HomeInterviuMonica Macovei: „Motivul pentru care 60% dintre români n-au...

Monica Macovei: „Motivul pentru care 60% dintre români n-au votat e că partidele au toate aceleaşi practici şi metehne!”

Pentru vuvuzeii lui Felix, e „procuroare ceauşistă”. Pentru cei care încă mai cred în valorile autentice ale dreptei, e un exemplu de verticalitate într-o ţară unde opinia generală e că, dacă eşti femeie, ca să reuşeşti în politică trebuie să stai mai mult la orizontală…Oricum ar fi privită, Monica Macovei rămâne ceea ce este: un om cu opinii tranşante, pe care nu ezită să şi le expună.

 

Reporter: Alegerile au fost un dezastru pentru dreapta. De ce n-a funcţionat ARD? A ars, cumva, etapele?

Monica Macovei: ARD a început în forță, dar a pierdut viteză pe drum. Vehiculul ARD nu a fost proiectat din timp, au urcat tot felul de personaje în el care ba i-au înțepat roțile, ba le-au făcut cu mâna adversarilor politici în loc să le taie calea. O alianță a dreptei este în continuare necesară, întrucât nu ideea apariției ARD a eșuat, ci modul în care s-a pregătit și a luptat în aceste alegeri!

Rep: Până la urmă, în PDL s-a stabilit cine-i vinovat? Sau avem o nouă crimă perfectă, gen Elodia?

M.M.: Am auzit că vinovați am fi eu și Comisia de etică, Cristi Preda, Sever Voinescu ori Emil Boc. Cel puțin, așa mi-au spus unii colegi din PDL. O astfel de abordare nu face bine partidului, căci așa nu vom ajunge la adevăratele cauze ale rezultatului slab de la alegeri. Și nu va fi nici responsabilitate. După alegerile locale, toți membrii Biroului Permanent Național au demisionat printr-o decizie comună. Și acum BPN-ul rezultat în urma alegerilor din 2011 ar fi trebuit să demisioneze.

Rep: Dacă nici în mai nu se schimbă nimic în partid, aveţi de gând să vă despărţiţi destinele de PDL?

M.M.: Până în mai este cale lungă. Nu am răspuns niciodată unor supoziţii.

Rep: Cum vedeţi reconstrucţia dreptei? Care va fi pivotul central al reconstrucţiei: PDL, Forţa Civică, Noua Republică sau altă grupare?

M.M.: Dreapta trebuie construită de oameni care cred în valorile dreptei: libertatea pe care ne-am dorit-o în decembrie 1989, legea mai presus de orice, competiție reală, liberă inițiativă, onestitate, să fim și să ne purtăm ca o națiune. Degeaba te cheamă partidul X sau Y dacă nu promovezi astfel de valori sau dacă propui măsuri de stânga. În centrul reconstrucției dreptei văd oameni onești și credibili, cu idei și energie, care să nu renunțe la ideile lor.

Rep: De ce n-a mai apărut Albă-ca-Zăpada? Poate din cauză că în România până şi zăpada e murdară?

M.M.: Puneţi această întrebare celor care au povestit despre Albă-ca-Zăpada! Eu vă spun doar că zăpada este curată când se aşterne prima dată. Apoi se murdăreşte, când o calcă cineva în picioare. Dar din fericire va ninge iar!

Rep: Aproape 60% dintre români n-au votat. Cum îi veţi convinge ca data viitoare să vină şi să voteze dreapta?

M.M.: Făcând misionariat și explicând oamenilor care sunt valorile dreptei, care au stat și la baza creării națiunii române, acțiunile concrete pe care vrem să le facem și efectele asupra bunăstării și vieții lor. Un motiv pentru care 60% dintre români n-au fost la vot este că nu se mai disting clar partidele între ele, și mă refer la partidele mari; au cam aceleași practici și metehne. Am fost în campanie alături de candidați ARD din Cluj, am mers pe străzi și am vorbit cu oamenii. Și am simțit că unii sunt dezamăgiți, se simt păcăliți de toate partidele, observă mult mai atent diferența între ceea ce zici, ca om politic, și ceea ce faci. Cred că soluția este una singură: să vii cu măsuri concrete, cu proiecte clare, cu oameni corecți, care se bat pentru aceste idei, nu fac înțelegeri, blaturi cu adversari, și să le spui onest: eu asta vreau să fac și nu mă voi abate de la drumul meu, indiferent cât de greu va fi. Știu din proprie experiență. Din 2005 mi-am propus să reformez clasă politică. Este foarte greu, dar nu renunț.

Rep: Ce părere aveţi: coabitarea, stipulată, se pare, prin contract, între Băsescu şi Ponta va fi un fel de „dragoste cu năbădăi”?

M.M.: Funcționarea statului de drept, adică respectarea și aplicarea legii, și coabitarea instituțiilor statului sunt în interes național. Aici nu este vorba de „dragoste cu năbădăi”, ci trebuie să fie vorba de responsabilitate și cât de mult vrei binele pentru țara ta. Guvernul Ponta 1, ajutat de Antonescu și Voiculescu, ne-a demonstrat luni de zile că nu lucrează pentru binele țării. Acum câteva zile, Comisia de la Veneția – care urmărește respectarea principiilor democrației – a publicat raportul despre evenimentele din vara trecută din România și confirmă că a fost un puci, un atac la statul de drept. Și acest puci a fost organizat de Ponta, Antonescu, Voiculescu & comp. Ei au acționat împotriva țării; iată deci cine a trădat țara în această vară! Raportul Comisiei de la Veneția spune exact ce am susținut și eu toată vară – că s-au încălcat legile, Constituția, regulile democrației. Răul l-a făcut USL. De aceea, am îndoieli că puciștii vor respecta acum vreun pact, când ei au încălcat Constituția și legile țării. Dar poate vor fi obligați să o facă!

Rep: Mai poate fi Traian Băsescu vasul-amiral al dreptei româneşti sau este, mai degrabă, un lest pentru ea?

M.M.: Preşedintele a avut tot timpul resurse.

Rep: Ponta şi-a încălcat, în ultimele săptămâni, mai toate promisiunile: a vrut alianţă cu UDMR, a mărit impozitele, a tăiat bonurile de masă, a acceptat exploatarea gazelor de şist. Credeţi că va dura mult până ce mămăliga românească îi va exploda în faţă?

M.M.: Am văzut că Ponta și Antonescu aveau și o înțelegere scrisă cu UDMR, încă din septembrie, pentru participarea UDMR la guvernare. Lăsând la o parte părerea mea despre acest pact ținut secret până acum și despre miza campaniei electorale a UDMR, în condițiile dorinței de a participa la guvernare alături de USL, vedem, încă o dată, că Ponta și Antonescu nu respectă nici măcar înțelegerile scrise. În aceste condiții, la ce să ne așteptăm de la ei? Nu vor respecta nici promisiunile făcute în campanie, care au fost gogoși electorale. USL i-a păcălit pe români! A două zi după alegeri, Guvernul Ponta a aprobat mărirea taxelor și impozitelor locale. Au luat voturile și acum întorc spatele oamenilor și își văd de interesele lor și ale clientelei lor politice, pentru care au mărit numărul de miniștri și de ministere, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru mașini, sedii și o birocrație-căpușă pe banii publici.

Rep: În condiţiile în care USL umple aproape trei sferturi din Parlament, credeţi că membrii acestei alianţe şi politicienii, în general, vor mai umple şi puşcăriile?

M.M.: Aşa ar trebui să se întâmple: dacă sunt găsiți vinovați, le vor umple. Politicienii au însă imunitate și mă aștept să abuzeze de ea. Avem exemplul recent al deputatului PSD Ion Stan. Deputații USL au amânat votul pentru ridicarea imunității, iar acum dl Stan este din nou parlamentar, va fi o altă procedură, și tot așa. Încă de când a preluat puterea, în primăvară, USL și-a propus să-și atingă obiectivul de subjugare a justiției. Este motivul pentru care l-au suspendat pe președinte şi pentru care au dus atâtea bătălii murdare. Vor să scape de justiția independentă și imparțială. Fenechiu spunea că vrea să fie ministru cu orice preț, indiferent de minister, adică să beneficieze de imunitate specială; să nu uităm că el este trimis în judecată, are dosar penal și totuşi a vrut să fie ministru!

Rep: Cum vedeţi anul care tocmai a început: îl doboară mogulii pe Băsescu sau Băsescu îi ciuruieşte iar pe moguli?

M.M.: Bătălia cu mogulii nu este numai a lui Traian Basescu, bătălia cu mogulii este a noastră şi noi trebuie să-i „ciuruim”!

 

Publicat în revista AC, Nr. 2 (7 – 13 ianuarie)

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare