HomeStiriDefiniția cuvântului „penibil” din DEX, înlocuită cu o poză...

Definiția cuvântului „penibil” din DEX, înlocuită cu o poză cu Radu Mazăre

Conducătorii Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din subordinea Academiei Române, sub egida căreia este editat Dicționarul explicativ al limbii române, au luat o decizie fără precedent: vor înlocui definiția unui cuvânt din dicționar cu o poză sugestivă.

Cuvântul pe care li s-a pus pata lingviștilor este „penibil”, cel a cărui definiție (care provoacă o impresie neplăcută, supărătoare; greu de suportat, apăsător, jenant) este considerată atât nesatisfăcătoare, cât și greu de explicat copiilor mici. Se pare că momentul definitoriu care a condus la luarea acestei decizii a fost prestația lui Radu Mazăre, peștele primarul Constanței, la emisiunea Happy Hour de la Pro TV de ieri, văzută de fiul uneia dintre lingvistele Institutului. Aceasta ne-a povestit cum copilul ei a întrebat-o „ce este aceasta?”, iar singurul ei răspuns nu a putut fi altul în afară de „e PENIBIL, mamă”.

Dacă proiectul va avea succes, lingviștii au anunțat că-și doresc extinderea acestei strategii și către alte cuvinte, primele avute în vedere fiind „plagiat”, „demisie” sau „somn”.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare