„Candy Crush Saga” – lăcomie și bomboane

de Mihai Cernea , 21 ianuarie 2014
Candy Crush Saga

În ultima vreme, tot primesc invitații pe Facebook de la diferiți prieteni să mă joc ceva ce se numește „Candy Crush Saga”. Nu prea m-a interesat ce-i cu joculețul ăsta până azi, când prostia profundă unor judecători din State mi-a atras atenția.

Se pare că o curte de justiție americană le-a dat drept de exclusivitate celor care produc „Candy Crush Saga” (o companie numită King) asupra cuvântului „candy”. Adică, pentru cei care nu știu engleza, „dulciuri”. E ca și cum cineva i-ar fi acordat trustului Media Pro drepturi de proprietate intelectuală pe cuvântul „iubire” datorită telenovelei „Numai iubirea”. Orice alt produs care ar fi conținut cuvântul „iubire” în numele brandului ar fi trebuit să arunce cu mulți euro în direcția Media Pro sau, pe șleau, să nu existe.

Băieții dăștepți de la King deja au început să dea jos aplicații care conțin „candy” în titlu, pe motiv că profită de marele lor brand. Da, „Candy Crush Saga” e printre cele descărcate aplicații pe smartfoane și unul dintre cele mai populare jocuri de Facebook în momentul ăsta. Peste un an, însă, vom fi uitat cu totul de el. Cum am uitat de „Farmville” sau de „Mafia Wars”, alte branduri super-longevive… „Star Wars”, bagă-ți unghia-n gât!

Mai tragicomic mi se pare faptul că prostioara celor de King nu-i cu nimic originală, ba chiar e unul din cele mai slabe jocuri de gen. Există „Bejeweled”, există „Puzzle Quest” și câte și mai câte producții în care trebuie să potrivești chestii colorate ca să faci puncte care fac treaba asta mult mai bine. Și care, apropo, nu-ți cer bani sau spamarea prietenilor ca să te poți juca după bunul plac. Să te joci „Candy Crush Saga” și nu „Puzzle Quest” e ca și cum ai asculta Vali Vijelie în loc de Frank Sinatra. Nu am o problemă cu cei care fac asta, dar în momentul în care compania mamă pretinde un „trademark” absurd de genul ăsta, poate e cazul de un boicot. Asta ca să nu vă mai povestesc că vor să pună marcă înregistrată și pe cuvântul „saga” – un cuvânt atât de rar întâlnit, nu-i așa?

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

+