Moise Guran, jurnalist: ”Există o generație care va continua să voteze cu PSD și să se uite la Antena 3 până la moarte”

de Gabriel Tudor , 28 august 2016
Moise Guran, jurnalist: ”Există o generație care va continua să voteze cu PSD și să se uite la Antena 3 până la moarte”

Știe cu economia, cum ar zice comentatorii sportivi, are întotdeauna vorbele la el și, mai ales, e capabil să explice chestiunile economice care pe noi, muritorii de rând, ne cam lasă cu gura căscată, într-un limbaj accesibil. Moise Guran e o voce puternică în peisajul public actual și, spre deosebire de păreriștii și părerologii amatori care ne-au invadat ecranele televizoarelor, el chiar știe despre ce vorbește. Cum vede situația la anul de grație 2016 Moise Guran? Păi hai să vedem!

A trecut ceva timp de la ultima noastră discuție și în politică tot nu te-ai implicat. Când ai de gând să o faci, că pe-ăștia din partidele actuale, dacă nu-i schimbă oameni tineri și capabili, se schimbă tot între ei, n-ai observat?

Păi s-a speculat acuma că am renunțat la emisiunea TV ca să intru în politică. Am niște prieteni care mă tot caută, deși eu evit să le răspund că, na!, nu vorbim aceeași limbă. Eu am renunțat la televizor nu ca să intru în politică, ci ca să pregătesc următoarea generație de alegători să înțeleagă și altceva decât zoologia de la televizor. Uit-o pe aia cu miracolul din toamna asta… Nici eu, nici altcineva nu te poate scăpa acum de această clasă politică. Poate peste cinci sau zece ani să scapi de de-ai ca Dragnea, Ponta, Blaga… Până atunci, tinerii de azi nu vor vota, iar părinții și bunicii lor - nu toți, dar în majoritate, vor continua să voteze mimetic, imitând opțiunile electorale maimuțărite de un grup de golani pe la televizor.

Ai fost un critic fervent al guvernului Ponta și nici pe Cioloș nu-l lași în pace. Ești tu mai cusurgiu din fire sau crezi că se putea face mai mult decât au făcut domnul soțul lui Daciana și domnul Dacian?

Eu sunt doar sincer. Sigur că fiecare dintre noi avem simpatii și antipatii, dar eu cred că cel mai rău lucru pe care îl poate face un jurnalist este să-și facă prieteni printre politicieni sau să facă aprecieri în funcție de simpatiile personale. Dacian mi-e simpatic, dar e ezitant. Cât despre soțul Dacianei, el nu e deloc ezitant, dar a devenit amuzant.

Văd că nici de doamna Prună nu-ți mai place, după ce a zis că ar fi bună o amnistie, că sunt prea mulți scriitori în pușcării. Bun, dar ce facem, tu ce soluție ai, că transpiră oamenii ăia în celulă de-a dreptul inuman!?

Nu mi-a plăcut niciodată doamna Prună. Nu m-a convins. Este prea ușor influențabilă, este de fapt o victimă a campaniilor televizate, la fel ca majoritatea românilor mai în vârstă. Doamna Prună n-are nici măcar scuza vârstei. 

Am avut remaniere guvernamentală, dar mie mi se pare că premierul i-a schimbat mai degrabă pe ăia care au spus prostii, decât pe ăia care au făcut prostii. De ce crezi că nu-l schimbă pe plagiatorul Tobă, bunăoară?

Ai dreptate, i-a dat afară pe cei care deveniseră nepopulari, nu neapărat că ar fi spus prostii, de exemplu Bostan a spus ceea ce mulți dintre noi gândim. El a avut curaj să spună, ceea ce ar trebui să facă orice tehnocrat. Uneori, Cioloș se comportă mai mult ca un politician decât ca un tehnocrat.

Să presupunem că vine zânul din reclame și te transformă chiar acum în prim-ministru. Spune-mi primele trei măsuri pe care le-ai lua.

Nu-mi place insinuarea din această întrebare. Ți-am spus că n-am chef de politică.

Dacă vine iar criza economică, unde mai emigrăm, că nici Spania și nici Italia nu se simt prea bine?

Stai să ne lămurim… Recesiunile sunt ciclice și, probabil, următoarea ne va lovi într-un an sau doi. Dacă n-ai conducători buni, o recesiune se transformă într-o criză și ale noastre au fost crunte tocmai din acest motiv. Spania și Italia se simt mult mai bine decât crezi, problema este că dacă ne mai pleacă un val de tineri activi, rămânem doar cu pesediștii și cu votanții lor pensionari.

E bun BREXIT-ul ăsta la ceva? Pe noi, românii, cum o să ne afecteze? Mie mi-e teamă că englezii o să-i trimită pe ai noștri acasă și nici măcar 300 de euro n-o să le dea, cum le-au dat francezi. Păi de-aia am murit noi la Revoluție, să n-avem dreptul la ajutoare sociale în UK?

Stai liniștit, nu-i vor trimite decât pe cei care nu s-au adaptat acolo. Ar fi chiar bine să ni-i trimită pe cei mai vrednici și mai calificați, dar nu e nimeni prost să scape de astfel de imigranți.

Marea Britanie a ieșit din UE, Olanda și Franța dau și ele din coate și nici Ungaria nu stă potolită. Rămânem noi, să stingem lumina?

UE este doar un nume. Nu ne dă nimeni afară, nu ne stinge nimeni lumina… atâta doar că s-ar putea ca la un moment dat o parte a țărilor membre să-și ia lumina de la alt bec, mai bun, mai scump. N-avem de ce să stingem lumina, dar s-ar putea să rămânem pe factura la curent doar noi și bulgarii.

La toamnă o să avem mai mulți nicușoridani în Parlament sau unul singur, decorativ ca pomul de iarnă?

Probabil că o alianță de partide mici și nou înființate va reuși să intre în Parlament la toamnă. Dar atât. Nu vor conta pentru alianțe guvernamentale în următorul ciclu electoral, dar se vor afirma ca partide de opoziție.

De ce votează românii tot cu PSD-ul? Ce-ar trebui să le facă Dragnea și tovarășii lui ca să-i determine pe votanți să li se acrească de ei și să voteze alt partid sau măcar să stea acasă?

Există o generație care va continua să voteze cu PSD-ul până la moarte. Și să se uite la Antena 3. Vestea bună este că și PSD-ul, și Antena 3 se vor stinge odată cu acea generație. Vestea proastă este că asta nu se va întâmpla până la toamnă.

Dacă revine PSD la guvernare, se pare că vom avea un condamnat penal, pe Liviu Dragnea, în funcția de premier. Asta ar fi o premieră mondială, am fi și noi, în sfârșit, primii la ceva, nu te bucuri?

Nu cred că vom avea un condamnat penal în funcția de premier. Există o șansă ca Dragnea să scape de condamnare până la toamnă. În ticăloșia sa, Curtea Constituțională a recomandat Parlamentului să modifice infracțiunea de abuz în serviciu din Codul Penal și, chiar dacă Dragnea a fost condamnat pentru un abuz în serviciu din Legea Anticorupție, când s-or apuca ăia în Parlament de modificat legi penale, o să fie ca la o beție din vestul sălbatic. Or să tragă în toate direcțiile și, la final, noi o să ne mirăm că a murit și pianistul. Multă lume nu știe cum funcționează lucrurile astea, dar Dragnea va cere revizuirea condamnării, sunt convins.

Trăiești în București și asta presupun că îți mănâncă tot timpul. Cum găsești orașul schimbat, după ce doamna Firea a intrat în pâine?

Nu îmi place Bucureștiul nici cu, nici fără doamna Firea. E posibil ca Bucureștiul și Firea să se merite unul pe celălalt. Eu așa am interpretat rezultatul alegerilor din București.

Americanii au de ales între Hillary și Trump. Ce zici, peste trei ani, la prezidențiale, alegem și noi între Firea și Becali?

Posibil, dar comparația nu e foarte bună. Oricum, la ce ambiții are doamna Firea, nu m-aș mira să candideze la președinția Americii. Chiar m-aș și bucura, mai bine să facă asta, decât să candideze la președinția României.

Loading...
ADS ProfitShare

Comentarii

 • PENSIONARII CU 14 LA SUTA IN SEPTEMBRIE 2020

  18 august 2020 18:25

  LA PENSIONARI LI SE DA 14 LA SUTA , IN LOC DE 40 LA SUTA . CAND LI SE V-OR DA PENSIONARILOR 40 LA SUTA ? IN IULIE 2022 ? DACA DUPA NOUA LUNI , LA PENSIONARI LI SE DA 14 LA SUTA , INSEAMNA CA TREBUIE DE ASTEPTAT , ABIA LUNA IULIE 2022 , CAND LI SE V-OR DA PENSIONARILOR , 40 LA SUTA ?

  raspunde comentariului
 • Alex

  03 decembrie 2018 15:47

  Tristă concluzie, dar adevărată.

  raspunde comentariului
 • adrian

  26 iunie 2018 16:10

  moise guran alta trompeta a securitatii

  raspunde comentariului
 • icufujud

  20 decembrie 2017 13:45

  ohadoxo-a.anchor.com URL=httpohadoxo-u.comohadoxo-u.anchor.comURL httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com httpohadoxo-t.com gniwus

  raspunde comentariului
 • aluduhaza

  20 decembrie 2017 13:45

  oqunenai-a.anchor.com URL=httpoqunenai-u.comoqunenai-u.anchor.comURL httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com httpoqunenai-t.com eleiwog

  raspunde comentariului
 • urineuku

  20 decembrie 2017 13:45

  ecetgi-a.anchor.com URL=httpecetgi-u.comecetgi-u.anchor.comURL httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com httpecetgi-t.com omiqobizu

  raspunde comentariului
 • upizufe

  17 mai 2017 21:25

  ajkoyoti-a.anchor.com URL=httpajkoyoti-u.comajkoyoti-u.anchor.comURL httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com httpajkoyoti-t.com ovaduzac

  raspunde comentariului
 • egijbigud

  17 mai 2017 21:25

  asopomma-a.anchor.com URL=httpasopomma-u.comasopomma-u.anchor.comURL httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com httpasopomma-t.com orijimo

  raspunde comentariului
 • okawofa

  17 mai 2017 21:25

  tzojopih-a.anchor.com URL=httptzojopih-u.comtzojopih-u.anchor.comURL httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com httptzojopih-t.com opadil

  raspunde comentariului
 • uzolufab

  17 mai 2017 11:02

  itozarenu-a.anchor.com URL=httpitozarenu-u.comitozarenu-u.anchor.comURL httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com httpitozarenu-t.com luzoze

  raspunde comentariului
 • oxigit

  17 mai 2017 11:02

  ixgiqa-a.anchor.com URL=httpixgiqa-u.comixgiqa-u.anchor.comURL httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com httpixgiqa-t.com omezocev

  raspunde comentariului
 • ewoulubos

  17 mai 2017 11:02

  obukisiku-a.anchor.com URL=httpobukisiku-u.comobukisiku-u.anchor.comURL httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com httpobukisiku-t.com elihiset

  raspunde comentariului
 • George C

  11 martie 2017 22:13

  Exista si alta generatie care o sa moara ucisa intr-un cutremur de ridicol de gradul 10.Liderul ei este Moise Gargarguran.

  raspunde comentariului
 • Didos

  24 februarie 2017 7:01

  Doamne cata inteligenta la dl. Guran ! Ce profund gandeste ! Ce descoperire epocala ! Vivat !

  raspunde comentariului
 • x_ander

  14 ianuarie 2017 14:49

  Citesc practic acest articol la mai bine de jumatate de an distanta, dupa alegerile parlamentare din 11 Decembrie si ma minunez. Acum vad cum se poate distinge un bun economistanalist politic de un altul. M-as fi bucurat nespus sa se insele de data aceasta, cu toate ca il simpatizez si m-as fi bucurat ca romanii sa se "trezeasca" si sa ii dea peste nas domnului Guran in legatura cu generatia votantilor PSD. Din nefericire a avut dreptate iar.Vreau sa va spun ca sunt stabilit in Anglia si pana la aceste alegeri, cam tot ce am facut in ultimii ani a fost sa imi fac planuri de intoarcere "Ce sa deschid? Ce proprietate sa cumpar?!? Unde sa imi educ viitorii copii?". Ca de ... asa mi-ar placea, sa imi fac un rost la mine in tara, printre ai mei! Dar cum as putea eu sa ma identific cu acest tot unitar? Cum pot purta o discutie cu doua persoane diferite stiind ca unul dintre ei, conform statisticilor e vinovat de aducerea penalilor la putere, iar celalalt inca sta indiferent la toate nelegiuirile ce se petrec in jurul lui? Aceste lucruri ma infurie cumplit si totusi nu stiu pe care dintre cei doi sunt mai suparat?!?Si cu toate ca simt ca nu este locul meu aici ... pentru moment stau linistit pe aceste meleaguri, unde munca imi este vizibil apreciata, unde oamenii par mai civilizati, unde cei ca Dragnea isi dau demisia chiar si atunci cand doar sunt suspectati de lucruri necurate! Pentru ca asa sunt ei englezii, din anumite motive ei nu prea demit oameni ca mai apoi sa ii puna la conducerea ministerelor!Poate ar face si asta, doar ca OAMENII DE RAND NU PREA PAR DISPUSI SA ACCEPTE!

  raspunde comentariului
 • ion ion

  18 septembrie 2016 12:03

  nea Gurane au plecat psd-istii din moment ce a iesit Iohannis presedinte.Au ramas cei din PNL si PDL.Cei mai buni.Asa ca ai logica stramba.Apropo cand fusasi intrebat de intrii in politica zisasi ca nu-ti place .Ce usor sa stai pe margine si sa zici ba ,mai la stanga ,mai la dreapta.

  raspunde comentariului
  • x_ander

   14 ianuarie 2017 14:53

   Nu acelasi lucru faceti si dumneavoastra acum. nu va dati cu parerea? Sau sunteti politician?

   raspunde comentariului
 • Pimen.eus Vasioveanul

  11 septembrie 2016 14:39

  Subiect Moise cu tablele legii și Avraam cu toiagul înfrunzit să îl mai înțeleagă. - - - Agnosticul, ateul convins autodeclarat nana Moise Guran mehedințeanul-severineanul atacând cu osârdie Sfânta Biserică Drept Măritoare Creștină Română strămoșească __și nu numai__chiar dacă declară fără echivoc căci este român get - beget, nu știu dacă face parte din etnia celor pe care i-am numit mai sus din vechime sau doar o unealtă a urmașilor acestora de astăzi, dar cert este că îi umblă mintea brici și abordează și teme colaterale__ bunăoară bosonul lui Highs = particula lui D-zeu aparent neinteresantă pentru mulțime pe lângă cele din emisiunile televizate sau radiodifuzate cuprinzând un noian de cifre și grafice care nu fac decât să te incinte la o polemică, să îți capteze atenția, mai ales că le zice pe șleu de la coada sapei din Dâlboșița de unde-i, pe înțelesul tuturor cum se consemnează în articol. - - - Mucalit, cusurgiu, mereu cu un zâmbet cinic afișat care te ia în tabarcă, fără a intra în detalii tehnice economice bine consemnate în articol și pe forum pot spune că nana Moise Guran mehedințeanul are și o doză de umor. Cu siguranță a practicat boxul în tinerețe căci metehnele i-au rămas și acuma. Ați observat în platou ce eschive face joc de glezne , gesticulări, upercuturi, directe, atacă, se apără, apoi resemnat se retrage în colțul ringului la grafice și cifre. Dacă îl întâlnesc la Cimișoara, Vasiova, Rășița ori în capitală cu prisosință merită să primească o uiagă de răchie și mai scot o damigeană din vinul de astă toamnă, dar îl chem la spovadă și îi dau canon. - - - Moise Guran nu se pierde cu firea. L-am văzut întotdeauna în postura unui consilier cu probleme economice pe lângă un prim-ministru, nicidecum prim-ministru sau ministru. Străbunucul campat lângă imaș unde cântă pițigoiul și ciobanul cu cimpoiul o votează la prezidențiale peste trei ani pe Firuța Găbița Vrânceana Pandelica, pe numele real = Strâmbeanu Știrea madama fiind prea ocupată cu apa caldă a bucureștenilor ori pe lumber-bărbosul legionar Munteanu ori pe miticii = citește oții Blaga buldogul, Dragnea, Dacian per Scorilo tehnocratul agronom de tranziție, Ponta_torul copypaste fără patalamaua de jurist la mână la tractoriștii de brazdă și pe Daciana per Sârbu dragostea lui de-a - 2-a fata popii rămas șut la o partidă de vânătoare la Balc care face pe mistrețul în nu știu ce post înalt pus pe la bănci__pui lupul paznic la stână ?__ Pandele consortul nr.2 al vădanei primărițe care nu se pierde cu Firea..., care au bătătorit cărările în Instanțe, la DNA, ANAF aflați cu un picior la Beciul Domnesc ori pe celălalt pui de cominternist cu Mihaela - dragostea lui veniți pe tancurile sovietice și adăstați pe plaiurile românești năpârlind cu nume neaoșe românești puii de daci... - - - Și atunci ce-i de făcut ?!?

  raspunde comentariului
 • Lulu

  09 septembrie 2016 11:35

  Moise e catastrofa la economie dar bun circar in televiziune.

  raspunde comentariului
 • florin

  08 septembrie 2016 12:53

  Ce intrebari frumoase si naturale ! Guran, critic al guvernului Ponta ? Il critica cu peria de haine de-i merg fulgii ! Guran nu scapa nici cea mai marunta ocazie de a mai da o copita lui Basescu sisau Boc, nu exista emisiune - la Europa FM - in care sa nu spuna ceva negativ despre Basescu, oricare ar fi subiectul zilei. Nu la fel procedeaza cu Ponta, desi, vorba aia, motive sint cu duiumul. Se vede, ca si in cazul lui Cristoiu, ca a lucrat 11 ani la Voiculescu.

  raspunde comentariului
 • ilidia

  08 septembrie 2016 11:27

  Toate bune si frumoase, doar cu prostii e mai greu... Cineva, persoana importanta, spune ca mama lor e mereu gravida...

  raspunde comentariului
 • Dan Popa

  31 august 2016 11:18

  Recunosc, nu am mai citit de multisor Academia Catavencu, dar... si-a schimbat profilul?!? A devenit unul dintre multele ziare online?

  raspunde comentariului
  • MIHAI 2

   03 septembrie 2016 8:55

   Nu si-au schimbat profilul - s tot basisti. Dl Guran si-a schimbat insa putin profilul in zilele alea de dupa caderea Guvernului Ponta , când era si el mentionat pe Facebook ca posibil Premier. Atunci eu nu am crezut, dar acum dupa inca un amar de timp petrecut cu IQ ul lui Johannis inclin sa crred ca DA, putin a lipsit sa avem un Guvern Moise Guran. Asa incat tot ce spune acum domnul proroc trebuie citit prin aceasta prisma e un om traumatizat de para malaiata care a trecut razant pe langa dansul ducandu-se la celalalt trist - Ciolos,

   raspunde comentariului
 • ali47

  29 august 2016 9:45

  Cum poi să gândeti i să spui aa ceva? ''Există o generație care va continua să voteze cu PSD-ul până la moarte. Și să se uite la Antena 3. Vestea bună este că și PSD-ul, și Antena 3 se vor stinge odată cu acea generație. Vestea proastă este că asta nu se va întâmpla până la toamnă''. Adică ai vrea ca părinii tăi să moară până la toamnă?

  raspunde comentariului
 • numeleshanna

  28 august 2016 14:57

  Academia Catavencu a ajuns o gura de canal a securistilor Occidentali. Trist.

  raspunde comentariului
 • MOSES

  28 august 2016 13:33

  Moise Gura'n? Numai Gura'n e de el. Ce stie sa faca?

  raspunde comentariului
 • Dino

  28 august 2016 12:45

  Bine, unii voteaza si dupa moarte cu PSD-ul daca sunt din Teleorman

  raspunde comentariului
+