HomeSocialRomânia și sfertul de secol al păcălelilor

România și sfertul de secol al păcălelilor

De peste 25 de ani, în România este 1 aprilie. Ziua păcălelilor a devenit de ieri sfertul de secol al păcălelilor.

Imediat după căderea comunismului, ne-a păcălit Ion Iliescu, care ne-a spus pe un ton dramatic că suntem atacați de teroriști. Îmi aduc aminte că la Casa Scânteii, unde lucram atunci, ne-am împărțit armele dintr-un depozit secret (cine ni l-a deschis, nu se știe) și patrulam cu ele în mâini pe coridoare. Eram foarte comici, mai ales atunci când apăsam pe trăgaci din greșeală și o luam la fugă crezând că se trage în noi. Îmi dau seama ce se amuza pe seama noastră Ion Iliescu.

Tot Ion Iliescu (care are talent de farsor) ne-a păcălit asigurându-ne că Frontul Salvării Naționale va organiza alegerile, dar nu va intra în competiția electorală. Noi l-am crezut și, până să ne dezmeticim, FSN a pus mâna pe putere. Iar Ion Iliescu, care timp de patru decenii a construit comunismul, a construit în continuare, timp de două decenii, capitalismul. (A încercat să-l păcălească și pe Dumnezeu, făcându-și cruci largi la ceremoniile religioase, dar Dumnezeu nu s-a lăsat indus în eroare și, încruntat, și-a notat în agendă numele lui.)

Petre Roman și-a vopsit părul și și-a pudrat obrajii, dar n-a reușit să le păcălească decât pe Mioara Roman și pe muncitoarele de la APACA. În prezent toate sunt edificate în privința lui.

Corneliu Vadim Tudor a păcălit poporul român declarându-i că îl iubește. Apoi l-a luat pe fiecare român în parte și l-a defăimat în revista „România Mare“. Când a ajuns la douăzeci de milioane de români defăimați, lumea a înțeles, în sfârșit, că declarația lui fusese o păcăleală.

Emil Constantinescu ne-a păcălit și el, dar involuntar, asigurându-ne că vede o luminiță la capătul tunelului. El chiar o vedea, dar ulterior s-a descoperit că de fapt îi sclipeau ochelarii.

Victor Ciorbea, la rândul lui, ne-a păcălit dându-ne de înțeles că va termina, în timpul mandatului său de prim-ministru, o frază începută pe vremea când era primar general al Capitalei. N-a terminat-o.

Mircea Geoană a început să țopăie de bucurie că a câștigat alegerile, iar nouă ni s-a făcut rău de la inimă crezând că el va fi noul președinte al României. A fost doar o păcăleală, dar trebuie spus că asemenea păcăleli n-ar trebui admise, întrucât pun în pericol viața celor cu probleme cardiace.

Adrian Năstase a recurs și el la o păcăleală macabră, ducându-și pistolul încărcat la gât și apăsând pe trăgaci. Ne-am speriat cu toții, dar am aflat în curând că totul fusese o farsă și am răsuflat ușurați.

Foarte convingători au fost Crin Antonescu și Victor Ponta declarându-și unul altuia o dragoste atât de fierbinte încât începuserăm să credem că și-au schimbat orientarea sexuală. De fapt, trebuia să ne dăm seama că le place să păcălească lumea încă de pe vremea când primul se prezenta ca liberal, iar al doilea – ca socialist, ei fiind în realitate cu totul și cu totul altceva. Ce anume nu pot să precizez, fiindcă articolul meu este citit și de copiii sub 12 ani.

Ni se pregătesc, în continuare, noi păcăleli: ni se spune că se măresc pensiile, că se vor construi autostrăzi, că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor. Cel mai mare păcălitor din toți rămâne Victor Ponta, care păcălește cum respiră. Din fericire vom scăpa în curând de el.

P.S. V-am păcălit!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare