HomeInterviuCristian Bodea, senator PNL: „Dacă cei din PSD vor...

Cristian Bodea, senator PNL: „Dacă cei din PSD vor scoate iar morţii la vot, le urez să aibă chiftele suficiente de aruncat după gratii!“

Despre senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea nu putem spune decât că e atât de rău de gură încât ar fi visul oricărui partid de Opoziţie. Din păcate pentru Opoziţie însă, el face parte din arcul guvernamental, lucru care nu-l împiedică să critice puterea ori de câte ori aceasta calcă pe bec.

 

Reporter: Aţi părăsit presa pentru politică. Cine mai rămâne să păzească democraţia dacă toţi jurnaliştii pleacă în Parlament?

Cristian Bodea: Asta a fost demult, pe când scriam în presa locală din Bihor. Dar totuşi trebuie să lupţi şi de aici, din tabăra politică. De altfel, şi presa face politică, fiecare dintre noi facem politică pe unde suntem. Ideea e că trebuie să vină cineva şi cu altă viziune asupra politicii…

Vă autointitulaţi, pe blog, „bad dog“. Vă mulţumiţi doar să lătraţi la cetăţenii de la guvernare sau, la nevoie, îi şi muşcaţi?

Îi şi muşc, tocmai de asta am şi deranjat, că am tot muşcat, dar eu de lătrat latru doar pe probleme concrete. Nu se poate spune că eu doar critic aşa, să mă aflu în treabă. Critic la obiect, pe acele direcţii unde lucrurile nu se fac cum ar trebui să se facă.

Deci dvs. muşcaţi din convingere. Există însă politicieni care muşcă la ordin?

Cu siguranţă! Şi chiar şi din USL!

Sunteţi unul dintre puţinii parlamentari care mai face opoziţie Guvernului. Când e zi de leafă nu vin parlamentarii PDL să cotizeze la dvs., fiindcă le faceţi şi lor treaba?

Ce să spun… din păcate nu. Şi, dacă tot nu vin cu leafa, măcar ar trebui să vină să le dau lecţii de cum se face opoziţie, pentru că la ora actuală nu există opoziţie în România. Cei care sunt în Opoziţie există în politică datorită lui Băsescu, indiferent că ei sunt acum la PDL, la PMP sau mai ştiu eu în ce alte partide… Fără Băsescu, ei nu există, ce-ar putea spune ei? Băsescu i-a adus la putere şi ei au profitat, dar acum i-a cam lăsat singuri. Dacă nu vorbeşte el, nici ei n-au ce să vorbească.

Aţi primit vreo ofertă de a trece la alt partid?

Cei din Opoziţie, când a fost vorba să mă excludă din PNL domnul Chiţoiu mi-au transmis că mă aşteaptă la ei. Dar eu nu vreau să trec nicăieri.

Fiindcă veni vorba de dl Chiţoiu: ştiu că l-aţi invitat la o plimbare prin România reală, că era cam palid de atâta stat în birou pe banii statului. A acceptat invitaţia?

Nu, n-am mai avut nicio discuţie după aceea. Oricum, de stat s-ar putea să mai stea, văd că domnul Ponta nu vrea să se despartă de dumnealui, a fost foarte mulţumit de cât de fidel i-a fost…

USL a venit la putere acuzând dictatura lui Băsescu. Tot uitându-ne în curtea Cotrocenilor, nu cumva riscăm să nu mai vedem cum se instaurează dictatura lui Ponta?

Eu asta tot spun de un an: că domnul Ponta în loc să se ocupe de stoparea evaziunii, de încurajarea investitorilor locali, de stimularea economiei, e preocupat de ce face domnul Băsescu, de ce face doamna Udrea. Asta n-am înţeles: dumnealui ori vrea să fie premier, ori vrea să fie preşedinte? Să se hotărască odată: fie se ocupă de evaziune, fie se ocupă de duelurile prezidenţiale!

De ce l-aţi comparat pe Ponta cu Putin, când Putin habar nu are de baschet?

Da’ ce, Ponta are habar de judo? Nu, eu mă refeream la tentaţiile autoritariste, la dorinţa de a controla totul…

Aţi spus despre parlamentarii USL că sunt „nişte vite care votează“. Păi vitele care votează nu erau altele?

N-am spus că noi, parlamentarii USL, am fi nişte vite care votează, ci că suntem trataţi ca nişte vite care votează. Pentru că guvernul ne cere să votăm fără ca măcar să facă efortul de a ne informa asupra a ceea ce votăm sau a fi consultaţi cu privire la deciziile luate. Noi reprezentăm nişte cetăţeni care ne-au votat şi cu care avem contact permanent, spre deosebire de miniştri, care au fost numiţi în funcţii. Cei din guvern ar trebui să vadă dacă legile pe care le gândesc au sau nu au acoperire în teritoriu. Nu, nouă ni se spune, pur şi simplu, „trebuie să le votaţi, pentru că aşa vrea Partidul“. Partid care este reprezentat de câţiva lideri, de prin ministere.

Anul trecut, aţi fost la un pas de a fi exclus din PNL, din cauza criticilor la adresa PSD. Acum, când s-a schimbat calimera, cum sunteţi privit în partid?

Cine ştie? După declaraţiile pe care le-am făcut în ultimele zile poate că scenariul se va repeta. Dar colegii cu care am discutat, din Parlament, gândesc cam la fel ca mine, că nu vor să se exprime e partea a doua… Poate conducerea are alte planuri, dar nu trebuie să uităm că noi totuşi reprezentăm nişte oameni care ne-au ales şi deci trebuie să reprezentăm şi interesele lor.

Iese PNL de la guvernare, lăsând bugetul pe mâinile baronilor PSD? Eu lui Dragnea nu i-aş da să-mi ţină nici rând la coadă, darămite să-i încredinţez portofelul…

Bugetul oricum e pe mâinile celor de la PSD: domnul Voinea îl face, domnul Dragnea îl împarte. Crin Antonescu a spus clar că noi vrem să intrăm la guvernare, ceea ce înseamnă, în traducere, că noi de fapt n-am fost la guvernare anul trecut, din cauza unor oameni care nu ne-au reprezentat până la capăt. Nu cred că PSD ar mai dori să guverneze cu noi în condiţiile în care noi am pune ministru pe un Klaus Johannis care nu i-ar accepta lui Ponta ordonanţe de urgenţă date pe furiş sau măsuri socialiste luate peste noapte cu anumite interese electorale. Lor nu le convine aşa ceva şi de aceea au şi plusat cu Daniel Constantin vicepremier, când puteau foarte bine să spună: hai să împărţim atribuţiile între Oprea şi Johannis şi acum discuţia era încheiată. Or, ei acum plusează pentru a ne forţa mâna şi a ne obliga să ieşim de la guvernare.

Credeţi că PNL, cu actuala conducere, poate unifica forţele de dreapta sau e nevoie de altă construcţie politică?

Nu cred că e nevoie să unificăm forţele de dreapta. Ideea asta cu consensul, cu partide-mamut nu e sănătoasă pentru România. Vedeţi că suntem la 70% din voturi două partide (pentru că celelalte două, PC şi UNPR, nu contează în ecuaţie, sunt doar sateliţi pentru cules parlamentari împrăştiaţi) şi imediat cei care sunt la guvern au anumite tendinţe. Ori cel mai bine, cel puţin în conceptul european, care-i diferit de ce se întâmplă în America, este să existe 3-4 partide, fiecare la 20-25%, nu doar două partide-mamut. Şi PDL a fost un asemenea partid-mamut, şi ei s-au crezut veşnici la putere, au crezut că nu-i va învinge nimeni, niciodată. Păcatul ăsta îl are acum PSD. Mai bine pentru România şi pentru spaţiul românesc, unde şpaga e înrădăcinată, iar demisia de onoare nu are niciun sens pentru unii politicieni, e mai bine să fie partide mai multe şi mai mici. Să rămână PSD singurul mare partid de stânga, căci staţi liniştiţi, se va micşora şi el!

Ăsta e şi motivul pentru care Ponta vrea impozit progresiv, să vă determine să plecaţi din guvern?

Am înţeles că proiectul impozitului progresiv ar veni de la Ministerul de Finanţe, unde teoretic e încă domnul Chiţoiu titular, deşi şi noul titularizat, domnul Eugen Nicolăescu, şi l-a asumat. Proiectul apare în programul de guvernare, dar întrebarea mea e de unde va lua guvernul, care se zbate şi nu vrea să renunţe la acciza pe carburanţi, bani ca să compenseze minusul de impozit, de 8% şi 12%, fiindcă se va crea un deficit. Mi se par nişte măsuri nu ilogice, ci anti-logice, dacă n-or fi cumva praf în ochi…

Dacă şi Ponta, şi Antonescu candidează, cine iese preşedinte? Nu uitaţi că există o veche vorbă românească: „viii cu viii, morţii cu… voturile“.

Nu ştiu dacă cineva de la PSD o să mai îndrăznească să scoată morţii la vot, în condiţiile în care DNA-ul e cu ochii pe fraudele electorale. Iar dacă totuşi cei din PSD o să se rişte să-i aducă pe morţi la urne, le urez să fie sănătoşi şi să aibă chiftele destule ca de aruncat printre gratii!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare