HomeInterviuSebastian Bodu, europarlamentar: „Preoții au fost mai buni negociatori...

Sebastian Bodu, europarlamentar: „Preoții au fost mai buni negociatori decât medicii“

Personajele negative principale din basmele românilor sunt omul spân și Împăratul Roșu. Deocamdată, cel Roșu, PSD-ul, coabitează bine-mersi cu Biserica, pe motiv că se bazează pe aceeași turmă rurală (pe care primii o numesc „electorat“ iar cei de-ai doilea „robi“), ca să nu mai vorbim de morții pe care biserica îi împrumută PSD-ului în zilele de vot, mai ales în Teleorman. Singurul care strică în acest moment basmul BOR-ului este omul spân, pe numele lui lumesc Sebastian Bodu, europarlamentar PDL. În preziua Schimbării la Față, Bodu a sesizat Curtea de Conturi în legătură cu sumele uriașe pe care le primește BOR-ul de la bugetul public. Lucru care, credem noi, i-a făcut pe preoți să se cam schimbe la față. Poate pentru prima oară în 23 de ani.

Nu vă e teamă că acum, după ce v-ați luat de BOR, o să vă spună PF Daniel că împotriva trimișilor lui Dumnezeu pe pământ s-au aliat omul spân și omul pletos (Remus Cernea)?

Nu știu ce face Remus Cernea și nici nu mă interesează. Demersul meu nu e unul anti-biserică, ci pro-cetățenesc. Eu vreau să știu câți bani a primit Biserica de la stat, în general (buget central și bugete locale). După care fiecare dintre noi își va face propria părere dacă este mult sau puțin, bine sau rău, normal sau anormal.

Cum v-a venit ideea cu controlul fondurilor alocate către BOR din fonduri publice? A fost inspirație divină sau niște zvonuri lumești?

Nu a fost o inspirație divină. Inspirații divine au avut Mozart, Beethoven și, mai recent, Gigi Becali se laudă cu o relație directă cu Divinitatea. A fost o idee care a venit pe fondul unor acuze privind numărul de biserici și pe faptul că BOR este beneficiara unor fonduri publice al căror volum total sunt îndreptățit să îl cunosc.

Din informațiile pe care le aveți, chiar s-au construit, în ultimii 23 de ani, 0 școli, 0 grădinițe, 0 spitale și 4.000 de biserici?

Din informațiile pe care le am în prezent sunt peste 18.000 și doar 4000 de școli. Numărul bisericilor construite după 1990 am înțeles din informațiile din presă că ar fi 4.000. Patriarhia zice că (doar) 2.000. Fața de 0 grădinițe, școli sau spitale, 2.000 e la fel de disproporționat. Grădinițe, școli sau spitale publice, bineînțeles, nu private.

Conform BBC, în România răsare câte o nouă biserică la fiecare 3 zile. Nu e acesta un motiv de laudă, că suntem în sfârșit primii la ceva în Europa?

Eu nu am o problemă directă cu numărul bisericilor, ci cu volumul fondurilor publice alocate pentru construirea lor. Vreau să știu, ca și contribuabil, suma de bani totală alocată. Reprezentantul Patriarhiei a spus că informația există la fiecare ordonator de credite care a alocat astfel de fonduri. Probabil că ar trebui să întreb nu doar Guvernul, ci și fiecare Consiliu Județean și fiecare Primărie din România cât a dat, ca să îmi satisfac curiozitatea. Adică probabtio diabolica. De aceea am întrebat Curtea de Conturi, pentru că e singura instituție care îmi poate da informația centralizată, consolidată la nivel de țară, pentru ultimii 5 ani cel puțin. În rest, mă abțin să dau alte exemple de lucruri la care mai suntem primii, pentru că toate sunt din categoria celor la care alte state UE nu se înghesuie să concureze.

Din 2010 preoții români fac cursuri de contabilitate pe bani europeni. Ce a ajuns BOR: S.A. ori S.R.L. ?

Asta nu e rău, e bine ca fiecare să își administreze patrimoniul într-un mod cât mai profesionist. Mai deranjant e că persoane condamnate penal se ocupă de gestionarea unor proiecte ale BOR. Cât privește folosirea banilor europeni pentru astfel de cursuri, nu pot decât să mă bucur. Orice bani care intră legal în Romania de la UE sunt mai mult decât bineveniți.

Se zice că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. E Nicolae Văcăroiu un sfânt?

Nicolae Vacaroiu e președintele unei instituiții aflate în serviciul public iar eu, ca și contribuabil, i-am solicitat prezentarea unei informații despre alocări de bani publici, deci o informație publică. În rest, cred că până la Dumnezeu te mănâncă nu doar sfinții, ci și păcătoșii. Probabil că birocrația română ar fi un alt exemplu de unde suntem pe un loc fruntaș: dacă vrei să faci un test de anduranță, pui candidații să treacă printr-o procedură birocratică din România. Am putea chiar să chemăm un realizator de la Discovery, să vadă că e mai greu cu funcționarii români decât cu supraviețuirea în junglă.

Din 10.000 de amendamente la bugetul din 2013, 2.000 au fost pentru construirea de biserici. Deci cea mai bună politică economică e „ce-o da Dumnezeu“?

Asta e o problemă ce ține de ideile puține și înguste a politicienilor. Au impresia că a aloca bani de la bugetul central pentru construcția de biserici e o modalitate palpabilă de a arăta că au făcut ceva pentru colegiul în care au fost aleși. E unul dintre efectele alegerilor uninominale, alături de campanii electorale de 100.000-200.000 euro de fiecare candidat, lipsa de disciplină politică și, cum spuneam, concentrarea pe alocări bugetare în loc de activitate legislativă, cum ar fi normal. Ar trebui să fie interzise amendamentele făcute de parlamentari la legea bugetului, dacă presupun alocări individuale.

Dacă pentru BOR merg de la buget 540 de milioane de euro, pentru salariile medicilor statul dă numai 200 de milioane. Ce stat laic mai e ăsta?

Nivelul salariilor e stabilit prin legea salarizării. Probabil că preoții au fost mai buni negociatori decât medicii. Iar statul mai sensibil la avantajele vieții de apoi decât la cele ale actualei vieți.

Ați fost șef la ANAF: de ce nu ați făcut nimic împotriva evaziunii fiscale din biserici? Biserica e scutită de impozit, deci ANAF nu are obiectul muncii în acest caz.

V-ați sfințit mașina? Dacă da, nu vă e frică acum că agheasma a devenit nulă?

Nu, nu mi-am sfințit-o. Mi se pare un pic forțat. După aceea urmează yahtul, contul bancar și amanta? Mi-am sfințit casa, ca orice credincios.

 Publicat în Academia Cațavencu, numărul 32, 12-18 august

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare