HomeSocialO sută de obiecte

O sută de obiecte

Un prieten al meu stabilit în Statele Unite mi-a povestit ce regulă de viață și-a impus fiica lui, influențată de alți tineri americani. A hotărât să nu aibă niciodată în casă mai mult de o sută de obiecte. Mai exact, nouăzeci și nouă, pentru că și casa contează ca un obiect.

Am cerut explicații amănunțite, fiindcă noua țăcăneală a tinerilor din SUA mi-a blocat inteligența și n-am reușit să înțeleg de la început cum se poate respecta o asemenea regulă. Până la urmă ceva-ceva am înțeles.

Când aderi la această mișcare, faci o listă cu obiectele pe care le păstrezi, apoi pe celelalte le arunci. Lista arată cam așa: „un pahar, o farfurie, o furculiță, un scaun, un pat, o rochie, un sutien, un apartament, un ceas, un aparat de radio, o mașină, o veioză, un ac, o papiotă de ață, un pix, un pieptene“ etc. – până la o sută.

Poți oricând să-ți mai cumperi un obiect, dar trebuie să faci întâi să dispară alt obiect, dintre cele pe care le posezi. De exemplu, dacă vrei să ai încă o casă, nu te oprește nimeni, dar numai după ce renunți la un pix sau la oricare alt lucru aflat în proprietatea ta. Și, în mod similar, în caz că primești cadou un pix, poți să-l păstrezi cu condiția să te descotorosești de casă sau de altceva de pe listă.

Sunt situații în care această aritmetică funcționează perfect. De exemplu, dacă, fată fiind, aștepți vizita unui băiat, îți cumperi un prezervativ și arunci la coșul de gunoi enervantul bikini, devenit oricum inutil. Iar dacă, băiat fiind, îți aduce cineva o revistă porno, te debarasezi în grabă de laptop, la care aproape sigur n-ai să mai ai chef să lucrezi.

Dacă îți cumperi o tigaie în care să-ți faci omletă, oul din frigider îl dai temporar unui vecin. Apoi torni ulei în tigaie, arunci sticla cu restul de ulei la ghenă, recuperezi oul și îți faci în sfârșit omleta. Nici ea, omleta, nu va fi în plus, pentru că în procesul tehnologic a dispărut oul.

N-am înțeles ce se întâmplă dacă îți cumperi alune. Trebuie socotită fiecare alună în parte sau punga cu alune reprezintă un singur obiect? Dar o pereche de pantofi? Contează ca două obiecte sau ca unul? Șireturile se pun și ele la socoteală?

N-am înțeles nici cum trebuie să procedezi în cazul în care ești nevoit să porți o proteză dentară. Îți arunci peruca?

Dacă primești musafiri de ziua ta trebuie, fără îndoială, să te înțelegi din timp cu ei, astfel încât unii să-ți aducă diverse obiecte în dar, iar alții să-ți ia din casă un număr egal de obiecte, altele decât cele aduse sau, de ce nu, aceleași. Sau, mai bine, să nu-ți mai aducă nimeni nimic, ca să fii sigur că nu se greșește la socoteală.

Tânăra despre care este vorba se bucură, probabil, dacă hoții îi sparg locuința și îi iau o grămadă de lucruri. După un moment de agitație, poate și ea, în sfârșit, să facă shopping fără nicio grijă.

Mi-a trecut prin cap să încerc să propovăduiesc doctrina celor o sută de obiecte printre tinerii din România. Dar mi-am dat seama repede că n-am nicio șansă. Numai în poșeta unei domnișoare de la noi găsești peste o sută de mărunțișuri.

Altă regulă ar fi îmbrățișată cu entuziasm de tinerii din România: cunoașterea a maximum o sută de cuvinte. Unii dintre ei, încă de pe acum, nu cunosc decât două-trei sute. Încă un efort și, cu sprijinul școlii, al televiziunilor, al politicienilor, ar reuși să se încadreze în normă.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare