HomeInterviuCherecheș: „USL e un triunghi amoros: un mascul alfa,...

Cherecheș: „USL e un triunghi amoros: un mascul alfa, o nevastă disperată şi unul care există doar în cărţi!”

Exclus din PNL în cea mai bună tradiţie bolşevică, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spune că, deşi nu mai este liberal „cu carnet”, rămâne liberal prin convingeri şi devotat singurilor oameni a căror opinie contează cu adevărat pentru el: băimărenii.

 

Reporter: V-au dat afară din Partid în „contumacie”, fără măcar să vă arate acuzaţiile. Păi ăsta e liberalism sau comunism?

Cătălin Cherecheș: Nici una, nici alta sau poate puţin din amândouă. A fost o repetiţie de fapt. Este a doua oară când sunt exclus din PNL. Şi atunci, şi acum, am fost exclus pentru că eu am ideile şi convingerile mele, dorinţa de a alege bine pentru comunitatea pe care o reprezint, indiferent de sacrificii. Sunt un primar mai degrabă independent şi în niciun caz obedient politic. La câteva luni după prima excludere, Crin Antonescu mă rechema în partid să candidez din partea liberalilor. Şi am onorat cu scorul obţinut, încercând să stabilizez şi formaţiunea la nivel local. Cu toate că am fost membru simpatizant al PNL, angajamentul meu a fost mereu strict faţă de băimăreni. În rest, politica este pe planul secund. Nu consider că implicarea în politică garantează succesul în administraţie. În ultimii doi ani, am reuşit să fac mai multe pentru Baia Mare decât s-a realizat înaintea mea în 20 de ani. Asta ţine de gestionarea corectă a bugetului, de proiectele de dezvoltare gândite minuţios şi puse în practică sub atentă monitorizare.

 

Rep: De ce i s-a pus pata lui Crin pe dvs.? E invidios pe ăia care se trezesc mai devreme şi muncesc mai mult?

C.C.: Nu ştiu la ce oră se trezeşte Domnia Sa, nici cât de mult sau puţin munceşte. Ştiu doar că nouă, băimărenilor, ardelenilor în general, ne place să muncim mai mult şi să vorbim mai puţin. Sau să vorbim, dar după ce ne-am realizat planurile. În caz că vă interesează, eu sunt primul care intră în fiecare dimineaţă în primărie şi de obicei, ultimul care pleacă. În rest, urmăresc îndeaproape fiecare lucrare de reabilitare şi modernizare a infrastructurii din Baia Mare, capitol la care în ultimii doi ani s-a lucrat intens. Urmăresc toate proiectele, sunt în permanent dialog cu toţi cei care lucrează în folosul cetăţenilor, dar mai ales cu comunitatea. Gândesc în permanenţă noi modalităţi de a dezvolta Baia Mare. După câteva ore de muncă de birou, zilnic am şi muncă de teren. Caut probleme, propun soluţii, le rezolvăm rând pe rând pe toate, în timp ce pregătim relansarea economică a oraşului nostru, prin atragerea investitorilor, din dorinţa de a canaliza şi bani spre comunitate, dar mai ales de a crea noi locuri de muncă. Uneori, mi-ar plăcea să am la dispoziţie 48 de ore într-o singură zi, atât de multe sunt de făcut. Dar mie îmi face plăcere. Lucrez cu drag pentru băimăreni, pentru oraşul meu, în care m-am născut, am crescut şi unde am ales să rămân.

 
Rep: Credeţi că excluderea din partid a fost cauzată de popularitatea dvs. de-a dreptul „deranjantă” pentru clica instalată la vârful PNL?

C.C.: Nu. Dar dacă despre popularitate vorbim, logic ar fi fost ca tocmai din acest considerent să mă fi păstrat aproape. Cei care au intenţia de a participa într-o competiţie de orice fel au nevoie în jurul lor de lideri, chiar dacă incomozi, dar care sunt bine văzuţi de majoritate. În cazul de faţă, cred că se merge pe varianta „astăzi să am lăudători, că mâine vedem ce va fi”. Un adevărat lider se gândeşte mai puţin la ziua de azi şi îşi pregăteşte strategic paşii din timp, pe termen mediu şi lung. Dar mai sunt şi cei care se gândesc doar la ziua de azi. Cu siguranţă, aceştia nu vor fi câştigătorii zilei de mâine. Această descriere reprezintă părerea mea generală şi orice asemănare cu personaje reale sau actuale este pur întâmplătoare.

 
Rep: Încotro veţi merge, după ce aţi fost epurat din PNL în cel mai pur stil stalinist? Vă simţiţi atras de vreun partid deja existent sau şi dvs., ca om de dreapta, o aşteptaţi pe „Albă-ca-Zăpada”?

C.C.: Îmi voi continua drumul, singurul drum pe care am mers şi până acum, în care îi am alături pe băimăreni. Nu sunt atras de partide, în general, chiar dacă politica îmi place. Din păcate, în România mulţi fac, dar prea puţini ştiu politică. Eu sunt, în primul rând, un om cu coloană vertebrală, un om care stă drept în faţa tuturor. Apoi, sunt deschis spre a colabora cu toţi cei care doresc să mă ajute în dezvoltarea municipiului Baia Mare, cu toţi cei care înţeleg proiectele mele pentru comunitatea băimăreană şi doresc să mă ajute să le transpun în realitate. Şi asta, indiferent de apartenenţa lor politică. Băimărenii şi Baia Mare, în general, nu au nimic de pierdut din cauza faptului că primarul lor nu este membru de partid. Chiar dacă unii sau alţii au interesul de a lăsa să se înţeleagă că, fără partid, un primar nu poate face nimic. Cât se poate de greşit. În ultimii 20 de ani, banii veniţi via Guvern au fost extrem de puţini, aproape nu au fost deloc, aşa că nu am nici cea mai mică emoţie că nu vom reuşi să facem tot ce ne propunem ca administraţie publică locală. Eu am fost ales primarul municipiului în perioadă de criză şi cu toate acestea am făcut mai multe în ultimii doi ani, decât s-a realizat în perioada anterioară, când nu existau atâtea probleme de ordin economic şi social în România. Şi cu asta cred că am spus tot.

 

Rep: În ultima vreme au apărut tensiuni la vârf în USL. E începutul sfârşitului sau doar dragoste cu năbădăi?

C.C.: Într-o relaţie de convenienţă ar trebui ca ambii parteneri să aibă de câştigat. De obicei însă, unul are mereu de pierdut. Cred că USL este o construcţie politică puternică, ce va rezista exact cât va fi nevoie. Ca în orice „relaţie” însă, sunt momente frumoase, dar şi mai puţin plăcute. Trebuie maturitate în primul rând, dar şi fidelitate pentru a asigura succesul comuniunii. În cazul de faţă vorbim despre un triunghi „amoros”, în care unul este masculul alfa, altul joacă rolul nevestei disperate, iar al treilea există doar în cărţi. Eu îmi doresc să câştige în această ecuaţie românii. Indiferent cine câştigă sau pierde din punct de vedere politic. Important este să nu omitem cetăţenii şi nevoile lor. Este un moment de cotitură pentru România, după peste 20 de ani în care doar teoretic ne-am emancipat, dar practic avem nevoie urgentă de turarea motoarelor care să relanseze economia, industria, să garanteze noi locuri de muncă, condiţii decente de trai, dezvoltare pe toate palierele. Şi cred că, pentru a obţine toate acestea, trebuie să avem un mariaj comun, indiferent de zona politică, în care să înţelegem cu toţii că problemele se pot rezolva ÎMPREUNĂ şi nu separat.

 
Rep: Aţi fost ales primar cu peste 85% din voturi, cel mai mare scor electoral înregistrat în ultimii ani în România. Înţeleg că vă iubesc băimărencele, că sunteţi bărbat chipeş, dar şi băimărenii?

C.C.: Am fost reales la alegerile din 10 iunie 2012 cu 86,3% din voturile liber exprimate ale băimărenilor, cu cea mai mare prezenţă la vot în municipiul Baia Mare din ultimii 20 de ani. A fost cel mai mare procentaj obţinut la categoria municipii-reşedinţă de judeţ. Mi-au acordat votul atât băimărencele, cât şi băimărenii. Şi tinerii, şi seniorii. Nu este vorba despre un cult al personalităţii în cazul meu, oamenii nu mă iubesc pe mine pentru frumuseţea fizică, ci pentru sufletul meu. Apreciază iubirea mea faţă de comunitatea, faţă de oraşul nostru. Şi-au dat seama că intenţiile mele sunt oneste, proiectele şi planurile mele realiste şi viabile, dar mai ales, rând pe rând, puse în practică. Am un parteneriat cu băimărenii, care se bazează pe respect reciproc, iubire faţă de municipiul Baia Mare şi dorinţa comună de a mişca toate rotiţele care în ultimii ani au ruginit din cauza inactivităţii. Vorbim aici de valori şi dorinţe comune, de multă muncă, de o permanentă colaborare. Cătălin Cherecheş nu este primarul care face ce vrea şi cum vrea. Cătălin Cherecheş este primarul care ţine cont de nevoile băimărenilor, se consultă cu ei şi împreună punem în practică fiecare proiecte, fiecare investiţie.

 

Rep: De ce Baia Mare arată ca-n Occident, iar Bucureştiul ca după bombardament? Nu trăiesc şi aici tot oameni? Sau aveţi un secret al reuşitei, poate i-l spuneţi şi lui Oprescu!     

C.C.: Îmi doresc ca municipiul Baia Mare să devină în următorii ani cel mai curat, cel mai frumos şi cel mai verde oraş din România. Nu comentez situaţia din alte oraşe. În ceea ce îl priveşte pe domnul Sorin Oprescu, am un deosebit respect faţă de Domnia Sa şi am convingerea că intenţiile sale sunt cât se poate de pozitive. Ca primar, mă raportez strict la Baia Mare, la nevoile pe care le avem şi la ce avem de făcut pentru a aduce oraşul nostru la nivelul dorit. Nu mă hrănesc din lipsurile şi problemele altor comunităţi. Mi-aş dori ca toţi românii să fie reprezentaţi la toate nivelurile de oameni corecţi şi coerenţi, cu viziune şi soluţii, cu proiecte şi puterea de a le transforma în realitate.

 

Rep: Sunteţi rasist, cum zic unii, sau doar vreţi să-i învăţaţi pe minoritari şi majoritari deopotrivă să pună osu’ la treabă?

C.C.: Sunt corect în primul rând, astfel că de aici pornim discuţia. Şi nu discriminez, tocmai de aceea îmi doresc ca toţi băimărenii să aibă beneficii şi drepturi egale, dar şi responsabilităţi. Trebuie să asigurăm un echilibru în toate, doar astfel vom putea obţine stabilitatea dorită. Trebuie să şi primim cu toţii, dar trebuie să şi oferim. Eu mă raportez la băimăreni ca la o comunitate diversă, multiculturală, unde cu toţii putem contribui la bunul mers al urbei. Vreau să avem cu toţii, indiferent că suntem români, maghiari, romi sau de altă etnie, drepturi egale. Dar şi la capitolul obligaţii am pretenţia să fim egali. Îmi doresc un oraş curat, unde legile se respectă, regulile de civilizaţie şi de convieţuire, la fel. Şi acţionez după acest principiu, indiferent dacă încurc socotelile vreunei organizaţii neguvernamentale sau ale altora, conduşi de interese personale şi nu de dorinţa binelui comun.

 

Rep: Acum, că aţi fost debarcat din USL, vă temeţi că va opri guvernul Ponta robinetul cu bani pentru Baia Mare?

C.C.: Ştiţi cumva dumneavoastră să existe un robinet cu bani? Dacă da, să le transmiteţi sursa şi guvernanţilor, vă rog. Deocamdată, s-a cam ajuns la fundul sacului. Oricum, Baia Mare nu a beneficiat niciodată de bani sau dacă au fost, nu au ajuns nici pentru asfaltarea unei alei dintre două blocuri. Municipiul Baia Mare are suficiente fonduri, atât proprii, cât şi europene, astfel încât să realizăm tot ce avem în plan. Cum v-am mai spus, important este să ştii să gestionezi corect banii, nu neapărat suma de care dispui. Cu bani puţini se pot face multe, la fel cum cu mulţi bani unii nu reuşesc să realizeze nimic. Am încredere în Guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta că va şti să gestioneze corect resursele existente, că se vor găsi soluţii pentru redresarea economică. În rest, noi, în Baia Mare, suntem bine. Avem suficiente proiecte în derulare, de doi ani suntem în permanent şantier şi încet, dar sigur, punem la punct oraşul.

 

Rep: Pe cine pariaţi la prezidenţialele de la anul? Ne-a blestemat Ceauşescu s-avem ca preşedinte tot unul cu „-escu” în coadă?

C.C.: Nu pariez în general. Sunt un om căruia nu îi plac surprizele, chiar dacă îmi place să risc în unele cazuri. Am calculele mele, o concepţie personală asupra valorilor şi calităţilor pe care trebuie să le aibă un preşedinte. De un blestem nu cred că putem vorbi, iar după 23 de ani de democraţie nu cred că e cazul să tot aducem vorba de comunism. Poate ar fi momentul să dăm uitării, măcar pentru o perioadă, ce a fost în trecut şi să ne canalizăm energia asupra ce avem de făcut în prezent pentru a asigura stabilitate. Apoi să ne gândim şi la ce avem de făcut pentru a asigura un viitor demn şi decent românilor. Alegerea stă în mâinile noastre, a cetăţenilor acestei ţări. Trebuie să fim însă conştienţi că un preşedinte nu poate face minuni. Consider că avem nevoie în primul rând de o guvernare corectă. Şi neapărat de o colaborare între Preşedinte şi Guvern. Chiar dacă există păreri contradictorii, cred că acestea trebuie rezolvate în spatele uşilor închise şi nu în public.

 

Rep: Mulţi vă percep ca pe un posibil „Kennedy al României”: sunteţi tânăr, inteligent, de familie bună, aveţi charismă. Eu dac-aş avea calităţile astea şi m-ar mai şi vota 86% dintre concitadini, zău de n-aş candida la preşedinţie. Dvs. n-aveţi de gând?

C.C.: Caracterizarea dumneavoastră mă onorează. Dar deocamdată eu am de dus la bun sfârşit tot ce mi-am propus să fac pentru oraşul meu, pentru municipiul Baia Mare. După ce îmi voi finaliza toate proiectele, după ce voi reuşi să le asigur băimărenilor un trai mai sigur şi un oraş într-adevăr european, atunci vom putea vorbi despre ce urmează. Fiecare dintre noi poate ajunge orice îşi doreşte. Nu este exclus nimic. Dar deocamdată am o misiune de terminat în Baia Mare. După ce dezvolt oraşul şi voi considera că nu mai e nimic de făcut, mă voi hotărî ce voi face în continuare.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare