HomeInterviuNicolae Robu, primar Timişoara: „Timişorenii nu vor în oraş...

Nicolae Robu, primar Timişoara: „Timişorenii nu vor în oraş palate cu turnuleţe şi nici paranghelii“

 

Faptul că un clan ţigănesc a ajuns să deţină, într-un oraş ca Timişoara, nu mai puţin de 143 de clădiri, printre care şi cel mai mare spital de copii din vestul ţării i-a determinat pe unii să considere că aici legea nu mai e făcută de magistraţi, ci de mafia imobiliară locală. Cum de au renunţat ţiganii la corturi şi s-au îndrăgostit, brusc, de casele românilor, cine se află în spatele acestor „retrocedări cu cântec“ şi ce face Primăria pentru a pune capăt fenomenului am încercat să aflăm discutând cu actualul edil timişorean, domnul Nicolae Robu.

Reporter: În trecut, se spunea că „tot Banatu-i fruncea“. Judecând după clanurile de interlopi cu cefe late care au împânzit zona, mai că-ţi vine să spui că „tot Banatu-i ceafa“. Cum de s-a ajuns aici?

Nicolae Robu: Ei, asta ar fi o exagerare, nu s-a întâmplat în Banat nimic în plus faţă de ce s-a întâmplat în atâtea alte părţi în toată ţara, numai că acum a ajuns la mediatizat Banatul, ca urmare a luptei pe care am declanşat-o pentru a repara ce se mai poate repara din tot ce s-a întâmplat timp de 24 de ani fără să-i pese nimănui. S-a ajuns aici pentru că a fost perpetuată în mod voit o stare de confuzie la nivelul instituţiilor statului. Spun asta pentru că există un paralelism instituţional, o suprapunere de atribuţii, o nedelimitare clară a ceea ce face fiecare, iar asta lasă loc să nu se facă nimic atunci când ar trebui să se intervină. La concret, cum e şi cu mafia imobiliară, se arată cu degetul spre primărie, primăria arată spre justiţie, pentru că se câştigă în instanţă imobile de către persoane care nu sunt de-adevăratelea proprietari sau moştenitori, se arată către poliţie care nu a făcut vreo anchetă care să ducă la arestarea unor vinovaţi. Şi tot aşa.

Cine-i de vină pentru că un clan interlop s-a făcut stăpân pe un spital, în România anului 2013?

Vă referiţi la Spitalul de copii din Timişoara, care a fost retrocedat prin hotărâre a instanţei cu mulţi ani în urmă, dar acum se produc efectele. De când sunt eu primar, nu s-a retrocedat niciunui clan NIMIC! Toate transferurile de proprietate dubioase din averea colectivă naţională şi / sau locală, spre diverse clanuri ţigăneşti şi neţigăneşti, respectiv spre diverse persoane şi firme private au avut loc înainte ca eu să fi devenit primar. Cred că a existat o „caracatiţă“, cu tentacule în toate instituţiile, la nivel local dar şi central. Din păcate, eu nu o pot dovedi, legea nu îmi dă mie atribuţii, prerogative în acest sens, dar instituţiile statului o pot face, iar eu le stau la dispoziţie, cu toate documentele Primăriei pe masă, dacă vor să cerceteze. De altfel, am şi solicitat, atât prin mass-media, cât şi oficial, în scris, Poliţiei şi Parchetului să cerceteze toate cazurile suspecte şi trebuie ştiut că au şi început unele cercetări. Pentru că m-am documentat foarte mult referitor la acest subiect, pot să vă spun că în primele mandate de după Revoluţie s-a făcut o mare greşeală, li s-au impus nişte taxe judiciare foarte mari celor care urmau să îşi primească înapoi proprietăţile. Ei nu dispuneau de aceste sume şi au vândut de fapt dreptul de proprietate, iar cei care au cumpărat acest drept au mers în instanţă şi au câştigat proprietăţile fluierând. Altfel, proprietarii nu aveau nicio şansă. Să iei proprietatea omului, să te foloseşti de ea cincizeci de ani şi după aceea să îl pui să plătească o jumătate de miliard, un miliard să şi-o ia înapoi. Mulţi nu şi-au permis şi acest lucru l-au speculat mafiile imobiliare din România, pentru că situaţia nu este doar la Timişoara, aşa cum am mai spus. Aici e mediatizată acum pentru că am declanşat eu anchete.

În multe dintre luările dvs. de cuvânt vorbiţi de „clanuri ţigăneşti“. Dacă vă amendează Consiliul pentru Combaterea Discriminării, ca pe primarul Chiricheş, de la Baia-Mare?

Sper să nu mă amendeze, pentru că eu nu folosesc cuvântul „ţigan“ în sens peiorativ, jignitor, ci aşa cum îl folosesc chiar ei înşişi. Dacă vreţi, în această privinţă sunt… tradiţionalist. Dacă mă amendează, plătesc, ce să fac. Vedeţi, avem o fixaţie a aparenţelor, dăm sancţiuni pentru un cuvânt, dar nu reacţionăm la lucruri grave care se petrec.

Clanul Cârpaci nu-şi plăteşte datoriile de sute de mii de lei către Primărie, dar asta nu-l împiedică să acapareze proprietăţi imobiliare de milioane de lei, în Timişoara. Chiar nu se sesizează nimeni?

De când sunt primar, am întreprins toate diligenţele pentru recuperarea a ceea ce s-a înstrăinat incorect, promovând numeroase acţiuni în instanţă, cerând prin mass media şi în scris Poliţiei şi Parchetului să ancheteze tot ce pare dubios, respectiv sprijinind anchetele. De când sunt primar, am preluat în directa mea subordonare Serviciul Juridic şi Primăria începe să câştige în instanţă imobilele retrocedate în natură, în care funcţionează instituţii importante din oraş. Astfel, printr-o sentinţă a Curţii de Apel Timişoara, am reuşit să recâştigăm clădirea în care funcţionează Secţia de Chirurgie a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu“. Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au respins apelul formulat de cea care a revendicat imobilul, dispunând ca această clădire în care funcţionează Secţia de Chirurgie de la Spitalul de Copii să revină în patrimoniul statului român. Sentinţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Recent, Spitalul de Copii a avut conturile blocate la cererea fostului proprietar al clădirii, din cauza unei datorii de 500.000 de lei acumulată în perioada 2007-2010. Am plătit datoria şi vom recupera banii după ce magistraţii vor formula o hotărâre definitivă şi irevocabilă şi vor restitui imobilul Primăriei Timişoara. Este doar un exemplu din multele astfel de probleme cu care ne confruntăm şi pe care le rezolvăm. Este foarte greu, dar e un început.

Aţi declanşat asaltul asupra unei caracatiţe interlope cu tentacule extrem de lungi. Nu vă e teamă c-o să vă calce vreo maşină sau, eu ştiu, vreo căruţă?

Eu am susţinerea unui întreg oraş, a două sute de mii de timişoreni. Îi socotesc doar pe cei de peste 18 ani, deşi, se pare, trecerea cea mai mare o am la copii. Nu cred că vor îndrăzni. Când am preluat mandatul de primar, la câteva zile, un cetăţean m-a sesizat că exista o sentinţă de demolare, nepusă în aplicare de doi ani. Nişte rromi ridicaseră o construcţie pe proprietatea lor, dar intraseră şi pe grădina vecinului cu construcţia, terenul fiind al primăriei. Nu cutezase nimeni să ia măsuri. Am decis rapid că demolăm. Bineînţeles că rromii au aflat. Nu ştiu ce se pregăteau să facă, am înţeles că de obicei făceau scandal şi erau lăsaţi în pace. Mi se spusese că se şi legaseră cu lanţuri de primărie, ziariştii mai vechi distrându-se pariind pe câţi metri de lanţ îi trebuiau acelui rrom, cam corpolent de felul lui. Am anunţat presa, jurnaliştii au ajuns primii acolo, dar veniseră în mare grabă şi liderii rromilor, care, informaţi din ieşirile mele mediatice asupra fermităţii mele, i-au ţinut în casă cuminţi pe proprietari şi au avut grijă ca demolarea să se facă fără niciun fel de tărăboi. Au venit tot un zâmbet spre mine, mi-au spus că ei mă respectă şi m-au asigurat că se supun legii. Şi gata. Ziariştii au fost dezamăgiţi că nu a ieşit scandal, aşa cum se aşteptau. A fost un gest prin care am stabilit clar raporturile. Eu nu mă subordonez niciunei persoane şi niciunui grup, de nicio natură, nu am nicio dependenţă de nimeni.

V-aţi propus să eradicaţi reţeaua mafiotă a imobiliarelor din Timişoara. Dar dacă veţi descoperi că ea cuprinde nu doar interlopi, ci şi politicieni respectabili, poate chiar din USL? Veţi merge până la capăt sau veţi pune batista pe ţambal de dragul „stabilităţii politice“?

Nu poate exista stabilitate politică cu corupţi. E o contradicţie în termeni, un lider politic cumpărat sau şantajabil nu este respectat, iar cetăţenii să ştiţi că nu sunt proşti, cum îi cred unii politicieni. Până la urmă îi taxează pe toţi cei ce fac rău, chiar dacă uneori o fac cu o anumită întârziere, cauzată de prea multa lor bună-cuviinţă. Aşa că orice partid trebuie să fie fericit dacă anchetele îi devoalează pe cei corupţi, că îi scapă astfel de ei. Eu sunt preşedinte al PNL Timiş, eu chiar îi rog pe cei care anchetează să ia măsurile corecte pentru oricine, din orice partid. Dacă pui gunoiul sub covor când mături, până la urmă el tot iese şi, acumulându-se, te sufocă. Fiţi siguri, aşadar, că eu merg până la capăt şi o fac întotdeauna!

De ce le-aţi pus în vedere ţiganilor să dărâme turlele construite pe clădirile din Timişoara şi să renunţe la înmormântările fastuoase? Ştiu mulţi români care şi-ar dori să vadă înmormântări de interlopi în fiecare zi!

Timişoara este un oraş istoric, cu clădiri vechi care îi dau acel farmec de burg medieval. Vrem să păstrăm acest aspect al oraşului, care există de sute de ani. De aceea, eu am vrut să demolez toate turnuleţele, dar sunt în legalitate, nu pot să mă ating de ele, pentru că au fost autorizate. Am vrut atunci să pun taxă de turnuleţ, dar juriştii nu mi-au dat aviz de legalitate. Pot doar să nu mai autorizez aşa ceva şi să pun presiuni în fel şi chip pe ei să refacă aspectul iniţial. Cu taxa de turnuleţ, idee cam trăsnită, recunosc, i-am cam speriat, să ştiţi. Mulţi cred şi acum că această taxă există. Nu ştiu ce şi-ar dori mulţi români, dar timişorenii mei nu vor clădiri cu turnuleţe şi nici paranghelii, cred că aşa se zice, în stradă. Timişorenii au multă decenţă şi eu trebuie să le asigur condiţiile pe care şi le doresc. Le respectăm tradiţiile, nu însă pe toate, la unele va trebui să-i „constrângem“ să renunţe. Oricum, ei trebuie să înţeleagă că nu pot face nimic fără autorizaţie şi că dacă fac, sunt pedepsiţi, respectiv că n-au voie să deranjeze pe nimeni.

De ce credeţi că, după Revoluţie, România a avut atâţia „cârpaci“ şi prea puţini gospodari adevăraţi? Chiar vor românii să se lase conduşi de „cârpaci“?

Din nefericire, după Revoluţie, nu a existat în partide o promovare pe bază de valoare, ci a fost cam de genul „primul venit, primul servit“. Ne trebuie în toate partidele o selecţie riguroasă a oamenilor politici, iar PNL Timiş are, de când sunt eu preşedinte, o astfel de structură de avansare în partid în funcţie de competenţe şi merite. Eu m-am lansat în politică doar de câţiva ani, din 2008. Nu cred că vor românii să fie conduşi de „cârpaci“. Românii au fost puşi în situaţia de a alege răul cel mai mic. Nu au avut şansa de a alege bine.

În Timişoara, acum 24 de ani, izbucnea Revoluţia anti-comunistă. Sunteţi de părere că prin măsurile luate împotriva reţelelor interlope care au ajuns să sufoce România veţi declanşa şi o revoluţie a bunului-simţ?

Sper, în orice caz mă străduiesc, mă străduiesc măcar să fiu un exemplu de „good practice“. Ar fi frumos ca din Timişoara să plece şi revoluţia bunului-simţ. De altfel, noi, liberalii, de multă vreme ne străduim să promovăm o revoluţie a bunului-simţ. Acum, însă, e vremea faptelor, care să dea conţinut conceptelor!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare