HomeInterviuPéter Eckstein-Kovács, UDMR: „Secuii nu vor stat independent.“

Péter Eckstein-Kovács, UDMR: „Secuii nu vor stat independent.“

Péter Eckstein-Kovács este o pasăre rară în politica românească. Un liberal sadea într-un partid de pădurari, el este, de multe ori, vocea rațiunii atunci când ungurii și românii se iau din nou la harță și înjurături chiar și fără pălincă.

 

Reporter: La fel ca bacalaureatul, în fiecare an au loc școlile de vară din Ținutul Secuiesc și apoi scandalul de rigoare în media. Cum se face că nu ne-am plictisit încă de râcâit cadavrul naționalist?

Péter Eckstein-Kovács: Școlile de vară nu sunt o pacoste în sine, fiecare formațiune politică uzează de această posibilitate de comunicare. Că unii îl folosesc în scopuri incorecte, e altă mâncare de pește. Ar fi modalități de contracarare, dar până acum politichia româno/ungurească nu și-a dat silința. Păcat.

 

Cum calificați declarația războinică a lui Vona Gabor de la Jobbik? Ar trebui să schimbăm mai repede MIG-urile noastre vechi cu niște F-16?

Faptul că dl. Vona Gabor este un trouble-maker este indiscutabil. Totuși, suntem în U.E. Avem nevoie de autostrăzi și rețea europeană de căi ferate, nu de MIG-uri sau F-nuștiucâți.

 

Dumneavoastră cunoașteți mai bine culisele politicii de la Budapesta, așa că trebuie să vă întreb: cât de mult contează Jobbik în Ungaria? Nu este Vona Gabor un fel de Vadim Tudor?

Din păcate – sau din fericire – Jobbik nu este identic cu România Mare, nici Vadim cu Vona. Partidul extremist din Ungaria este mai modern, cu abilități de comunicare de ultimă oră. Totuși, sunt în scădere de popularitate. Dacă raționalitatea și bunul simț al maghiarilor vor triumfa, ceea ce sper din suflet, aceștia vor dispărea din politică și viața publică.

 

Gurile rele zic că Vona Gabor a fost mânat de puțin populism elecotral, deoarece de la anul Parlamentul Ungariei va avea doar 199 de locuri, aproape jumătate din câte are în prezent. E vreun sâmbure de adevăr aici?

În anul 2O14 vor fi alegeri parlamentare în Ungaria, unde vor avea drept de vot și maghiarii care nu au domiciliul stabil în Ungaria, dar au cetățenia ungară. Din acest punct de vedere, demersul lui Vona Gabor și Jobbik are un caracter electoral vizibil. Reducerea drastică a numărului de parlamentari, într-un legislativ de altfel, unicameral, în Ungaria, poate fi un exemplu și pentru noi.

 

Nici președintele Băsescu nu s-a lăsat mai prejos și a zis și el că trebuie să punem la punct Ungaria? Ce înseamnă asta: nu mai bem pălinka ungurească și nu ne mai cumpărăm kürtőskalács?

Expresia de „punere la punct“ este una nediplomatică.

 

Dacă ați mai fi consilier prezidențial și acum, l-ați „urechea“ pe președinte pentru declarația sa?

Un consilier niciodată nu-și „urechează“ șeful. L-aș fi consiliat altfel. Un sfătuitor pe problemele minorităților cred că ar fi benefic, indiferent de persoana președintelui României.

 

Cum apreciați reacția Ministerului Afacerilor Externe de la noi? Dar reacția oficialilor maghiari?

Reacția MAE, cred, că a fost una profesionistă. Omologii de la Budapesta au răspuns la rândul lor, în spirit european, delimitându-se de declarațiile belicoase ale liderului Jobbik.

 

Bogdan Diaconu, deputat PSD, l-a dat în judecată pe liderul Jobbik și vrea să nu-i mai permită să vină în România. Ce credeți că o să facă Vona Gabor la anul: se deghizează în costum popular românesc?

Dl. Bogdan Diaconu și-a construit un brand din antimaghiarism. Avem o legislație, și națională și europeană în materie de drept la liberă circulație, care trebuie să fie respectată, aplicată.

 

Cei mai mulți maghiari pe care i-am cunoscut sunt oameni care pur și simplu vor să-și vadă de viața lor. De ce credeți că unii politicieni vor să facă din Ținutul Secuiesc un nou Kosovo?

Ținutul Secuiesc nu e Kosovo. Maghiarii/secuii de la noi nu vor stat independent, ci un statut special, în cadrul granițelor actuale.

 

Până la urmă, cine pierde cel mai mult de pe urma acestui scandal? Românii, maghiarii, ori toți laolaltă?

Sper să rămână ceea ce și este, o furtună într-un pahar de apă. Interesele perene ale celor două țări sunt convergente : să trăim mai bine.

Publicat în AC, NR. 33

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare