HomeInterviuValeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii: „Nu există în...

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii: „Nu există în toată Europa o ţară cu mai multe terenuri arabile vândute străinilor ca România!“

 

Zvonul că Viktor Orban ar pregăti stimulente financiare pentru ungurii din România care-şi cumpără aici pământ ca să-l doneze apoi statului maghiar a declanşat reacţii contradictorii, de la indiferenţă la istericale. De aceea, am încercat să aflăm şi o opinie moderată şi avizată, discutând cu un fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, care ne-a explicat că s-ar putea ca nu ungurii să ne ia Ardealul, ci noi să li-l vindem. Pe bucăţi.

 

Reporter: Ungurii n-au reuşit să ne ia pământul din Ardeal cu puşca, vor reuşi cu tractorul?

Valeriu Tabără: Nu ni-l iau cu tractorul, ni-l iau cu banii! Că pământul îl lucrezi cu tractorul, dar îl cumperi cu bani. Şi dacă s-ar cumpăra pământul doar ca să fie lucrat cu tractorul ar fi foarte bine, dar se cumpără pentru alte motive, având în vedere ce înseamnă o proprietate funciară, mai ales atunci când ai scopuri politice de un anumit fel.

Aveţi idee cam câte hectare de pământ deţin, la momentul de faţă, în România, cetăţenii străini?

Eu am prezentat datele care se vehiculează şi acum încă din februarie 2012, căci de atunci n-a mai făcut nimeni vreo situaţie privind vânzarea terenurilor. La momentul actual, după părerea mea sunt peste un milion de hectare de teren arabil cumpărate de străini în ţara noastră. Şi nu mai avem 9,3 milioane de hectare de teren arabil, cum greşit se vehiculează, ci doar 8,3 milioane. Cu alte cuvinte, mai bine de o optime din totalul terenurilor arabile din România sunt deja proprietatea unor cetăţeni străini. Nu există în toată Europa o ţară cu mai multe terenuri arabile vândute străinilor ca România!

Să presupunem că achiziţiile de teren dorite de Budapesta se vor materializa. Ar putea influenţa asta securitatea alimentară a României?

Nu e vorba de securitatea alimentară, sunt probleme legate mai curând de siguranţa naţională şi de autonomie. Trebuie văzut acel precedent de cumpărare de terenuri care a dus la apariţia statului Israel şi mai sunt şi alte exemple în lume.

Deci există şi o miză politică pentru pasiunea care i-a pălit atât de brusc pe unguri faţă de ogoarele noastre?

Absolut, aici nu intervine doar factorul economic, legat de investiţiile în România, căci proprietatea nu înseamnă doar a produce, a recolta, ci şi a folosi un uzufruct şi, mai ales, a folosi pământului după cum îi convine proprietarului. Eu, dac-aş fi premier maghiar şi aş avea obiectivele politice pe care ungurii le au, aş acorda atenţie maximă achiziţionării de teren într-o zonă de interes pentru Ungaria.

Potrivit Legii vânzării terenurilor agricole, adoptată recent de Camera Deputaţilor, localnicii au prioritate la cumpărarea de terenuri, fapt care, cel puţin în Ardeal, ar favoriza cetăţenii maghiari şi, prin extensie, statul maghiar. Deputaţii noştri sunt pe mână cu ungurii?

Situaţia nu se rezumă doar la Ardeal, ci la tot restul ţării, pentru că pretutindeni competitivitatea este afectată de sursele de bani. Românii au foarte puţini bani, iar creditele la bănci sunt împovărătoare, comparativ cu creditele din străinătate. Aici este marea problemă, că românii nu au suficiente resurse să cumpere ei pământul.

Viktor Orban a promis rente viagere maghiarilor din România care-şi cedează statului maghiar ogoarele. De ce nu încearcă şi autorităţile române să ofere rente viagere românilor, ca să le cumpere ei?

A fost pusă o astfel de chestiune în perioada când eram ministru, am avut inclusiv discuţii cu Dacian Cioloş, la nivelul UE, ca să putem găsi surse financiare europene pentru stimularea arendei şi nu vinderea terenului. Pentru că arenda determină afacerea economică şi optimizează exploataţiile agricole, vânzarea pământurilor înseamnă înstrăinare, mai ales în situaţia în care deţinătorii acelor pământuri sunt săraci. Am propus chiar ca, dacă deţinătorul a depăşit vârsta de 62 de ani, arenda să poată fi transformată în rentă viageră, o strategie aplicată cu succes în landul german Baden-Württemberg.

Care e raţiunea pentru care o Uniune care acum doi ani zbiera din toţi rărunchii să nu ne vindem ţara străinilor le-o vinde acum pe bucăţi? Asta-i ospitalitate românească sau trădare balcanică?

Nu, e mai curând inconştienţă! După părerea mea, Roşia Montană şi vânzarea pământului către străini sunt cele două mari găuri care se dau patrimoniului naţional al României.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare