HomeInterviuAdriana Săftoiu: „O posibilă guvernare USL va fi ca...

Adriana Săftoiu: „O posibilă guvernare USL va fi ca turnesolul: culorile se vor separa rapid!”

Una dintre puţinele voci din politica românească având calitatea rarisimă de a fi feminine fără a fi şi stridente, Adriana Săftoiu nu pare dispusă să renunţe la principiile ei. Pentru conducerea liberală, ea rămâne un etern „Gică Contra”, dar pentru liberalii autentici un reper moral într-un mediu care colcăie de imoralitate.

Reporter: Devine politica românească mai dificilă pentru femei, acum că Gigi a devenit membru activ PNL?

Adriana Săftoiu: Nicidecum. Nu e singurul „bărbat” care se luptă cu femeile. E doar mai „natural”, mai puţin cosmetizat. E o ligă cu mulţi membri care se regăsesc în acest mod de a gândi. Ceilalţi sunt doar mai atenţi la exprimare, dar asta nu înseamnă că nu se simt „răzbunaţi” de ieşirile lui Becali. Altfel, ar fi trebuit să-i auziţi protestând!

Rep.: Cum considerați campania electorală actuală, în comparație cu altele?

A.S.: Diferenţele nu sunt prea mari, deoarece principalii lideri sunt aceiaşi ca şi în alegerile anterioare şi tot ei dau tonul. Acelaşi blat, acelaşi non-combat, acelaşi vot negativ, aceleaşi sacoşe, aceleaşi chipuri, iar dacă e ceva nou, oricum, nu contează – în favoarea USL acţionează dispreţul împotriva PDL şi Băsescu, aşa că vor intra persoane care nu au notorietate nici pe strada lor, în vreme ce la ARD cei puţini care vor câştiga un loc şi-au negociat colegiile şi au căutat să se aciueze pe lângă primarii care mai au chef să lupte pentru candidaţii acestei construcţii politice. Aceleaşi formule, aceleaşi metehne. Mi se părea mult mai onorabil şi cu adevărat demn ca liderii PDL să intre în bătăliile adevărate sau cei de la USL să îşi caute adversarii pe care spuneau că vor să-i trimită în şomaj. Ce se întâmplă în Bucureşti e simptomatic pentru toate partidele.

Rep.: Veți sancţiona ieșirile lui Gigi? Credeți că prezența lui în Parlament e un câștig?

A.S.: Domnul Becali spune că vrea să schimbe imaginea Parlamentului. Cred însă că se va integra perfect! Doar va mai adăuga nişte tuşe.

Rep.: Sunteți de acord cu noua propunere privind suspendarea lui Băsescu după alegerile din iarnă?

A.S.: Adică Băsescu nu se bucură de prezumţia de nevinovăţie? Ca să fie suspendat va trebui să încalce Constituţia, ceea ce e valabil pentru orice preşedinte. Să tot vorbeşti de suspendare pare a fi un sindrom de stres posttraumatic.

Rep.: Cum o să arate România cu Ponta premier și Crin Președinte?

A.S.: Nu ştiu cum va arăta, dar ştiu la ce să nu mă aştept. Că va curge lapte şi miere. De altfel, nu mi s-a părut, în interimatul prezidenţiabil, că domnul Antonescu l-ar fi menajat pe domnul Ponta. Vocea lui aducea cu tonul pe care îl folosea pe vremuri domnul Băsescu la adresa domnului Tăriceanu – că de domnul Boc nu poate fi vorba. Dacă mai dura puţin, lista reproşurilor devenea ceva mai lungă. O posibilă guvernare va fi ca turnesolul. Repede se vor separa culorile!

Rep.: Ce se-ntâmplă dacă vin la conducere cei de la PDL?

A.S.: Un scenariu foarte puţin plauzibil. USL va face peste 50%. Dar PDL-ului nu-i strică opoziţia. Chiar deloc. În România, ieşirea de la putere – că nu suntem în Anglia unde opoziţia e „his Majesty’s opposition” – e o formă de penitenţă, iar PDL o merită din plin. Nu pentru măsurile de austeritate, ci pentru aroganţa manifestată prin atitudine, decizii, mesaje.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare