HomeSocialSărbători Pascale pe datorie

Sărbători Pascale pe datorie

Încă de anul trecut, de când Institutul Național de Statistică a dat publicității cifre privind uimitoarea creștere a Produsului Intern Brut, mă întreb cât are să mai țină această minune a economiei făcute din pix și, mai ales, cine va deconta această minciună. Dacă anul tecut am aflat că, deși Produsul Intern Brut a crescut mai ceva ca Făt Frumos, cu toate cã încasările la buget au scăzut dramatic, anul acesta am aflat că-i vițăvercea: au crescut încasările, dar nu prea se simte bine PIB-ul. Nu degeaba au fost schimbați șefii INS imediat ce s-a înscăunat Victor Viorel Ponta prim ministru: trebuia și economia să crească din pix, să aibă și el cu ce se lăuda pe la televiziuni. Numai că vorbăria, ca vorbăria, dar sentimentul subiectiv al sărăcirii nu poate fi modificat din pix.

Revăzând date pe subiect din arhivă, am dat peste ce scriam mai an despre Blănculescu, cel care îl învață pe Ponta cum să se joace din pix cu datele economice: Parcă-l revăd pe Ionel Blănculescu cum ne explica pe la televiziuni despre cum creșterea PIB se va vedea în încasările bugetare din viitor. Apoi, când încasările n-au mai venit, cum tuna și fulgera împotriva “evazioniștilor”. (…) Întotdeauna a dat bine la populație când guvernarea se „luptă” cu niște ipotetici dușmani și nu cu incompetența, nepotismul și lipsa de idei.

Cu alți ochi citim azi acțiunile ANAF împotriva babelor evazioniste din piețe, nu?

Există un indicator statistic care nu poate fi mânărit: salariul și ce poate face românul într-o lună din el. Ori, în cifre seci, ni se dezvăluie realitatea teleguvernărilor Ponta: În trei ani de tele-guvernare, românii au ajuns sclavii facturilor și impozitelor. Tot ceea ce se câștigă se cheltuiește pe facturi, pe mâncare și pe impozite. Cheltuielile pentru consum din salariu sunt de peste 72%, din care 39,1% reprezintă cheltuieli cu apa, energia electrică și termică, gaze naturale, combustibili – adică cheltuieli de întreținere a locuinței, restul fiind taxe și impozite. Anul trecut, cheltuielile de întreținere reprezentau 20,5%.

Creșterea facturilor într-un an s-a făcut din cauza faptului că Victor Viorel Ponta are de plătit propriile sale facturi către clientela sa politică. Așa că mai ușor cu scăderea TVA la alimente pe scări! După ce-și plătesc facturile umflate la întreținere, taxele și impozitele, de 28% rămași din salariu, românii ar putea să meargă să consume un suc pe la vreun local de noapte din Dubai.

Așa că să ne pregătim de o nouă Sărbătoare de Paște pe datorie. Pentru că sunt mulți români care, pentru a se ajunge de la un salariu la altul, apelează la Casele de Ajutor reciproc.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare