcat multe dintre tabuurile statului de drept, are niște costuri foarte mari. Piața nu uită și nu iartă, iar haosul instituțional intern nu poate avea alt rezultat decât scepticismul investitorilor străini cu privire la economia noastră. Adică pe bune, să presupunem că veniți de undeva din Germania, aveți niște milioane de euro și ați dori să vă deschideți o fabrică de confecții. Ați mai face asta în România dacă ați urmărit atent ce s-a întâmplat aici în ultima lună? Bănuiesc că nu.

În concluzie, să revenim la previziunile prim-ministrului. Dânsul spunea, așadar, că după 29 iulie toate lucrurile vor reveni la normal. Ceva o fi intuit și Victor Ponta, sau i-o fi șoptit în ureche prea-iubitorul de inflație dom’ Florin Georgescu, că în luna august se întorc în țară așa-zișii căpșunari români din Italia și Spania, care mai varsă niște euroi și-n piața noastră valutară, și poate o să mai crească și leul nostru puțin. Dar totuși, parcă de ăștia nu ne plăcea și parcă am vrea să le și luăm dreptul de vot, că ei nu plătesc taxe la noi în țară, nu? Din toamnă însă, cel mai cinstit guvern din istoria postdecembristă a României va avea nevoie de un burete magic, care să facă să dispară din mințile piețelor ce s-a întâmplat în Românica luna aceasta. Doar așa aș putea să mă încred în ce zice premierul. Din păcate, la fel ca inorogii, un astfel de burete nu există. Și nici ordonanțe de urgență nu pot fi date ca să îndeplinească acest rol.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare